România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție
România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție
Letonia, Croaţia şi România sunt statele care vor pierde cei mai mulţi dintre locuitorii lor în orizontul anilor 2050, arată statisticile privind evoluţia populaţiei disponibile pe Eurostat. În cazul României, procentul de reducere este de 12%, al treilea cel mai mare la nivel european, de la 19 milioane de locuitori acum, ţara urmând să aibă 16,8 milioane de locuitori în 2050. Aproape nu este o surpriză că statele caracterizate printr-un grad ridicat de calitate a vieţii sunt, de cele mai multe ori, cele care reuşesc să-şi menţină populaţia.
Tinerii dezamăgiți de situația actuală în care se află România
Revenind la cazul României, sunt câteva întrebări care merită adresate celor tineri, adică ţie. Cum te simţi într-un astfel de stat? Conştientizarea faptului că te dezvolţi într-o ţară tot mai bătrână te responsabilizează să pui umărul de inversarea tendinţei? Deşi părerile sunt împărţite, concluzia este că fără o abordare profamilie reală nimic nu se va schimba.
„Să contribui la inversarea tendinţei presupune, la bază, să fac copii, iar pentru a face copii înseamnă să fiu destul de încrezător că societatea/ţara în care trăiesc e destul de OK încât să cred că s-ar putea descurca în ea“, spune Gabriel, un tânăr din domeniul IT. De aici însă urmează multe „daruri“ care scot în evidenţă lipsurile pe care tinerii le simt cel mai profund când vine vorba de evoluţia lor.
„Când pentru intervenţii banale aştepţi să prinzi un loc la stat câteva săptămâni bune sau în cel mai rău caz luni, nu mă simt încurajat să contribui la inversarea trendului. Când în justiţie violatorii primesc pedepse minime sau sunt achitaţi, nu mă simt încurajat. Când poliţia e o glumă, vezi cazul Caracal, nu îmi dă încredere. Când şcoala nu produce nimic pe bandă rulantă şi e complet deconectată de piaţa muncii, nu ajuta deloc la motivarea tinerilor pentru inversarea trendului. Nu prea am de gând să contribui la inversarea trendului”.
Citește și: VIDEO | Elevii din Alba, protest în Piața Cetății din Alba Iulia, față de tăierea burselor școlare: ”Vocea elevilor trebuie și ascultată, nu doar auzită”
Deşi progresele făcute de România în ultimii ani sunt vizibile, ele devin argumente insuficiente pentru a lua o decizie pe termen atât de lung, cum este cea legată de întemeierea unei familii
„Ştiu că lumea nu e un loc perfect şi că nicăieri nu curge de fapt lapte şi miere, dar există un minimum de bun simţ pe care orice ţară trebuie să îl atingă dacă vrea ca generaţiile viitoare să fie destul de încrezătoare încât să spună <<da, în ciuda anumitor probleme, totuşi cred că fiul/fiica mea ar putea naviga prin societatea asta>>, iar România încă nu îl atinge, deşi s-au făcut progrese, fără nicio urmă de îndoială”.
Andrada, studentă, este un pic mai optimistă, dar în esenţă şi ea atinge aceleaşi probleme invocate de tânărul din IT.
„Scăderea şi îmbătrânirea populaţiei mă îngrijorează şi mă face să mă simt responsabilă în acelaşi timp. Este un semn clar că ne confruntăm cu o problema demografică semnificativă ce poate afecta atât economia, cât şi calitatea vieţii pe termen lung. În ceea ce mă priveşte, da, sunt motivată să contribui la inversarea acestei tendinţe, chiar dacă schimbările mari nu se fac peste noapte“, spune Andrada. La rândul ei, cere acele lucruri de bun simţ, dar care întârzie să apară sau care se dezvoltă mult prea lent pentru a ţine ritmul cu nevoia de schimbare pe care o resimt noile generaţii.
„Cred că, prin implicarea în educaţie, în promovarea unor politici favorabile familiilor tinere şi prin sprijinirea unui mediu economic favorabil creşterii şi dezvoltării, fiecare dintre noi poate adăuga o mică fărâmă de speranţă pentru viitor. De asemenea, nu putem ignora importanţa atragerii tinerilor talentaţi şi a celor care au plecat să se întoarcă acasă. Toate aceste iniţiative pot contribui la revitalizarea ţării“, spune cu mult optimism Andrada.
Între timp, prima măsură anunţată de guvernul României, ţară care are în faţă una dintre cele mai dramatice scăderi ale populaţiei, în condiţii economice severe, a fost chiar tăierea burselor de merit pentru elevi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri „Singura veste bună dată de Guvern astăzi 9n.a. luni, 7 iulie 2025) este pentru… păcănele și pariuri”, contată amar economistul Radu Georgescu. Citește și: Radu Georgescu: După spirala deficitului bugetar, România va intra într-o spirală de recesiune economică „Câștigurile din păcănele […]
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate Guvernul Bolojan și-a angajat, luni, 7 iulie 2025, răspunderea pe Legea Austerității în plnul camerelor reunite ale Parlamentului. Citește și: Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci După angajarea răspungerii Guvernului pe Legea Austerităţii, AUR […]
Economistul Cristian Socol despre măsurile Guvernului Bolojan: România se va duce în jos, vom concura pentru ultimul loc
Economistul Cristian Socol despre măsurile Guvernului Bolojan: România se va duce în jos, vom concura pentru ultimul loc Pachetul fiscal-bugetar este imperfect din punct de vedere macroeconomic, este inechitabil din punct de vedere fiscal și social și cu un caracter pronunțat ideologic (cu o puternică tentă libertariană de tip Milei), afirmă, într-o analiză efectuată pentru […]