Rămâi conectat

Actualitate

Româncele diagnosticate cu cancer la sân își pot recupera feminitatea. Statul plăteşte reconstrucţia mamară. Lista unităţilor unde se fac implanturi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Există viaţă după cancer. Opt mii de românce diagnosticate cu cancer la sân trec, în fiecare an, trec printr-o mastectomie, iar multe se prăbuşesc psihic după ce îşi pierd simbolul feminităţii. Sub 3% dintre ele apelează însă la reconstrucţia mamară cu implant. Şi asta, deşi statul alocă de câţiva ani fonduri pentru endoproteze gratuite. Lipsa de informare şi frica nejustificată le împiedică pe multe să-şi recapete bucuria feminităţii. Statul plăteşte reconstrucţia de sân după cancer, dar se fac puţine operaţii.

„E extraordinar să redevii femeie. Şi sfătuiesc pe fiecare femeia care face mastectomie să facă reconstrucţie mamară”, mărturiseşte o pacientă de 48 de ani.

Gilda era cu psihicul la pământ când a făcut operaţia de reconstrucţie de sân după cancer, în 2014. Este anul în care, după multe demersuri, a apărut şi programul naţional prin care implantul este asigurat gratiuit în 19 spitale publice.

Anul trecut, statul a alocat fonduri pentru 800 de paciente. Nici măcar un sfert din bani nu au fost însă cheltuiţi. Aşa că finanţarea a fost redusă semnificativ. Anul acesta, casa de asigurări poate deconta doar 200 de endoproteze mamare gratuite.

Implantul se face doar cu aviz de la medicul oncolog, dacă boala e sub control şi nu necesită radioterapie.

“Medicul oncolog, medicul de familie, chirurgul nu le spun că există această posibilitate sau foarte rar. Uneori chiar li se spune că reconstrucţia de sân le poate riscul de recidivă de cancer, lucruri absolut incorecte”, explică Dragoş Zamfirescu, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

Dacă boala e în stadii incipiente, reconstrucţia poate fi făcută imediat după extirparea sânului, la aceeaşi intervenţie. Cele mai multe românce nu fac însă nici o ecografie mamară pe an. Află târziu că au cancer mamar şi încep lupta cu boala în jungla sistemului sanitar.

După un an de când şi-a pierdut simbolul feminităţii, Alexandra şi-a învins teama de o nouă operaţie. A ales reconstrucţia cu ţesut propriu. Nouă ore a durat intervenţia, dar acum se simte alt om.

Operaţia colegei de salon a fost mai simplă. Marinela tocmai a făcut un dublu implant mamar. Avea risc de cancer şi la al doilea sân, aşa că a ales extirparea, să nu mai ajungă la chimioterapie. Pe celălalt l-a pierdut în ianuarie.

„A fost groaznic. Acum sunt întreagă, perfect întreagă. Ieri am fost operată. Încă de aseară m-am dat jos din pat. M-am uitat, am doi, sunt cea mai fericită. Am învins şi mergem mai departe. Există viaţă după cancer”, spune Marinela Tudorache.

Unităţi care derulează subprogramul:

Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;

Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arsenie” Bucureşti;

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;

Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri „Steaua”

Bucureşti;

Spitalul Militar de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucureşti;

Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Bucureşti;

Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti;

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti;

Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov;

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi;

Spitalul Clinic Judeţean Oradea;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş;

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara;

Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara;

Institutul Regional de Oncologie Iaşi;

Spital Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea