Restricția supremă: Deținuții din penitenciare „model” de vaccinare pentru persoanele din libertate. Mai vaccinați decât polițiștii și oamenii liberi
Restricția supremă: Deținuții din penitenciare „model” de vaccinare pentru persoanele din libertate. Mai vaccinați decât polițiștii și oamenii liberi
Deținuții din penitenciarele din România sunt vaccinați anti-COVID în proporție de 78 la sută, în timp ce rata de vaccinare în rândul polițiștilor este de 62 la sută, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) transmis vineri.
„Deşi decizia cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 aparţine, în ultimă instanţă, fiecărei persoane în parte, nu trebuie ignorat faptul că o astfel de rezoluţie personală prezintă impact colectiv. (…) Vaccinarea contribuie atât la reducerea riscului de îmbolnăvire, cât şi la diminuarea riscului de a dezvolta o formă severă de boală”, arată ANP în comunicatul referitor la rata de vaccinare atinsă.
Potrivit ANP, în prezent sunt 22.879 de persoane private de libertate în România.
Administrația Națională a Penitenciarelor spune că și-a intensificat acțiunile de informare cu privire la beneficiile vaccinării prezentând inclusiv mărturii ale deținuților vaccinați.
„În contextul epidemiologic actual, dată fiind creşterea, la nivel naţional, a numărului de cazuri COVID-19 raportate în valul 4 al pandemiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a intensificat – în considerarea atributului managerial al coordonării/îndrumării unităţilor subordonate – seria activităţilor preventive, axate pe reiterarea necesităţii protejării stării de sănătate a personalului şi a persoanelor custodiate, cu accent pe importanţa vaccinării împotriva COVID-19”, se spune în comunicatul citat de Agerpres.
„La nivelul tuturor unităţilor din sistemul poliţiei penitenciare, au fost accelerate demersurile de informare cu privire la beneficiile vaccinării împotriva COVID-19, complementar campaniilor de informare întreprinse anterior (distribuire de materiale informaţionale, emisiuni radio-tv prin studiourile interne ale locurilor de deţinere etc.). Seriile de informări/discuţii/dezbateri derulate au inclus nu doar diseminarea informaţiilor corecte referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19, ci, mai ales, testimoniale ale persoanelor vaccinate din mediul de detenţie, care au relatat experienţa proprie post-inoculare şi au subliniat beneficiile vaccinării”, a detaliat ANP.
În urmă cu un an, Administraţia Penitenciarelor era nevoită să ia măsuri speciale pentru a putea face faţă numărului mare de deţinuţi bolnavi de COVID-19. În două penitenciare din ţară, la Ploieşti şi Timişoara, au fost create secţii speciale pentru a decongestiona activitatea spitalului penitenciar Jilava, care avea atunci sub tratament peste 200 de deținuți infectați cu SARS-CoV-2.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Casa Verde 2025: Buget record pentru program în acest an. Care este valoarea propusă Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că va propune pentru acest an un buget-record de 2,2 miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care persoanele fizice își pot produce singuri energie din panouri solare. În plus, va demara în […]