Retrăind „Odinioară în Vinţu de Jos”
„Lângă sat iată-mă iarăşi, prins cu umbrele tovarăş,
Regăsescu-mă pe drumul începutului, străbunul…”
Lucian Blaga – La curţile dorului
Există în matricea spirituală a fiecăruia dintre noi dorinţa firească de a ne întoarce într-un timp demult pierdut, printre amintirile locului în care am văzut lumina. Personal încerc acest exerciţiu nu doar gândindu-mă la locul meu de naştere, ci şi la cel din care îmi vin rădăcinile. Nu ştiu dacă acest gând s-a alăturat pasiunii cu care am adunat, mereu şi mereu, fotografii, documente, mărturii despre locuri şi oameni de altădată pentru a le aşeza în contemporaneitate, spre nemurirea clipei.
Cu siguranţă, sentimentul acesta de apartenenţă la un spaţiu care străbate timpul prin frumuseţea imaginilor sau ineditul documentelor, nu le-a fost străin nici oamenilor care m-au ajutat să aşez între coperţile unei cărţi secvenţe de lume şi viaţă din locuri comune, dar a căror istorie nu este îndeajuns cunoscută: Teiuş, Vinţu de Jos, Stremţ şi alte localităţi ale Albei. „Odinioară în Vinţu de Jos” a ieşit pentru prima oară în lume la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în 2010, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei din comună. A fost o sărbătoare a cărţii şi a oamenilor deopotrivă, mesajele celor care s-au împărtăşit din frumuseţea Vinţului de odinioară motivându-l pe domnul primar să mă încurajazeze în reeditarea poveştii. Evident, această nouă ediţie, cu completări şi adăugiri, n-ar fi putut vedea lumina tiparului fără aceeaşi înţelegere a importanţei ei, comprehensiune venită din partea cârmuitorilor comunei.
Se cuvine, însă, să fac o mărturisire de credinţă: fără determinarea şi dorinţa primarului Alexandru Danciu, animat de aceleaşi sentimente de preţuire pentru locul în care îşi împlineşte menirea şi pentru respectul ce-l poartă semenilor săi, nu am fi putut retrăi, încă o dată, odinioară în Vinţu de Jos. Nu ştiu dacă doar un gând de mulţumire exprimat public este suficient pentru interesul pe care l-a arătat acestui demers editorial, dar pentru că am citit într-un ziar local cum că ar fi „un primar fericit”, îndrăznesc să cred că prin reeditarea volumului, domnul primar Alexandru Danciu ar mai putea avea încă un motiv să fie fericit, şi nu pentru o zi, o lună sau un an ci peste anotimpuri – trecute peste noi sau peste amintirea noastră – în care timpul va îngălbeni paginile cărţii. Fericit pentru că în cei peste 12 ani de când conduce destinele vinţenilor a reuşit să realizeze multe din năzuinţele oamenilor, prin proiecte menite să schimbe nu doar faţa localităţii, ci şi confortul cotidian şi, în aceeaşi măsură, să lucreze la proiecte generatoare de confort spiritual, atât de necesar pentru a privi spre ziua de azi şi de mâine cu mai mult optimism.
Nu ştiu cum aş putea transpune în cuvânt recunoştinţa mea pentru bucuria reeditării acestei cărţi, aşa încât mă voi folosi de vorbele înţelepte şi pline de poezie ale lui Andrei Pleşu „Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii”. Şi pentru că şi eu cred că este aşa, voi spune doar sincer şi simplu: „Mulţumesc, domnule primar Alexandru Danciu, pentru zbaterea de aripi cu care m-aţi încurajat în reeditarea unei cărţi alcătuită din decupaje de timp trecut şi prezent, animat cu viaţa unui loc numit Vinţu de Jos, o carte dăruită peste vremuri, pentru oameni, împreună cu istoria şi poveştile lor”.
Cu aceeaşi bucurie aduc mulţumiri doamnei dr. Susana Andea, doamnei dr. Gabriela Mircea, doamnei Elena Anghel, domnului conf. univ. dr. Horia Ciugudean, domnului academician prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, prozatorului Nicolae Itu, domnului profesor Traian Pienar, mamei mele Aurelia Cristea şi soţiei Anca Maria Bota.
În final, Cristian Florin Bota împreună cu Primăria şi Consiliul local al comunei Vinţu de Jos au deosebita onoare de a vă invita, în data de 27 mai 2012, ora 15.00, la evenimentul care va avea loc la Căminul Cultural al comunei, dedicat lansării cărţii „Odinioară în Vinţu de Jos”, ediţia a -II-a, revăzută şi adăugită.
Cristian Florin BOTA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba