Restaurarea bisericii-monument istoric „Cuvioasa Parascheva” din Ampoița: Licitație pentru atribuirea lucrărilor
Restaurarea bisericii-monument istoric „Cuvioasa Parascheva” din Ampoița: Licitație pentru atribuirea lucrărilor
Parohia Ortodoxă Română Ampoița a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea lucrărilor de restaurare a bisericii-monument istoric „Cuvioasa Parascheva”.
Valoarea contractului propus este de peste 6,7 milioane de lei.
Ansamblul monument istoric al bisericii „Cuvioasa Parascheva” din satul Ampoița, comuna Meteș, este reabilitat prin intermediul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027, cu sprijinul fondurilor europene.
Parohia Ortodoxă Ampoița este parteneră în proiect cu Primăria Meteș.
Proiectul este motivat având în vedere contribuția patrimoniului, culturii și comunității locale la dezvoltarea economică pentru inovarea Regiunii Centru, din care face parte și județul Alba.
Citește și: Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din satul Ampoița, restaurată pe fonduri europene: Proiect în valoare de peste 10 milioane lei
Valoarea totală a proiectului este de 10.584.194,67 lei. Din această sumă, 8.767.875,62 lei reprezintă valoarea fondurilor nerambursabile.
Un alt scop al restaurării și revitalizării ansamblului Bisericii „Cuvioasa Parascheva” este de a marca pe harta turistică localitatea Ampoița. Reprezentanții Parohiei estimează ca fiind necesară o perioadă de 30 luni, respectiv până în luna mai 2027, pentru finalizarea cu succes a restaurării.
Lucrările vor viza intervenții la nivelul zidurilor, învelitorilor, pardoselilor, tâmplăriilor și amenajarea unui lapidariu pentru pietrele de mormânt și crucile istorice. De asemenea, se vor construi un info-point, un magazin și se vor organiza mai multe ateliere pentru copii și adulți, cu rol de integrare și de ocupare a forței de muncă pentru persoanelor provenite din medii vulnerabile sau pentru cele din comunități defavorizate.
Proiectul va continua cu o expoziție de lucrări realizate la obiectivul de patrimoniu și diferite acțiuni de promovare a locului, concretizate prin activism social, concert de colinde și vizite ghidate ale principalelor obiective turistice. La toate acestea se adaugă lansarea unei aplicații pe mobil, un panou inteligent de informare, un website integral cu magazin online și un muzeu virtual cultural.
Aflată la poalele dealului, lângă „Pârăul Bisericii”, Biserica ortodoxă „Cuvioasa Parascheva” a fost construită în secolul al XVII-lea, pe o platformă tăiată în versantul sudic al reliefului colinar, ce mărginește spre nord drumul comunal.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
7-19 aprilie 2025: „Fragil. Dantelării Sculptate în Ou” – expoziție de ouă sculptate, la Palatul Principilor Transilvaniei
7-19 aprilie 2025: „Fragil. Dantelării Sculptate în Ou” – expoziție de ouă sculptate, la Palatul Principilor Transilvaniei Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia invită publicul în perioada 7-19 aprilie 2025 să descopere o expoziție temporară inedită: „Fragil. Dantelării Sculptate în Ou”, o incursiune în rafinamentul unui meșteșug rar și spectaculos – sculptura pe ou. Expoziția […]