Rodica Andronescu, PDL Alba: ”Vara anului 2013 ne aduce scăderea nivelului de trai și creșterea șomajului”
Conform ultimelor date oficiale furnizate de Institutul National de Statistica si de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, constatăm că românii o duc tot mai greu.
Numărul şomerilor înregistraţi la ANOFM a crescut cu 34.000 în luna iunie a acestui an faţă de aceeaşi lună din 2012 și se ridică la 438.110 persoane. Cei mai mulţi dintre şomeri sunt din categoria de vârstă 40-49 de ani. Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 4,96%, APROAPE 5%. Din numărul total de şomeri înregistraţi în luna iunie 2013, 139.243 (31,8%) erau şomeri indemnizaţi, iar restul de 298.867 (68,2%) erau şomeri neindemnizaţi. Şomerii tineri, sub 25 ani, au reprezentat 10,5% (45.939 persoane) din numărul total al şomerilor înregistraţi la finalul lunii iunie a acestui an.
Este ingrijorator faptul ca somajul creste in lunile de vara cand, de obicei, somajul este in scadere datorita muncilor sezoniere care ofera, temporar, loc de munca unui numar mai mare de persoane decat in celelalte perioade ale anului. Oare ce se va intampla la toamna?
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 7,2% în primele cinci luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a diminuării cu 17,5% a volumului lucrărilor de construcţii noi.
Evoluţia anuală a volumului lucrărilor de construcţii a fost de asemenea negativă, acestea înregistrând o scădere de 8,9% în luna mai a acestui an faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Scăderea a fost reflectată prin lucrările de construcţii noi, care au scăzut cu 19,6% în această perioadă.
Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut cu 1% în timp ce cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut cu 6,3% în primele cinci luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut cu 9,1% faţă de aceeaşi luna a anului trecut.
De fapt, revenirea firava a produsului intern brut inregistrata de statisticile oficiale pe trim.I-2013 (+0,5% fata de trim. IV-2012) se datoreaza in principal productiei industriale – in special productiei (si exportului) de automobile realizate de Dacia-Renault Pitesti si de Ford la Craiova. In celelalte sectoare (agricultura, consumul populatiei, se inregistreaza scaderi iar marile investitii in infrastructura stagneaza din cauza reducerii drastice in acest an a fondurilor de cofinantare de catre guvernul Ponta.
Nivelul de trai s-a diminuat cu circa trei procente faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Evoluţia veniturilor medii lunare pe persoană, după statutul ocupaţional al capului familiei, arata ca familiile de şomeri au cunoscut o scădere dramatică a veniturilor, şi în termeni reali şi în termeni nominali, fiind cele mai afectate de criză. Scăderea veniturilor pe membru de familie a fost mai pronunţată la salariaţi, care alimentează prin taxe sistemul de asigurări sociale, decât la pensionari, care beneficiază de acelaşi sistem; Toate tipurile de familii au avut venituri mai reduse în termeni reali la începutul lui 2013 faţă de anul 2012, cu excepţia familiilor de agricultori;
Aceste date arată cât de dificilă este identificarea evoluţiilor în plan social şi a soluţiilor de creare de noi locuri de muncă, dacă nu se face o analiză mai aprofundată a datelor generale de creştere economică. Deşi economia dă semne de revigorare datorită creşterii volumului producţiei industriale, nivelul de viaţă a scăzut dramatic, lipsa investiţiilor atrage lipsa locurilor de muncă, atât de necesare azi în România şi atunci, ne intrebam inca o data, unde este strategia guvernului pentru crearea de locuri de munca? Pe cand un nivel de trai mai bun pentru romani, domnilor guvernanti?
Rodica ANDRONESCU, presedinte OF PDL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor”
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor” Reforma președintele Senatului, Ilie Bolojan constă în tăierea cheltuielilor și respect pentru contribuabili. Pentru a susține aceste […]