ROBOR atinge cea mai mare valoare din ultimii nouă ani, după ce BNR a majorat dobânda cheie: Ce se va întâmpla cu ratele românilor
ROBOR atinge cea mai mare valoare din ultimii nouă ani, după ce BNR a majorat dobânda cheie: Ce se va întâmpla cu ratele românilor
ROBOR la trei luni creşte puternic şi atinge cea mai mare valoare din ultimii nouă ani. Şi ROBOR la şase luni creşte semnificativ şi atinge cel mai ridicat nivel din iulie 2013 şi până acum. Banca Națională a României(BNR) a decis pe 5 aprilie 2022 să majoreze încă o dată dobânda de politică monetară dând astfel un semnal că nu ezită în lupta cu inflația din ce în ce mai mare. Pe termen mediu, este o decizie care va influența și dobânzile practicate de bănci, deci și nivelul ratelor pe care românii împrumutați în lei, la dobânzi variabile, le plătesc lunar.
Citește și: BNR majorează dobânda de politică monetară: Ce se va întâmpla cu creditele în lei
ROBOR la trei luni a crescut la 4,68%, faţă de 4,62%, şi a atins cea mai ridicată valoare din 10 aprilie 2013 şi până acum.
ROBOR la şase luni a crescut la 4,78%, faţă de 4,70%, nivelul din şedinţa precedentă, când a atins cea mai mare valoare din 1o iulie 2013 şi până acum.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.
Banca Națională a României a decis, ieri, 5 aprilie 2022, să crească dobânda de politică monetară cu 0,5%, până la 3%. BNR arată, astfel, că este dispusă să își foloseacă toate armele în lupta cu inflația, în condițiile în care majorarea este dublă față de pașii făcuți anterior, când banca centrală a crescut dobânda cu câte 0,25%. Până la final de an, anticipează analiștii, BNR va mai face astfel de pași, fiind foarte probabil ca dobânda să se ducă și peste 4,5%, în contextul inflamării inflației, mai ales pe fondul creșterii prețurilor pentru energie și combustibili.
sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Calendar fiscal noiembrie 2024: Termenele pentru depunerea la ANAF a declarațiilor TVA și alte obligații fiscale
Calendar fiscal noiembrie 2024: Termenele pentru depunerea la ANAF a declarațiilor TVA și alte obligații fiscale Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat calendarul privind obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru luna noiembrie 2024. Acest calendar include atât termenele de plată, cât și cele de depunere a declarațiilor fiscale către ANAF. Citește și: Contribuabilii riscă […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii2 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?