Reţete şi sfaturi pentru Postul Paştelui – 3 reţete de post
Reţete de post
Postul Paştelui, cel mai lung post din calendarul creştin-ortodox. Postul Paştelui durează 48 de zile şi e cel mai restrictiv post din an. În această perioadă nu trebuie să mâncaţi produse de origine animală şi, chiar şi cu alimentele vegetale, nu trebuie să fiţi lacomi, ci cumpătaţi.
Puteţi profita de această ocazie pentru a consuma alimente cât mai sănătoase şi a face o cură de dezintoxicare a organismului. Există câteva zile în care se “ajunează”, respectiv nu se consumă deloc mâncare şi băutură: lunea şi marţea din prima săptămână a Postului şi, în săptămâna Patimilor (ultima săptămână a Postului), luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă. De asemenea, în zilele de miercuri din cadrul Postului se ajunează până seara, când se pot consuma pâine şi legume fierte, fără ulei. Există şi două dezlegări la peşte în această perioadă, respectiv de Buna Vestire şi de Florii.
Dintr-o perspectivă medicală, în perioada Postului, organismul trece de la o dietă bazată pe produse de origine animală pe o alimentaţie de origine vegetală, care îţi aduce un plus de vitamine şi minerale, ajutând organismul să treacă peste astenia de primăvară. Din păcate, din pricina scăderii aportului de proteine şi grăsimi de origine animală, s-ar putea ca organismul tău să aibă nevoie de mai multe mese pe zi, din pricina faptului că senzaţia de saţietate durează mai puţin. Astfel, e bine să dozezi mai bine porţiile din punct de vedere caloric, pentru a nu te supraalimenta. Şi, pentru că în perioada Postului avem nevoie de cât mai multe reţete interesante, am strâns câteva reţete pe care le puteţi pregăti în perioada Postului.
Şniţel din soia cu muştar
Ingrediente:
şniţel de soia
o ceapă
sare, piper boabe, foaie de dafin, 2 căţei de usturoi, 2-3 linguri vin alb sau oţet
muştar
făină de mălai
pesmet
susan
sare, piper măcinat
ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Se fierbe soia timp de 10 minute în apă cu ceapă, condimente, vin, usturoi. Se scurg şniţelele în prosop uscat, se unge fiecare şniţel cu muştar, se lasă 5 minute. Apoi se trece fiecare şniţel printr-un amestec obţinut din făină, susan, pesmet, sare şi piper. Se prăjeşte în ulei încins. Se serveşte cu piure de cartofi sau cartofi prăjiţi, cu salată sau murături.
Fasole cu sos
Ingrediente:
300 g fasole boabe
un morcov
3 cepe
2 linguri sos iute
250 ml suc de roşii
sare, piper, cimbru, un praf de curry
frunze de ţelină
pătrunjel verde
50 ml ulei
Mod de preparare:
Fasolea muiată 10-12 ore, se fierbe schimbând apa de 2-3 ori. Când clocoteşte, adăugăm o ceapă, foi de dafin, boabe de piper.
Sosul: călim 2 cepe, adăugăm morcovul dat pe răzătoarea fină, le călim împreună, adăugăm sosul iute, sucul de roşii, lăsăm pe foc până se ridică uleiul la suprafaţă. Când fasolea este fiartă, se amestecă sosul cu fasolea, se condimentează, se presară cu verdeaţă. Se serveşte cu murături sau cu salată.
Pizza de post
Ingrediente:
Blatul:
o ceaşcă făină de grâu
50 ml apă
3 linguri ulei
Maiaua:
un plic drojdie
o lingură făină
o linguriţă zahăr
o lingură apă
sare, piper
Ingrediente:
200 g ciuperci de pădure
o jumătate cutie de porumb
câteva batoane ardei roşu
câteva rondele kapia verde
5-6 măsline mari
un castravete murat
pastă de roşii
sos iute
Mod de preparare:
Se face o maia din drojdie, făină, zahăr şi apă. Se lasă să crească la cald 10 minute. Apoi se pregătesc ingredientele pentru blat, se adaugă maiaua şi se frământă 10 minute. Se lasă să crească la cald până îşi dublează volumul. Ciupercile se fierb, se dau prin robot sau prin maşina de carne. Se pregătesc ingredientele. Se feliază ardeii, castravetele, măslinele. Se aşează coca în tava unsă cu ulei. Se întinde un strat de pastă iute amestecată cu pastă de roşii, se presară ingredientele şi se dau la cuptor până e rumenită. Poftă bună!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii