Rămâi conectat

Actualitate

Româncele diagnosticate cu cancer la sân își pot recupera feminitatea. Statul plăteşte reconstrucţia mamară. Lista unităţilor unde se fac implanturi

Publicat

în

Există viaţă după cancer. Opt mii de românce diagnosticate cu cancer la sân trec, în fiecare an, trec printr-o mastectomie, iar multe se prăbuşesc psihic după ce îşi pierd simbolul feminităţii. Sub 3% dintre ele apelează însă la reconstrucţia mamară cu implant. Şi asta, deşi statul alocă de câţiva ani fonduri pentru endoproteze gratuite. Lipsa de informare şi frica nejustificată le împiedică pe multe să-şi recapete bucuria feminităţii. Statul plăteşte reconstrucţia de sân după cancer, dar se fac puţine operaţii.

„E extraordinar să redevii femeie. Şi sfătuiesc pe fiecare femeia care face mastectomie să facă reconstrucţie mamară”, mărturiseşte o pacientă de 48 de ani.

Gilda era cu psihicul la pământ când a făcut operaţia de reconstrucţie de sân după cancer, în 2014. Este anul în care, după multe demersuri, a apărut şi programul naţional prin care implantul este asigurat gratiuit în 19 spitale publice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul trecut, statul a alocat fonduri pentru 800 de paciente. Nici măcar un sfert din bani nu au fost însă cheltuiţi. Aşa că finanţarea a fost redusă semnificativ. Anul acesta, casa de asigurări poate deconta doar 200 de endoproteze mamare gratuite.

Implantul se face doar cu aviz de la medicul oncolog, dacă boala e sub control şi nu necesită radioterapie.

“Medicul oncolog, medicul de familie, chirurgul nu le spun că există această posibilitate sau foarte rar. Uneori chiar li se spune că reconstrucţia de sân le poate riscul de recidivă de cancer, lucruri absolut incorecte”, explică Dragoş Zamfirescu, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

Dacă boala e în stadii incipiente, reconstrucţia poate fi făcută imediat după extirparea sânului, la aceeaşi intervenţie. Cele mai multe românce nu fac însă nici o ecografie mamară pe an. Află târziu că au cancer mamar şi încep lupta cu boala în jungla sistemului sanitar.

După un an de când şi-a pierdut simbolul feminităţii, Alexandra şi-a învins teama de o nouă operaţie. A ales reconstrucţia cu ţesut propriu. Nouă ore a durat intervenţia, dar acum se simte alt om.

Operaţia colegei de salon a fost mai simplă. Marinela tocmai a făcut un dublu implant mamar. Avea risc de cancer şi la al doilea sân, aşa că a ales extirparea, să nu mai ajungă la chimioterapie. Pe celălalt l-a pierdut în ianuarie.

„A fost groaznic. Acum sunt întreagă, perfect întreagă. Ieri am fost operată. Încă de aseară m-am dat jos din pat. M-am uitat, am doi, sunt cea mai fericită. Am învins şi mergem mai departe. Există viaţă după cancer”, spune Marinela Tudorache.

Unităţi care derulează subprogramul:

Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;

Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arsenie” Bucureşti;

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;

Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri „Steaua”

Bucureşti;

Spitalul Militar de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucureşti;

Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Bucureşti;

Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti;

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti;

Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov;

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi;

Spitalul Clinic Judeţean Oradea;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara;

Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara;

Institutul Regional de Oncologie Iaşi;

Spital Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

Sursa: stiri.tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Se apropie recesiunea pentru economia europeană: Dolarul, aproape la paritate cu euro

Publicat

în

Se apropie recesiunea pentru economia europeană: Dolarul, aproape la paritate cu euro

Pe măsură ce riscurile de recesiune globală cresc, cererea mare de dolari a afectat alte valute, în special euro comparativ cu majoritatea monedelor importante, întrucât creșterea prețurilor gazelor în Europa agravează temerile referitor la creșterea economică.

Analiştii anticipează că moneda unică, care a atins marţi cel mai redus nivel din 2002, va ajunge în curând la paritate cu dolarul american, informează News.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Moneda euro este văzută ca fiind deosebit de vulnerabilă, având în vedere dependenţa puternică a Germaniei, Italiei şi altor ţări de gazele ruseşti şi temerile că majorările considerabile ale dobânzilor Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea declanşa o nouă criză a datoriilor în zona euro.

”Toate acestea înseamnă că euro va scădea în continuare şi pieţele îşi dau seama de asta”. Ne aşteptăm la paritate şi întrebarea este dacă aceasta este o mişcare prea mică sau dacă poate scădea şi mai mult. Credem că se poate, a declarat Jordan Rochester, strateg FX la Nomura Securities.

Euro a pierdut 10% faţă de dolar în acest an şi la nivelul de 1,0238 dolari pe untiate este aproape de punctul de paritate crucial din punct de vedere psihologic, pe care l-a atins ultima dată la mijlocul anului 2002, când avea doar trei ani.

De asemenea, euro a atins noi minime de şapte ani faţă de francul elveţian şi a scăzut în raport cu lira sterlină şi yenul, dar puţini observatori sunt dispuşi să afirme că a atins nivelul minim.

Analiştii Nomura şi-au redus ţinta pentru euro/dolar la 0,95 dolari şi au spus că paritatea ar putea fi atinsă cel mai devreme în august.

Citibank spune că trecerea la paritate este ”inevitabilă”.

Cu toate acestea, Nomura a spus că nivelul de 0,95 dolari nu a fost atât de important din punct de vedere istoric, menţionând că euro a scăzut de la 1,17 dolari după crearea sa la 0,82 dolari în octombrie 2002. Extrapolând înapoi în timp folosind monedele sale moştenite, euro s-a tranzacţionat la 0,6444 dolari pe unitate în februarie 1985, au adăugat ei.

Creşterea preţurilor la gaze şi avertismentele cu privire la o reducere mare a livrărilor Rusiei provoacă îngrijorarea cu privire la o criză energetică majoră europeană în această iarnă.

Preţurile gazelor naturale s-au dublat faţă de minimele din iunie şi au crescut cu 465% în ultimul an.

Între Rusia şi Germania a izbucnit o dispută uriaşă pentru întreţinerea conductelor. Zona euro importa aproximativ 40% din necesarul de energie din Rusia chiar înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. În plus, lucrătorii norvegieni din sectorul petrolului tocmai au intrat în grevă, ceea ce ar putea scoate de pe piaţă 292.000 de barili echivalent petrol de gazelor naturale.

Economiştii se aşteaptă ca zona euro să intre în recesiune mai repede decât alte state. Nomura se aşteaptă ca economia euro să cadă în recesiune până în trimestrul al treilea, cu o scădere totală a PIB-ului de 1,7%.

O creştere a randamentelor obligaţiunilor alimentează şi mai mult riscurile de recesiune. Costurile împrumuturilor guvernamentale europene au crescut mai rapid în ultimele două săptămâni în comparaţie cu cele ale Statelor Unite, indicând o înăsprire mai rapidă a condiţiilor financiare.

”Riscurile de recesiune şi încetinirea creşterii economice europene pe care le vedem determină aceste mişcări (ale euro)”, a declarat Grace Peters, şefa de strategie de investiţii în regiunea EMEA la JPMorgan Private Bank.

Deprecierea monedei euro este nouă problemă pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se confruntă cu o inflaţie record, deoarece o monedă slabă alimentează preţurile importurilor.

Un membru al consiliului guvernatorilor BCE, Francois Villeroy de Galhau, a declarat înainte de scăderea de marţi a euro că slăbiciunea monedei europene face mai dificilă atingerea ţintei de inflaţie de 2%.

Este de aşteptat ca BCE să înceapă să crească dobânzile în această lună, prima sa creştere efectuată din 2011.

Cu toate acestea, creşterea preţurilor energiei amplifică riscurile de recesiune, aşa că pieţele monetare au redus aşteptările privind o majorare agresivă a dăbânzilor.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Petre Daea le cere legumicultorilor să lupte cu seceta: „Planta nu poate trăi fără apă”

Publicat

în

Petre Daea le cere legumicultorilor să lupte cu seceta: „Planta nu poate trăi fără apă”

Ministrul propus de PSD la Agricultură, Petre Daea, le-a cerut legumicultorilor să folosească toată apa de care dispun pentru a-și uda culturile, în contradicție cu Apele Române care au spus că nu recomandă în acestă perioadă de secetă udatul grădinilor.

Întrebat miercuri, după ședința PSD în care a fost votat pentru portofoliul Agriculturii, dacă le cere și el agriculturilor să nu ude grădinile, Petre Daea a răspuns: „Eu asta nu fac. Planta nu poate trai fara apa. Nu-si permite niciun legumicultor sa planteze o leguma undeva fara sa aiba sursa de apa. Cu hrana nu-i de joaca, hrana trebuie asigurata. Le transmit fermierilor sa isi foloseasca resursele de care beneficiaza in zona respectiva”.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a avertizat marţi că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând, totodată, că nu recomandă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, au susţinut reprezentanţii ANAR.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Rezultate finale ADMITERE Licee Militare 2022: Candidații admiși în Alba Iulia și în țară

Publicat

în

Rezultate finale ADMITERE Licee Militare 2022: Candidații admiși în Alba Iulia și în țară

În perioada 4-11 iulie 2022, candidații și părinții lor pot completa fișele pentru admiterea la liceu 2022, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației.

Primul pas în alegerea opțiunilor este identificarea filierei, a profilului și, în cele din urmă, a specializării dorite. Înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat, se face fără examen, pe baza mediei de admitere.

CLICK PENTRU: REZULTATE finale admitere Colegiu Militar – 6 iulie 2022

Elevii vor fi repartizați computerizat pe 14 iulie 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Broșura de Admitere 2022, editată de Inspectoratul Școlar Județean Iași, elevilor le este prezentat liceul cu toate filierele sale, cu explicații despre ce înseamnă fiecare specializare de liceu și spre ce meserie ar putea merge un elev care urmează o astfel de specializare. Redăm o parte dintre aceste explicații, utile pentru toți elevii, nu doar pentru cei din Iași.

Învățământul liceal din România cuprinde trei mari tipuri de licee, numite filiere, respectiv filiera teoretică, cea tehnologică şi vocațională, fiecare formată din mai multe profiluri care includ o varietate de specializări/categorii de clasă.

În cadrul filierei teoretice sunt două profiluri: real (cu clase de matematică-informatică şi ştiine ale naturii) şi uman (cu clase de filologie şi ştiințe sociale).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare