Rețeta zilei de luni, 3 august: Borș de vară cu bostănei
O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor ’90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura „blurat”. Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile ardeau. Grăbeam să ajungem undeva, la o terasă umbrită, la întâlnirea cu Radu. Cum care Radu? Radu Anton Roman.
Din ziua aceea fierbinte – era, cred, în Postul Sfintei Mării („Tare mă bucură că am intrat viu în lume la 19 august, după 15, să mă fericesc de toate bucatele de la masă, nu numai de cele fără saţiu ale Postului”, mărturisea el în alt an, la o aniversare) – mi-au rămas însă câteva vorbe: „E post în România? Atunci să bem o bere! E semn de vară şi ca mâine o să
vină micii să ne salveze!”. Spunea asta întinzând pofticios în platouaşul cu salată de vinete de pe masă, atacând cu furculiţa feliile de roşii şi ridicând surâzător ţapul de bere mitic(izat).
Aveam să descopăr, mai târziu, în cartea lui de bucate, această rețetă de Borș de bostănei, culeasă de el de undeva de pe lângă Panciu, rețetă din care, dacă scoți dresala de smântână și ou, treci din ziua „de dulce” în cea „de post”.
„Zeama asta e ca o drăgosteală de vară, la țară, cu o mândră mititică și frumușică, mai prin grâu, mai pe râu, noaptea târziu tare, dimineața până-n soare, totul e să nu dureze, ca să nu lezeze și să cauzeze”, zicea Radu.
Pentru rețetă, ai trebuință de 5-6 bostănei, 1 ceapă, un pahar de smântână, un ou, o legătură de mărar, 3-4 roșii, sare și 1 l de borș.
Citește rețeta mai departe pe ANTENA SATELOR
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
17 martie: Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Alexie, omul lui Dumnezeu. Tradiții și obiceiuri de Ziua Șarpelui
17 martie: Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Alexie, omul lui Dumnezeu. Tradiții și obiceiuri de Ziua Șarpelui Pe 17 martie este pomenit în calendarul creştin ortodox Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu, fiind considerat făcător de minuni pe ape şi celebrat de pescari, la începutul anului piscicol. În calendarul popular românesc este cunoscută sărbătoarea numită […]