Rețete false cu medicamente prescrise de un medic de familie pe numele unor copii sau persoane cu handicap. Cum motivează Tribunalul Alba hotărârea
Rețete false cu medicamente prescrise de un medic de familie pe numele unor copii sau persoane cu handicap. Cum motivează Tribunalul Alba hotărâre.
Tribunalul Alba a motivat decizia prin care a hotărât condamnarea unui medic de familie din orașul Cugir la închisoare cu suspendare pentru că prescris ilegal medicamente, din care o parte sunt din categoria drogurilor de mare risc.
Potrivit celor reținute în rechizitoriu, medicul de familie B. A. Ș., a prescris, în perioada ianuarie 2014 – martie 2015 mai multor pacienți, pe baza rețetelor medicale întocmite, medicamente asimilate drogurilor de mare risc, fără ca acestea să fie necesare din punct de vedere medical, iar medicamentele respective au fost ulterior ridicate de la farmacie de către alte persoane, cărora le erau necesare pentru tratarea unor boli de care sufereau.
De asemenea, în rechizitoriu s-a mai menționat că în perioada 2014-2016, medicul, ”aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu ocazia întocmirii unui număr de 153 rețete medicale, a atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la diagnosticul stabilit unor pacienți, prescriindu-le anumite medicamente, care ulterior au fost ridicate de către alte persoane”.
Pe un număr de 13 rețete a fost prescris și apoi eliberat compusul ”codeine fosfat”, substanță considerată drog de mare risc. În hotărârea instanței sunt cuprinse concret toate rețetele eliberate de către medic. De exemplu, la data de 12 decembrie 2014 a emis o rețetă pe numele unui copil, medicamente care au fost ridicate în data de 13 decembrie 2014 de către o altă persoană. ”Conform declarației de martor a numitului Y. D., acesta nu a fost la consultație în data de 12 decembrie 2014, nu o cunoaște pe R. A. și nu a primit medicamentele prescrise în această rețetă. Valoarea compensată a rețetei este 48,85 lei”, se precizează în hotărâre.
În 27 mai 2015 a emis o altă rețetă, tot la categoria copil, medicamente care figurează că au fost ridicate tot de o altă persoană. ”Aceasta a precizat că nu a ridicat medicamentele prescrise pe rețetă, nu cunoaște nici o persoană cu numele V. I., iar semnătura nu îi aparține. Nu cunoaște ce s-a întâmplat cu medicamentele prescrise pe rețetă. Nu a fost niciodată în posesia sa, a văzut-o prima dată cu ocazia declarației. Valoarea compensată a rețetei este 41,99 lei”, se susține în motivare. Și restul de peste 160 de rețete eliberate în perioada respectivă au același scenariu: au fost eliberate pe numele unor copii sau persoane cu handicap, pentru a beneficia de compensare, dar, în final, medicamentele au fost ridicate de alte persoane.
Casa de Asigurări de Sănătate Alba, prin faptul că a decontat rețetele întocmite în mod fraudulos de către inculpat, a suferit un prejudiciu material în sumă de 9.850,25 lei, care a fost acoperit integral de către inculpat.
”Tribunalul constată că nu sunt incidente prevederile art. 396 Cpp întrucât, în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunilor, de eforturile depuse pentru înlăturarea consecințelor infracțiunii și de posibilitățile sale de îndreptare, Tribunalul apreciază că nu este necesară aplicarea imediată a unei pedepse”, se mai susține în hotărârea instanței de judecată din februarie 2019.
În consecință, medicul a primit pedeapsa de 1 an de închisoare cu amânarea aplicării, sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. Procurorii DIICOT nu au fost, însă, întrutotul de acord cu decizia Tribunalului și au contestat-o la Curtea de Apel.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Locotenent-colonelul Popa Adrian, șeful de stat major al Batalionului 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia, exemplul liderului modest: „Încerc să le dau spațiu să greșească, dar și să învețe. Nu sunt aici să controlez, ci să sprijin”
FOTO | Locotenent-colonelul Popa Adrian, șeful de stat major al Batalionului 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia, exemplul liderului modest: „Încerc să le dau spațiu să greșească, dar și să învețe. Nu sunt aici să controlez, ci să sprijin” Locotenent-colonelul Popa Adrian, este șeful de stat major al Batalionului 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL IOAN 2025. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Mesaje de Sfântul Ion 2025. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Vine popa cu botezul! Câștig spiritual sau cheltuială materială?
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele