România rămâne fără bucătari. Restaurantele fie dublează prețul mâncării pentru salarii mai mari, servesc clienților ciorbă de burtă și sărmăluțele făcute de bucătari chinezi
În cinci ani restaurantele din România vor fi nevoite fie să plătească bucătarii la nivelul Occidentului, ca să-i poată ține în țară, ca urmare a acutizării crizei forței de muncă din turism, fie vor aduce bucătari chinezi, care se vor mulțumi cu salarii mai mici și vor învăța să prepare produsele tradiționale românești precum sărmăluțele, micii sau ciorba de burtă, atenționează Ștefan Bercea, președintele Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din România.
Chiar dacă un executiv chef de la un restaurant dintr-un hotel de cinci stele din București câștigă mii de euro pe lună și cu toate că bucătarii din hotelurile de calitate de pe litoral au și ei salarii care depășesc, de multe ori, 1.500 de euro pe lună, salariul mediu al unui bucătar în România este undeva în jurul a 500-600 de euro.
Nu este un secret pentru nimeni că majoritatea bucătarilor buni, cu experiență, au plecat în străinătate și lucrează fie pe vasele de croazieră, fie în restaurante din zonele turistice, fie în hoteluri. Salariul mediu al unui bucătar român din afara țării trece de 2.500 de euro pe lună, după cum spune Ștefan Bercea, adică de patru ori mai mult decât ar fi câștigat dacă ar fi rămas în țară.
Cu toate că asociația de profil a încercat să deaschidă școli de bucătari, tinerii nu prea sunt interesați de acest domeniu și clasele nu se umplu nici măcar pe jumătate. Ștefan Bercea afirmă că emisiunile culinare de la TV i-au făcut pe mulți să aspire la titulatura de „chef”, iar acesta este un lucru bun, însă partea proastă este că majoritatea acestora cred că deja se pricep dacă știu să așeze câteva frunze de salată pe o farfurie. „Puțini bucătari de până în 25 de ani știu, însă, cum se face un sos sau o ciorbă”, crede șeful asociației bucătarilor.
Ștefan Bercea estimează că, în cel mult cinci ani, România va trece printr-o cumpănă gastronomică și patronii de restaurante vor avea de ales: fie vor fi nevoiți să le mărească salariile bucătarilor la nivelul celor din țările Europei de Vest, ca să-i poată păstra acasă, iar asta va atrage după sine mărirea tuturor lefurilor dintr-un restaurant, ceea ce va însemna cel puțin o dublare a prețului mâncării, fie vor apela la bucătari din țările asiatice, în special din China, care au pretenții financiare mult mai mici.
Nu este fantezist scenariul potrivit căruia, în următorii ani, românii ar putea mânca în restaurantele tradiționale mici, sarmale, ciorbă de burtă sau ardei umpluți pregătiți de bucătari chinezi. Bercea povestește că, în urmă cu câțiva ani, a ajuns în China și a fost uimit să constate, atunci când i-a învățat pe câțiva tineri bucătari chinezi cum se fac sarmalele, că aceștia sunt extraordinar de harnici, reușind să pregătească într-o oră peste 1.000 de sarmale.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident.
Accident rutier la ieșirea din municipiul Alba Iulia: Un autocamion și un autoturism implicate în incident. Un accident rutier a avut loc astăzi, 19 noiembrie 2024, în jurul orei 15:30, la ieșirea din municipiul Alba Iulia în sensul spre orașul Teiuș. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta „Unirea” Alba un autocamion […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată