România rămâne fără bucătari. Restaurantele fie dublează prețul mâncării pentru salarii mai mari, servesc clienților ciorbă de burtă și sărmăluțele făcute de bucătari chinezi
În cinci ani restaurantele din România vor fi nevoite fie să plătească bucătarii la nivelul Occidentului, ca să-i poată ține în țară, ca urmare a acutizării crizei forței de muncă din turism, fie vor aduce bucătari chinezi, care se vor mulțumi cu salarii mai mici și vor învăța să prepare produsele tradiționale românești precum sărmăluțele, micii sau ciorba de burtă, atenționează Ștefan Bercea, președintele Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din România.
Chiar dacă un executiv chef de la un restaurant dintr-un hotel de cinci stele din București câștigă mii de euro pe lună și cu toate că bucătarii din hotelurile de calitate de pe litoral au și ei salarii care depășesc, de multe ori, 1.500 de euro pe lună, salariul mediu al unui bucătar în România este undeva în jurul a 500-600 de euro.
Nu este un secret pentru nimeni că majoritatea bucătarilor buni, cu experiență, au plecat în străinătate și lucrează fie pe vasele de croazieră, fie în restaurante din zonele turistice, fie în hoteluri. Salariul mediu al unui bucătar român din afara țării trece de 2.500 de euro pe lună, după cum spune Ștefan Bercea, adică de patru ori mai mult decât ar fi câștigat dacă ar fi rămas în țară.
Cu toate că asociația de profil a încercat să deaschidă școli de bucătari, tinerii nu prea sunt interesați de acest domeniu și clasele nu se umplu nici măcar pe jumătate. Ștefan Bercea afirmă că emisiunile culinare de la TV i-au făcut pe mulți să aspire la titulatura de „chef”, iar acesta este un lucru bun, însă partea proastă este că majoritatea acestora cred că deja se pricep dacă știu să așeze câteva frunze de salată pe o farfurie. „Puțini bucătari de până în 25 de ani știu, însă, cum se face un sos sau o ciorbă”, crede șeful asociației bucătarilor.
Ștefan Bercea estimează că, în cel mult cinci ani, România va trece printr-o cumpănă gastronomică și patronii de restaurante vor avea de ales: fie vor fi nevoiți să le mărească salariile bucătarilor la nivelul celor din țările Europei de Vest, ca să-i poată păstra acasă, iar asta va atrage după sine mărirea tuturor lefurilor dintr-un restaurant, ceea ce va însemna cel puțin o dublare a prețului mâncării, fie vor apela la bucătari din țările asiatice, în special din China, care au pretenții financiare mult mai mici.
Nu este fantezist scenariul potrivit căruia, în următorii ani, românii ar putea mânca în restaurantele tradiționale mici, sarmale, ciorbă de burtă sau ardei umpluți pregătiți de bucătari chinezi. Bercea povestește că, în urmă cu câțiva ani, a ajuns în China și a fost uimit să constate, atunci când i-a învățat pe câțiva tineri bucătari chinezi cum se fac sarmalele, că aceștia sunt extraordinar de harnici, reușind să pregătească într-o oră peste 1.000 de sarmale.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat
UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat Circulația este blocată temporar în urma unui incendiu produs la o autobasculantă pe A10 km 30, calea 2 (sensul Turda-Sebeș), a anunțat DRDP Cluj. Citește și: FOTO | INCENDIU violent izbucnit la un autoturism în zona Cetății: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Muntele Găina sau ”Muntele Dragostei” din Alba, unde are loc anual Târgul de fete, încărcat de legende și tradiție
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
15 iulie: Ziua Mărcii Poștale Românești. Primele mărci poștale, tipărite în Moldova, în 1848
-
Sportacum 2 zile
FOTO: Reunire la Metalurgistul Cugir, cu revenirile lui G. Goronea, S. Itu și M. Codrea
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
15 iulie, Ciurica, o altă zi a femeilor! Dacă îţi baţi bărbatul, îţi va merge bine tot anul
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 iulie: Ziua Transmisioniştilor Militari
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 iulie 1967: Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți și mai influenți scriitori ai țării noastre, încetează din viață