Rămâi conectat

Actualitate

„Resursele naturale, potenţialul geografic şi dezvoltarea durabilă a Munţilor Apuseni”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

    La  Gârda şi Scărişoara, într-o zonă de o mare complexitate geografică şi cu un peisaj de un pitoresc deosebit, suprapusă Parcului Natural Apuseni, s-a desfăşurat timp de două zile simpozionul anual de geografie al Filialei Alba a Societăţii de Geografie din România. Tema aleasă a fost „Resursele naturale, potenţialul geografic şi dezvoltarea durabilă a Munţilor Apuseni”, ne-a informat prof. Marcel Arăboaei, secretarul organizatoric al SGR Alba.
Simpozionul i-a provocat pe geografi şi specialiştii invitaţi la o tematică vastă şi de mare actualitate referitoare la problema resurselor naturale, a potenţialului zonei montane şi a formelor de dezvoltare durabilă. La simpozion au participat profesori de geografie din învăţământul preuniversitar  judeţean, profesori şi specialişti din domenii apropiate geografiei, profesori universitari de la  Cluj – Napoca, Alba Iulia şi Bucureşti, geografi din alte judeţe, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei locale din Munţii Apuseni.
În prima zi a avut loc, la Consiliul Judeţean Alba, întâlnirea unei delegaţii a Filialei Alba a SGR (prof. Marian Munteanu, prof. Marcel Arăboaei, Ioan Sprinjean, conf. univ. dr. Nicolae Luduşan şi Ioan Ardelean) cu preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, în cadrul căreia reprezentantul Academiei Române pe lângă Institutul Naţional de Geografie, prof. Şerban Dragomirescu, a reliefat importanţa realizării şi editării dicţionarului geografic al judeţului Alba. În cadrul discuţiilor s-a amintit că realizarea acestui tip de lucrare a fost începută cu mulţi ani în urmă, perioadă în care au fost culese şi fişate datele de către profesorii de geografie de atunci, în proporţie de peste 70%, după care realizarea ghidurilor a rămas blocată vreme de peste 30 de ani. Prof. dr. Şerban Dragomirescu s-a referit la forma, structura, conţinutul, dimensiunile şi la modalităţtile de realizare a ghidului geografic pentru judeţul Alba, pentru care a cerut sprijinul Consiliului Judeţean în acest demers, peşedintele Ion Dumitrel oferind asisgurări că CJ Alba va sprijini realizarea unui ghid geografic de calitate, aşa cum a fost realizat şi ghidul turistic, care a fost primit şi apreciat de toţi participanţii la simpozionul de geografie.
Simpozionul a prilejuit prezentarea a 15 comunicări pe diferite probleme importante actuale, între care amenajarea spaţiului geografic şi a teritoriului: prof. univ. dr. Vasile Surd, Facultatea de Geografie Cluj-Napoca, prof. Laura şi Marcel Arăboaei Colegiul Tehnic „Apulum”, respectiv Colegiul Naţional „HCC” Alba Iulia, Nicolae Rusalin Sicoe din Ciuruleasa, lucrări pe tema conservării mediului: geografii Ioana, Octavian şi Marian Muntean din Alba Iulia şi Aiud, dr. Christian Ciubotărescu de la Asociaţia Speologică „Sfinx” Gârda, valorificarea resurselor naturale şi a potenţialului geografic: conf. univ. dr. Nicolae Luduşan de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Alexandru Simu şi Livia Muresan, din Blaj, Adela Pleşa şi Simona Boncuţiu din Câmpeni, Iuliana Ursaleş din Zlatna, profesori din Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara, dezvoltarea durabilă: profesorii Geanina Vancea, Cristina Câmpean, Mioara Bulbucan din Sebeş, educaţie ecologică şi durabilă: prof. Ioan Pletea, din Alba Iulia şi Cristian Suciu, din Sebeş.
De asemenea, a avut loc o aplicaţie practică în zona carstică cea mai importantă şi spectaculoasă a judeţului, pe Valea Ordâncuşii şi a platoului Ocoale – Gheţar, cu vizitarea şi analiza actuala a peşterilor Poarta lui Ionele şi Scărişoara, aplicaţie care a fost dens presărată cu explicaţii şi clarificări de actualitate ale speologului dr. Christian Ciobotărescu. Cu prilejul simpozionului a avut loc întâlnirea cu primarul comunei Gârda, în care au fost punctate aspectele specifice zonei şi s-a arătat faptul că amenajarea drumului şi accesul până la Peştera Scărişoara, la fel şi lucrările de  amenajare pentru vizitarea celor două peşteri reprezintă realizari remarcabile care vor avea un impact important în dezvoltarea zonei respective şi, în mod deosebit, a turismului.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

BACALAUREAT 2025 | Începe evaluarea competențelor lingvistice la limba română și limba maternă. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

BACALAUREAT 2025 | Începe evaluarea competențelor lingvistice la limba română și limba maternă. Calendarul complet al examenului Probele de competențe de la Bacalaureat 2025 încep luni, 27 ianuarie, cu evaluarea competențelor la Limba română și se vor încheia în data de 7 februarie cu evaluarea competențelor digitale. Este pentru prima dată când probele orale de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea