România STOPEAZĂ importul de cereale din Ucraina până în data de 5 iunie
România STOPEAZĂ importul de cereale din Ucraina până în data de 5 iunie
Autoritatea Vamală Română anunță faptul că România va stopa, până pe data de 5 iunie, importul de cereale din Ucraina, decizia fiind publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Exportarea grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria.
Faptul că importul cerealelor a fost stopat doar până pe 5 iunie nu va influența major piața cerealelor. Ucrainenii erau deja pregătiți pentru o astfel de măsură și au exportat masiv din vechea recoltă. După 5 iunie, exportul se va relua, iar noua recoltă va invada din nou piețele din Europa de Est.
Anunțul oficial
”Ca urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei din 2 mai 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, vă informăm că Autoritatea Vamală Română, prin birourile vamale de frontieră, implementează deja noile prevederi conform cărora, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria. Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru aceste produse către un alt stat membru în afara celor cinci sau către țări sau teritorii terțe.
Menționăm că noile reglementări se aplică doar contractelor semnate după data de intrarea în vigoare a regulamentului menționat, repectiv 2 mai 202 și se aplică, în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023.
Vă asigurăm totodată că în cadrul efortului depus la nivelul Uniunii Europene și a statelor membre pentru sprijinirea Ucrainei în accesul produselor sale cerealiere pe piața mondială, Autoritatea Vamală Română ia în continuare măsuri pentru fluidizarea traficului de mărfuri aflate în tranzit, asigurând totodată un echilibru de tratament pentru toți operatorii economici care trec frontiera.
Între mai 2022 și martie 2023, Ucraina a exportat prin culoarele de solidaritate UE-Ucraina peste 63 de milioane de tone de mărfuri, dintre care 32 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, și a adus venituri de peste 26 de miliarde EUR Ucrainei. Culoarele de solidaritate au permis, de asemenea, Ucrainei să importe aproape 23 de milioane de tone de mărfuri, generând venituri de peste 48 de miliarde EUR pentru întreprinderile din UE.”, arată Autoritatea Vamală Română.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Firmele de ride sharing, HoReCa și impozitul pe casă, printre măsurile vizate de Guvern, în cel de-al doilea pachet fiscal
Firmele de ride sharing, HoReCa și impozitul pe casă, printre măsurile vizate de Guvern, în cel de-al doilea pachet fiscal După ce primele măsuri fiscale au început să fie puse în practică, românii așteaptă temători următoarele măsuri ce vor fi cuprinse în cel de-al doilea pachet pregătit de Guvernul Bolojan, gata pe finalul lunii iulie […]
Carduri de energie 2025: Cine primește noile vouchere pentru energie Mai bine de patru milioane de români vor primi vouchere de la stat, prin care își vor putea achita 50% din facturi. Va fi acordat un voucher care va acoperi aproximativ 40-50% din valoarea facturii la electricitate pentru persoanele care au venituri mici și foarte […]
Titularizare 2025 | Proba scrisă are loc marți, 15 iulie 2025. Reguli şi informaţii pentru candidaţi
Titularizare 2025 | Proba scrisă are loc marți, 15 iulie 2025. Reguli şi informaţii pentru candidaţi După emoţiile elevilor, a venit şi rândul profesorilor sau a viitoarelor cadre didactice. Pe 15 iulie 2025 va avea loc testarea pentru titularizare. Mii de români îşi încearcă norocul la examenul de titularizare pentru a prinde un loc stabil […]