Remedii naturale pentru prevenirea şi tratarea răcelii – agenţi curativi
Remedii naturale pentru prevenirea răcelii • Remedii naturiste pentru tratarea răcelii • Combaterea răcelii şi gripei. Răceala este o infecţie a căilor respiratorii superioare. Oamenii de ştiinţă au identificat peste 200 de viruşi care produc boala, dar probabil că numărul acestora este mult mai mare.
Minusculii agenţi patogeni atacă imunitatea pătrunzând, de preferinţă, în celulele mucoasei din cavitatea bucală, din nas şi din gât. Sistemul imunitar se apără, producând anticorpi şi astfel apar procesele inflamatorii. Dar, de îndată ce organismul s-a înarmat pentru a respinge un virus, apare altul şi “jocul” continuă. Din cauză că invadatorii îşi modifică permanent forma, sistemul imunitar trebuie să înveţe, din nou, cum să-i distrugă.
Agenţii patogeni pot fi transmişi prin infectarea cu salivă. O persoană bolnavă strănută sau tuşeşte, împrăştiind microbi în aer. Ei ajung în organismul nostru mai ales prin ochi şi nas, şi aproape deloc prin gură. Mult mai frecventă este, însă, infectarea prin contact: duşmanii se depun peste tot, pe obiecte, pe pereţi, pe podele şi mai cu seamă pe piele. Fiind rezistenţi, ei pot supravieţui câteva ore. Pentru contaminare, este suficientă o strângere de mână sau atingerea unei clanţe murdare. Şansa de a-i molipsi şi pe alţii este foarte mare în primele 24-48 de ore de la infectare, și doar când suntem pe deplin vindecaţi nu mai transmitem agenţi patogeni.
Stresul, lipsa de somn, bolile cronice – tot ceea ce slăbeşte organismul – ne fac vulnerabili la răceli.
Agenţi curativi în caz de răceală
Inhalaţiile cu muşeţel – dezinflamează mucoasele şi uşurează respiraţia. Puneţi într-un vas un pumn de flori de muşeţel, turnaţi peste ele apă clocotită, acoperiţi-vă capul cu un prosop, închideţi ochii şi inspiraţi de câteva ori, pe nas, aburii. În loc de muşeţel, puteţi folosi cimbru, mentă, ulei de eucalipt sau ulei de arbore de ceai.
Usturoiul este, fără îndoială, unul dintre cei mai populari agenţi curativi, care datorită proprietăţilor antivirale deosebite, este considerat un adevărat antibiotic natural. Acesta este o sursă bogată de antioxidanţi care protejează împotriva acţiunii bacteriilor şi radicalilor liberi din sânge, asigurând protecţia sistemului imunitar. Proprietăţile acestuia se datorează în special alicinei, o substanţă antimicrobiană ce acţionează asemenea unui antibiotic natural, reuşind să distrugă virusurile şi infecţiile puternice.
Pentru a preveni răceala sau îmbolnăvirea de gripă, mestecaţi câte o jumătate de căţel de usturoi dimineaţa, la prânz şi seara. Dacă răceala v-a prins deja, zdrobiţi 5-6 căţei de usturoi, amestecaţi cu 10 linguriţe de miere şi luaţi din acest preparat câte o linguriţă, din jumătate în jumătate de oră.
Ceapa este recunoscută din bătrâni ca fiind un leac “miraculos” pentru răceală. Aceasta ameliorează tusea, dar şi durerile de gât. Consumul de ceapă crudă ajută în prevenirea răcelilor şi chiar a gripei. Pentru ceaiul de ceapă se iau două cepe curăţate şi se fierb timp de 10 minute (în 3 căni cu apă). Zeama astfel obţinută se amestecă cu miere şi se bea de mai multe ori pe zi.
Ghimbirul este un remediu cu tradiţie în medicina alternativă, fiind folosit de peste 2000 de ani datorită nutrienţilor cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene. Ghimbirul, fie sub formă de ceai sau consumat natural, este un bun remediu în cazul răcelilor deoarece calmează inflamaţille la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecţiilor gâtului. Mai mult decât atât, acesta ajută şi în cazul problemelor respiratorii, stimulând eliminarea mucozităţilor şi fluidizarea congestiilor respiratorii.
Dincolo de acţiunea antiseptică, ghimbirul este un tonic şi energizant eficient pentru organism.
Propolisul. La fel ca usturoiul, este un antibiotic şi antiviral natural. Pe lângă acestea, propolisul întăreşte sistemul imunitar prin stimularea producerii de globule albe. Mai mult decât atât, studiile arată că propolisul are efect antiinflamator, antialergic, şi nu în ultimul rând, efect antitumoral (anti-cancer), provocând moartea celulelor canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase.
Echinaceea, administrată sub formă de tinctură sau ceai, întăreşte sistemul imunitar prin stimularea fagocitozei (procesul prin care fagocitele “mănâncă” organismele străine care au invadat corpul), creşterea eficienţei limfocitelor în lupta cu organismele patogene, creşterea numărului de celule T (sau limfocite T) şi nu în ultimul rând, creşterea cantităţii de interferon, interleucină, immunoglobulină şi alte substanţe care participă la buna funcţionare a sistemului imunitar.
Probioticele, aceste microorganisme vii denumite şi „bacterii benefice”, se regăsesc în proporţie de 70-80% în propriul organism, la nivelul intestinului. Probioticele acţionează împotriva infecţiilor asemenea antibioticelor, însă avantajul important al acestora e că nu afectează flora intestinală. Prin contrast, antibioticele nu fac diferenţa între bacteriile bune şi cele rele şi pot duce la îndepărtarea şi celor care protejează organismul. Cu toate acestea, este important de reţinut că acţiunea antivirală şi antimicrobiană a acestora este asigurată de prezenţa a doi microbi: bifido acidophilus şi lactobacillus acidophilus. Acestea se regăsesc în special în alimente obţinute în urma fermentării: iaurtul, casul, castraveţii muraţi, kefirul.
Uleiul de oregano. Studiile au demonstrat că acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietăţi curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic. Un adevărat aliat al organismului în special în perioadele în care virozele sezoniere sunt predominante, uleiul de oregano poate acţiona pe două căi: ca modalitate de prevenţie, dar şi ca tratament pentru a grăbi vindecarea. Acesta acţionează atât ca un bun expectorant şi agent antiviral şi totodată ca un antioxidant ce ajută la eliminarea toxinelor şi stimularea imunităţii.
Ceaiul verde. Un alt antibiotic natural şi un antioxidant puternic, ceaiul verde conţine o gamă variată de polifenoli, care dizolvaţi în apă, acţionează asemenea unor antibiotice non-toxice. Pe lângă faptul că ceaiul verde este recomandat dimineaţa în locul cafelei, acesta este şi un rezervor natural de vitamine (din grupa B, A, E, C) şi minerale (fier, calciu, fosfor şi potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teină, flavonoide, alcaloizi ce asigură stimularea sistemului imunitar şi creşte rezistenta organismului în lupta cu infecţiile.
Sucuri de fructe şi legume. În perioada de răceală acută, atunci când este prezentă şi febra, renunţaţi la mâncarea solidă şi beţi multe sucuri de fructe şi legume. Este preferabil să evitaţi carnea, peştele, ouăle, brânza şi alimentele bogate în amidon. Pentru sucul de fructe, alegeţi portocale, lămâi şi grapefruit proaspete, stoarceţi-le în blender şi la sucul obţinut adăugaţi două linguriţe de miere, coaja rasă de la fructe şi apă. Se lasă la macerat o oră sau două, după care se bea. Pentru a avea efect contra răcelii, se beau 3-4 pahare, într-un interval de 12 ore.
Consumul de alimente bogate în vitamina C. În lupta cu “invadatorii”, organismul face o risipă de energie şi nutrienţi, în special de vitamina C. De aceea noi trebuie să optăm pentru o dietă cât mai bogată în vitamine şi minerale. Sistemul imunitar are nevoie de o cantitate mare de vitamina C, iar pentru a oferi organismului cantitatea necesară din această vitamină, avem la dispoziţie surse naturale cum sunt: lămâie, măceşe, cătină, ardei iute, ardei verde, coacăze, broccoli, varză. Lămâia este esenţială în tratarea unei răceli obişnuite, cu febră. Zeama de lămâie, bogată în vitamina C, creşte rezistenţa organismului, diminuează toxicitatea şi reduce durata bolii. Se diluează zeama unei lămâi într-un pahar cu apă călduţă. Se adaugă o linguriţă de miere şi se bea acest amestec o dată sau de două ori pe zi.
Consumul de alimente bogate în zinc. Alături de vitamina C, zincul este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar şi are, de asemenea, şi proprietăţi antioxidante. Dacă vitamina C este denumită metaforic “vitamina imunităţii”, zincul poate fi considerat “minerala imunităţii“ . Zincul joacă un rol important atât pentru prevenirea infecţiilor la oamenii sănătoşi (prin menţinerea imunităţii puternice), dar este cu atât mai important în timpul febrei, când sistemul imunitar este suprasolicitat. Este important de ştiut că sursele naturale de zinc au o biodisponibilitate mai mare decât zincul din suplimente – adică este absorbit mai bine şi organismul se poate folosi mai eficient de el (la fel se întâmplă cu majoritatea nutrienţilor proveniţi din surse naturale, în comparaţie cu cei proveniţi din suplimente). Surse naturale pentru zinc sunt: germenii de grâu, seminţele de în, seminţele de dovleac, nucile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii