Rodica Andronescu, PDL Alba: ”Descentralizare doar de dragul USL?”
Ca să facă pe placul baronilor locali, Dragnea aleargă dupa bani şi vine cu o propunere legislativă prin care se doreşte transferarea în subordinea consiliilor județene a mai multor direcții și agenții județene, printre care agenţia judeţeană de ocupare a forţei de muncă (AJOFM) și agenţia de plăţi şi inspecţie socială (AJPIS).
De ce dorește Dragnea trecerea AJOFM și AJPIS la Consiliile județene?
Prin trecerea agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM) și a agențiilor județene pentru prestații sociale (AJPS) în subordinea CJ (controlate în foarte mare măsura de USL) se urmărește dirijarea și utilizarea bugetului asigurărilor pentru șomaj, a bugetului pentru plata beneficiilor de asistenţă socială şi a altor programe privind servicii sociale susţinute de la bugetul de stat, în scopuri electorale și satisfacerea clientelei politice a USL.
Concret, prin Legea nr. 250/2013 de modificare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi pentru modificarea Legii nr. 116/2002 pentru prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, se detaliază tipurile de subvenții şi convenții (şi nu sunt puține!!!) de care angajatorii pot beneficia prin AJOFM, dacă angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, șomeri tineri, șomeri cu risc de marginalizare socială, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale – într-un cuvânt – persoane care depind de ajutoarele sociale și care provin, în general, din medii dezavantajate, din mediul urban slab dezvoltat, din mediul rural, sunt persoane ușor de manipulat.
Cine ne garantează că aceste subvenții nu vor fi orientate spre clientela politică? Bazele de date ale persoanele înregistrate la AJOFM si AJPIS vor putea fi folosite cu cinism în scop electoral: “Ți-am dat, votează-mă!”.
Dacă luăm în calcul şi sumele mari care sunt prevãzute în fiecare an pentru formarea şomerilor şi a altor categorii de beneficiari ai acestor cursuri de formare finanțate total sau parțial din BAS (BAS 2012 – ANOFM 44.143.000 lei iar execuția bugetară la 31.12. 2012 a fost de 31.970.620 lei – 72,43%), ne dăm seama că USL mai are si alte guri de hrănit: furnizori de formare profesională autorizați, formatori şi evaluatori autorizați care vor beneficia din plin de aceste fonduri.
Și atunci, ne întrebăm, cui îi foloseşte trecerea acestor instituții la administrația județeană: cetățenilor, care au mare nevoie de aceste servicii sau baronilor USL, care au nevoie de bani pentru Campania electorală din 2014 ?
În perspectiva deloc optimistă a realizării acestei pseudo reforme, se mai iveşte o întrebare: ce se va întampla cu ANOFM? Ce se va întâmpla cu specialiştii din aceastã structură? Vor deveni ei înşişi beneficiari ai indemnizației de şomaj, ai legii pe care ei au elaborat-o? USL, în loc să creeze locurile de muncă promise, creşte şomajul disimulat în spatele regionalizării.
Uitați-vă ce se întâmplă în Ministerul Finanțelor, uitați-vă la haosul provocat în urma aşa – zisei reorganizări: deocamdată am dat afară specialişti ca să angajăm clienți politici – nu contează că nu au nimic comun cu domeniul finanțelor, important este că sunt membrii USL şi trebuie răsplătiți pentru afişele lipite în campanie şi promisiunile neonorate. Acelaşi lucru se va întâmpla și în aceste instituții: pleacă specialiştii vin USL-iştii. Cui îi pasă? Din această perspectivă, 2014, nu se anunță un an mai bun.
Rodica ANDRONESCU, preşedinte OF PDL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan