Reguli stricte în construcții: Cei care nu angajează un diriginte de șantier riscă o amendă de 20.000 de lei. Alte schimbări
Dacă vă construiţi o casă nouă sau o modernizaţi pe cea veche, riscaţi amenzi uriașe dacă nu respectaţi regulile de construcţie. Sancţiunile s-au dublat şi ajung până la 40.000 de lei. Vor fi amendaţi cei care nu angajează specialişti pentru verificarea execuţiei lucrărilor de şantier sau nu au proiect tehnic. Plus că s-au introdus perioade de garanție pentru clădiri, în funcție de importanța acestora.
Sunt destule cazurile în care proprietarii cumpără teren scump şi fac economie atunci când vine vorba despre detaliile tehnice pentru ridicarea unei locuinţe. Unii nu apelează la inspectorii care verifică fiecare etapă a lucrării şi care ar trebui să spună dacă sunt respectate normele de stabilitate şi rezistenţă – adică protecţie în caz de cutremur şi securitate în caz de incendiu.
Florin Enache, arhitect: „Nu îşi pune nimeni problema – cât mai costă utilizarea casei 20 de ani, pe o perioadă de 20 de ani, orice cost nepus la punct din faza de proiect se va reflecta în nişte costuri necontrolate pe toată perioada de viaţă a clădirii. Dacă nu e izolată, dacă pun nişte instalaţii de proastă calitate care pot îmi genereze incendii sau inundaţii.”
Cine nu angajează un specialist autorizat pentru verificarea execuţiei lucrărilor de şantier riscă în prezent, o amendă de 20.000 de lei. Cine nu respectă regulile de construcţie primeşte o amendă de până la 40.000 de lei. Anterior, sancţiunea pentru construcţia sau demolarea fără autorizaţie era de până la 20.000 de lei.
Octavian Brener, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcţii: „Când luăm permisul de conducere, toată lumea citeşte, la construcţii – nu. Dacă ar fi citit legea, ne-ar fi şi nouă mai uşor.”
Până la sfîrşitul săptămânii trecute, legea construcţiilor nu prevedea o perioadă minimă de garanţie. Acum, perioada prevăzută în contractele încheiate între proprietar şi constructor este de cel puţin 3 ani pentru locuinţe.
În ultimul an, Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a dat 85 de amenzi pentru lucrările de construcţii realizate fără diriginte de şantier şi 46 pentru executarea unei lucrări fără proiect tehnic.
Costurile doar cu documentaţia pentru construcţia unei locuinţe cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi ajung până la 5.000 de euro. Aici intră proiectul tehnic, documentaţia şi dirigintele de şantier.
sursa:digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță”
Vaccin anti-HPV GRATUIT pentru tinerii români cu vârsta de până la 26 de ani: „Această lege înseamnă speranță” Tinerii români cu vârste între 11 și 26 de ani ar putea beneficia gratuit de vaccinul anti-HPV, potrivit unei inițiative legislative care a primit raport favorabil în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și urmează să fie […]
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025
Vremea în România: Răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului. Informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai 2025 De joi, 15 mai 2025, ora 8.00, a intrat în vigoare o informare meteo de răcire accentuată, precipitații, inclusiv mixte – la munte și intensificări ale vântului, valabilă în România până sâmbătă, […]
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după
Atribuțiile președintelui României: În ce condiții poate dizolva Parlamentul și ce urmează după Președintele României este garantul respectării dispozițiilor constituționale și se află într-o relație de colaborare cu Parlamentul. În cazul în care această relație se deteriorează și nu mai există puncte comune, șeful statului poate alege să dizolve Parlamentul, lucru ce duce la declanșarea […]