România plătește dobânzi record. „Strategia” lui Cîțu de împrumuturi se întoarce împotriva noastră
România plătește dobânzi record. „Strategia” lui Cîțu de împrumuturi se întoarce împotriva noastră
Cheltuielile cu dobânzile se vor ridica la cel puţin 17,7 mld. lei în 2021, o sumă record, mai mare faţă de 2020 cu 3,2 mld. lei, arată calculele ZF pe baza execuţiei bugetare la 6 luni, potrivit Mediafax.
Ca pondere în PIB, cheltuielile cu dobânzile ar putea fi între 1,4 şi 1,6%, având în vedere că PIB-ul României va fi mai mare decât prognoza existentă a guvernului. Creşterea datoriei publice la peste 50% din PIB pune o presiune gravă pe plăţile din buget şi nu este nicio fericire că datoria publică încă nu a ajuns la 60% din PIB sau la peste 100% din PIB, cum este cazul Italiei, Greciei sau Franţei.
Totul ţine de posibilitate bugetului de a plăti această datorie. Costul de împrumut al statului creşte odată cu creşterea datoriei publice. În 2008, înainte de criza anterioară, cheltuielile cu dobânzile de la bugetul de stat au fost de 3,7 mld. lei, adică 0,7% din PIB-ul de atunci. Începând cu 2009 şi până în 2012 cheltuiala cu dobânzile a crescut constant, astfel încât în 2012 a ajuns la 1,8% din PIB, adică 10,7 mld. lei.
Din 2013, când datoria publică a fost de 10,8 mld. lei, dar mai mică ca pondere în PIB graţie creşterii PIB-ului, cheltuiala statului cu dobânzile a scăzut până în 2015, când a fost de 9,6 mld. lei. În 2020, când şi datoria publică a crescut cu 12 pp. ca pondere în PIB, cheltuielile cu dobânzile au fost de 14,5 mld. lei, adică 1,4% din PIB.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii