Restituirea taxei auto – până la sfârșitul anului, iar a timbrului de mediu – până în martie 2019
Restituirea taxei auto – până la sfârșitul anului, iar a timbrului de mediu – până în martie 2019.
Perioada de restituire a fostelor taxe auto – cunoscută ca taxa specială, taxa pe poluare și taxa pentru emisiile poluante a început la 1 ianuarie, conform legislației în vigoare, dar banii plătiți ca timbru de mediu nu se vor restitui șoferilor mai devreme de 1 septembrie. Teoretic, cei care au depus deja cereri și le-au fost admise ar trebui să primească deja banii, însă ANAF a explicat că banii se vor da înapoi pe tot parcursul acestui an.
Posibilitatea de recuperare a fostelor taxe auto și a timbrului de mediu plătite în trecut de proprietarii de mașini a apărut anul trecut, în 7 august, prin OUG 52/2017. De atunci, plătitorii taxei au putut depune cererile la Fisc, chiar și dacă și-au vândut între timp mașina, chiar dacă au cumpărat-o în leasing, au pierdut dovada plății sau aveau hotărâri judecătorești prin care au câștigat dreptul la restituirea banilor. Recent, Executivul a decis că nu mai trebuie prezentată dovada plății pentru a cere restituirea ei, nici copia talonului sau a cărții de identitate a vehiculului. Potrivit OUG 52/2017, se mai pot depune cereri de restituire a taxei auto și în prezent.
Deocamdată, unii contribuabili care au depus cereri de câteva luni și cei care au decizii definitive ale instanței se plâng de întârzierile Fiscului. Potrivit ANAF, restituirea acestor taxe/timbrului de mediu se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de bugetul în care s-au făcut venit sumele încasate, în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire.
În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, organele fiscale centrale, pe baza evidenței cererilor de restituire și a sumelor aprobate la restituire, solicită Administrației Fondului pentru Mediu sumele necesare restituirii taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrului de mediu pentru autovehicule.
Deocamdată, solicitanții trebuie să mai aibă răbdare pentru că perioada de restituire pentru fostele taxe auto nu s-a terminat, iar perioada de restituire pentru timbrul de mediu nu a început – se dă startul abia în septembrie 2018, ceea ce înseamnă că, până atunci, nu se va restitui nicio sumă plătită cu acest titlu. Reamintim că perioadele de restituire sunt următoarele, conform ordonanței: 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018 – pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019 – pentru timbrul de mediu. Tot OUG 52/2017 prevede că banii se restituie celor care au hotărâri judecătorești în 120 de zile de la depunerea cererilor (dar nu mai devreme de începerea perioadelor de restituire amintite).
Practic, aceștia ar fi trebuit să înceapă deja să primească banii, mai repede ca ceilalți, dacă au depus deja cererile (mai puțin timbrul de mediu, unde nu a început încă restituirea banilor). Mai repede ar trebui să primească banii și cei care au depus cereri înainte de 7 august 2017 și solicitările au fost admise – tot în termen de 120 de zile, dar din data de 29 decembrie 2017 (când au intrat în vigoare normele de aplicare ale OUG nr. 52/2017).
Prin urmare, banii vin prin Administrația pentru Fondul de Mediu, în baza cererilor făcute de Fisc, dar mai multe autorități trebuie să-și dea avizul pentru restituirea acestor sume. În al doilea rând, solicitanții care nu se află într-una dintre situațiile mai avantajoase (cereri deja depuse și admise de mai mult timp ori decizii definitive obținute în instanță) vor putea primi banii până la finalul anului 2018.
De asemenea, cei interesați trebuie să știe că restituirea timbrului de mediu nu se face momentan, așa că nu are rost să fie adresate solicitări Fiscului cu privire la acești bani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii14 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată