România, țeapă cu vaccinurile anti-Covid. Rafila: „Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea”
România, țeapă cu vaccinurile anti-Covid. Rafila: „Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat miercuri, 05 octombrie, că este absolut necesar să se reducă cantitatea de vaccinuri anti-COVID pentru a nu pierde milioane de euro din buget.
„Noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului şi împreună cu Comisia Europeană şi cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită, pe de o parte, să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante şi toţi cei care doresc să se poată vaccina, pentru că aceasta este, de fapt, problema şi, pe de altă parte, să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, în primul rând. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră (…).
Dacă ajungem să distrugem multe milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm, pe care le plătim consistent, încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”, a atras atenţia Rafila la Europa FM, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului, noile vaccinuri ar trebui să vină în locul celor contractate. „Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple, vaccinul de la Pfizer ar trebui să vină în acest an, deci, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane şi noi încercăm să ne limităm la trei din unsprezece şi ar mai trebui să vină şi 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă, pentru că Moderna a fost folosit destul de puţin în România, doar 1 milion de doze, adică 400.000 de persoane s-au vaccinat cu doza unu şi doza doi şi încă vreo 200.000 şi cu doza a treia”, a punctat Alexandru Rafila.
Conform oficialului, cei care sunt la risc să facă forme complicate ale bolii se pot imuniza cu doza 3 sau 4 cu unul dintre vaccinurile disponibile.
„Încerc şi fac diligenţe şi în Guvernul din care fac parte, dar şi în discuţiile cu producătorii şi Comisia Europeană să găsim o formulă care să nu ducă la o achiziţie cu orice preţ sau cu un preţ foarte mare (…); adică, sute de milioane de euro sunt bani foarte mulţi şi cred că putem să-i folosim înţelept în alte domenii”, a adăugat Alexandru Rafila.
Sursă: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată