Rămâi conectat

Politică Administrație

România, de 10 ani membră NATO cu drepturi depline

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

În urmă cu 10 ani, pe data de 29 martie 2004, România devenea membră cu drepturi depline în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. O reușită a politicii românești, una dintre cele mai mari de după Revoluție, care a plasat România pe harta statelor ce se angajează să respecte pacea.

Fiindcă, atenție, NATO nu este o alianță născută pentru luptă, nu este o entitate ofensivă, ci una defensivă, așa cum se arată în articolul 1 al Tratatului Nord Atlantic, semnat în 4 aprilie 1949 la Washington D.C.: „Părțile se angajează (…) să rezolve prin mijloace pașnice orice dispută internațională în care ar putea fi implicate, astfel încât să nu aducă atingere păcii, securității și dreptului internațional și să se abțină să recurgă în relațiile internaționale la amenințarea cu forța sau la folosirea forței.”

Privind pe plan regional și raportându-ne la evenimentele petrecute recent în Crimeea, este un privilegiu pentru România faptul că face parte din NATO. De fapt, articolul 5 al Tratatului s-a referit chiar la cazul în care Rusia ar ataca un aliat, și sună astfel: „Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor și, în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele,(…) va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor masuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice.”

Așadar, este un privilegiu și, totodată, o responsabilitate apartenența la NATO, prin care țara noastră a câștigat siguranță și stabilitate în zonă. Deși, de multe ori, noi înșine ne subestimăm țara, aliații au recunoscut meritele României și țări precum Franța au decorat soldații români care au participat la misiunile din Afganistan. Amplasarea scutului anti-rachetă la Deveselu este un alt motiv de mândrie pentru România, o recunoaștere a rolului important pe care țara noastră l-a dobândit în cadrul Alianței.

Din păcate, orice luptă presupune și sacrificii. 25 de militari români și-au pierdut viața în teatrele de operațiuni internaționale, dintr-un total de 40.000 de militari, 30 de batalioane și 150 de microstructuri. În cei 10 ani de apartenență la NATO, România a trimis militari în Afganistan, Kosovo (în aceste țări avem și acum aproximativ 1.300 de militari), Irak și Bosnia Herțegovina. De fiecare dată, ne-am îndeplinit cu brio obligațiile care decurg din Tratat, deși costurile misiunilor internaționale sunt foarte ridicate, iar bugetul MaPN, condiționat de economie, nu este suficient.

Și dacă în urmă cu 10 ani am intrat în NATO cu autospeciale ARO și avioane MIG, astăzi avem acces la Hummer și F16. E un pas înainte și îmi exprim convingerea că, după fiecare intervenție pe care armata româna o va avea în  teatrele de operațiuni, vom exclama, cu mândrie: „Misiune îndeplinită!”.

Senator PDL de Alba, Alexandru PEREȘ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea