România și sud-estul Europei vor fi „prăjite” de un val de căldură extremă. Domul de căldură aduce temperaturi de 45 grade Celsius
România și sud-estul Europei vor fi „prăjite” de un val de căldură extremă. Domul de căldură aduce temperaturi de 45 grade Celsius
Ultimele zile ale lunii iulie și primele din august vor aduce cel mai intens val de căldură din vara lui 2021 de până acum. Temperaturile urmează să depășească 40 de grade Celsius în unele zone, ajungând chiar la 45 de grade în Grecia, în acest weekend, conform severe-weather.eu. În acest context, riscul de erupere a incendiilor de pădure va crește semnificativ în regiunea mediteraneană și în peninsula balcanică.
Luna iulie a adus un val de căldură sever în părțile sudice și sud-estice ale continentului european. În vestul continentului vremea a fost mai blândă, iar valurile de căldură au lipsit din această regiune.
Cele mai crescute temperaturi au fost înregistrate deasupra Mediteranei, peninsulei balcanice și Turciei, uneori depășind chiar valoarea critică de 40 de grade Celsius. Pe de altă parte, un val de căldură mai puțin sever a lovit și zona insulelor britanice aducând temperaturi de peste 30 de grade în Irlanda și Regatul Unit, țări cu o climă mai rece, în general.
Valul de căldură care lovește sudul și sud-estul Europei va fi extrem și va persista pentru cel puțin o săptămână, în unele zone chiar mai mult. În același timp, un nor masiv de praf saharian urmează să pătrundă în centrul Europei.
Vârful de temperatură este așteptat să depășească 40 de grade Celsisus. În unele zone ale sudului peninsulei balcanice, sudului Italiei și altor părți ale Mediteranei se așteaptă temperaturi chiar de 45 de grade Celsius.
Părți alte Italiei, Serbiei, Macedoniei, Albaniei, României, Bulgariei și Greciei vor fi „coapte” acest val de căldură extrem de fierbinte și de uscat.
Masa de aer va rămâne uscată și va crește puternic potențialul de aprindere a pădurilor în zona de sud a Europei, acolo unde seceta este cea mai puternică. Incendii devastatoare de pădure au loc deja în Sardinia, Italia, în această săptămână.
Acest tipar de vreme mai uscată decât norma va continua, cel mai probabil, în sud, acolo unde este așteptat ca lucrurile să se înrăutățească din cauza secetei și incendiilor de pădure.
Apa mărilor este îngrijorător de caldă
Din cauza căldurii persistente din ultimele săptămâni, suprafața apei s-a încălzit și ea considerabil. În zona Mării Baltice, de exemplu, apele sunt mai calde cu șase grade față de normal.
Apa este foarte caldă, de asemenea, și în Oceanul Atlantic, în zonele din jurul Marii Britanii și Irlandei, cu 2-4 grade peste normalul perioadei de sfârșit de iulie. Aceste temperaturi sunt impresionante mai ales în contextul în care până nu acum nu au fost valuri de căldură care să lovească vestul continentului în această vară.
Însă cea mai îngrijorătoare parte a Europei este Mediterana, care este considerabil mai caldă decât normalul din cauza valurilor de căldură persistente și temperaturilor ridicate de pe tot parcursul anului.
Dacă marea rămâne exagerat de caldă, ea poate antrena vreme extremă cu furtuni puternice și instabilitate atmosferică extremă. Chiar luni, umiditatea foarte crescută a contribuit la apariția unei furtuni cu grindină în Parma, care a distrus mai multe mașini.
Domul de căldura care va acoperi sudul și sud-estul Europei aduce temperaturi de până la 45 de grade Celsius
Tiparul de vreme din Europa din această săptămână este un exemplu de manual de cum mișcarea orizontală a aerului aduce un val de căldură intens. Un dom de căldură se formează în părțile de sud-est ale Europei cu o perioadă extinsă de căldură extremă.
Domul de căldură este termenul meteorologic pentru fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. Acum câteva săptămâni, un fenomen similar s-a produs în zona nord-vestului Canadei și Statelor Unite.
Pe parcursul următoarelor zile, temperaturile vor crește cu rapiditate și vor atinge maximul. Părți ale Europei centrale și peninsulei balcanice vor trece prin temperaturi cu 10-15 grade mai ridicate decât normalul.
Valorile de temperatură de la amiază vor atinge deci, în jur de 40-42 de grade, iar cele mai afectate zone vor fi câmpiile și văile. Părți ale sudului Italiei, Albaniei, Greciei, Macedoniei, Serbiei, Bulgariei, României și vestului Turciei se vor „coace” la temperaturi între 39 și 43 de grade.
Spre sfârșitul săptămânii, valul de căldură își va atinge vârful și va aduce cele mai ridicate temperaturi în unele zone. Dup-amiezele vor fi chiar mai fierbinți și mai uscate. Ziua de luni, 2 august, va fi cea mai fierbinte zi a acestui an pentru zona Balcanilor de sud.
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Accident rutier pe raza localității Șard: Un bărbat a fost surprins și accidentat de un autoturism
Accident rutier pe raza localității Șard: Un bărbat a fost surprins și accidentat de un autoturism Un accident rutier a avut loc în dimineața zilei de miercuri, 20 noiembrie 2024, pe raza localității Șard, în jurul orei 7:30. Din primele informații transmise de IPJ Alba se pare că un bărbat ar fi fost surprins și […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate5 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!