Rămâi conectat

Actualitate

România se dotează cu tehnologie de ultimă generație pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri: Proiectul, finanțat prin PNRR

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

România se dotează cu tehnologie de ultimă generație pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri: Proiectul, finanțat prin PNRR

Statul român a demarat un proiect amplu pentru monitorizarea tăierilor ilegale de păduri prin intermediul imaginilor satelitare. Într-o încercare de a contracara fenomenul extins al defrișărilor, cu implicații la nivel național, autoritățile au anunțat că proiectul va beneficia de finanțare din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), suma alocată ridicându-se la aproximativ 37 de milioane de lei.

Ministerul Mediului a dezvăluit câștigătorul contractului pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare, o inițiativă ce va contribui la prevenirea abuzurilor comise în industria lemnului. Proiectul, finanțat din fondurile PNRR, are ca scop utilizarea imaginilor satelitare pentru identificarea și urmărirea zonelor afectate de defrișări ilegale.

„Începe termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestațiilor, iar comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea RARTEL S.A. (lider), ESSENSYS SOFTWARE, TERRASIGNA SRL, e-GEOS S.p.A ca ofertă câștigătoare. Criteriul de atribuire a fost «cel mai bun raport calitate-preț», iar verificarea documentelor a susținut alegerea acestora”, a declarat Ministerul Mediului conform News.ro.

Sistemul propus va analiza imagini satelitare succesive pentru identificarea zonelor afectate de defrișări, comparându-le cu baza de date SUMAL pentru a verifica legalitatea tăierilor. În cazul suprafețelor tăiate care nu au corespondent în SUMAL, se vor genera alerte, iar verificările suplimentare vor fi efectuate cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare sau prin implicarea personalului de teren.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat că echipele de teren vor fi echipate cu autovehicule off-road și drone dotate cu camere optice, termice și senzor LiDAR. Aplicația SUMAL 2.0 va oferi informații detaliate despre actele de punere în valoare și locațiile de încărcare a transporturilor de masă lemnoasă.

Capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 stații de lucru performante și 15 laptopuri de ultimă generație, permitând analize avansate în teren. Aceste investiții vor plasa România printre țările care utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor, conform ministrului Mircea Fechet.

Valoarea totală a contractului este de 31.590.677,18 lei fără TVA, respectiv 37.592.905,84 lei cu TVA, și este parte a proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, inclus în PNRR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea