România va permite testarea mașinilor autonome în condiții reale de trafic. Proiect al Ministerului Cercetării
România va permite testarea mașinilor autonome în condiții reale de trafic. Proiect al Ministerului Cercetării
România este printre primele țări din Europa unde va fi posibilă testarea autovehiculelor autonome în condiții reale de trafic pe drumurile publice, transmite Ministerul Cercetării, care a anunțat inițierea unui proiect de lege în acest sens.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Afacerilor Interne au inițiat un proiect de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în care se reglementează condițiile în vederea testării pe drumurile publice, pe trasee prestabilite, a autovehiculelor prevăzute cu sistem de conducere automatizată, scrie mediafax.ro.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, România este printre primele țări din Europa unde va fi posibilă testarea autovehiculelor autonome în condiții reale de trafic pe drumurile publice, ceea ce va duce la creșterea șanselor ca țara noastră să devină un hub de digitalizare și inovare în regiune. Conform documentului, în România deja se cercetează la un nivel avansat tehnologiile care vor deservi transportul în viitor, iar multe companii din domeniul ITC s-au orientat către acest domeniu.
„Sunt bucuros pentru că, în sfârșit, propunerea mea de schimbare a cadrului legislativ este în dezbatere publică”, a declarat Iulian Popescu, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Inițiativa a plecat de la o vizită într-un centru de cercetare din Cluj unde se lucrează la sistemele de conducere autonomă și s-a identificat nevoia companiilor care fac cercetare și inovare în domeniu de a-și dezvolta soluțiile nu numai în mediul controlat de laborator sau în poligon, ci și în traficul real.
„Este un proiect care arată curaj, dar mai ales deschiderea țării noastre spre noile tehnologii și putem atrage companii și specialiști, România devenind astfel o țară pionieră în acest domeniu. Este un proiect de inovare in administrația publică, care deschide drumul către un domeniu al viitorului”, susțin reprezentanții Ministerului Cercetării.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Admiterea la liceu 2025: Calendarul examenelor, etapele repartizării și cum se calculează media aritmetică în acest an
Admiterea la liceu 2025: Calendarul examenelor, etapele repartizării și cum se calculează media aritmetică în acest an Ministerul Educației a publicat calendarul oficial de admitere la liceu în 2025. Potrivit acestuia, completarea opțiunilor în fișele de înscriere începe pe 14 iulie, iar repartizarea elevilor are loc pe 23 iulie. Pe 12 mai 2025, inspectoratele școlare […]
Românii primesc salarii tot mai mari conform INS: Câştigul salarial mediu net a crescut în martie cu 6,4% față de luna februarie
Românii primesc salarii tot mai mari conform INS: Câştigul salarial mediu net a crescut în martie cu 6,4% față de luna februarie Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net în luna martie s-a ridicat la 5.691 lei, în creştere cu 340 lei (+6,4%) faţă de luna februarie. ”În luna martie 2025, […]
PENSII 2025: Picaj al profitului făcut de Pilonul 2 și 3. Românii au mai puțini bani în conturile de pensii private
PENSII 2025: Picaj al profitului făcut de Pilonul 2 și 3. Românii au mai puțini bani în conturile de pensii private Conform calculelor făcute de specialiști, sumele strânse în fondurile cu bani pentru bătrânețe au scăzut cu 5 miliarde de lei. Asta înseamnă o pierdere medie de 600 de lei pentru cei 9 milioane de […]