Reguli noi pentru permise: Şoferii care suferă de afecţiuni neurologice nu mai au voie să urce la volan
Şoferii care suferă de afecţiuni neurologice nu mai au voie să urce la volan, după ce Ministerul Sănătăţii a modificat normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Potrivit noii legi, permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reînnoite celor care suferă de afecţiuni neurologice grave, decât dacă candidatul aduce un aviz medical autorizat.
„În consecinţă, tulburările neurologice asociate afecţiunilor sau intervenţiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficienţe senzoriale sau motorii şi afectează echilibrul şi coordonarea, trebuie să fie luate în considerare în funcţie de efectele lor funcţionale şi riscurile evolutive. În astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluării periodice, în cazul riscului de agravare. Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hi-popnee) cuprins între 15 şi 29, iar sin-dromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, am-bele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă”, se arată în modificările realizate.
Aproximativ 40 la sută din populaţia din întreaga lume suferă de apnee în somn. Aceasta se manifestă prin întreruperea fluxului de aer, în timpul somnului şi prin episoadele de sufocare bruscă.
Specialiştii spun că boala este diagnosticată uşor, tratamentul este eficient şi întreaga stare de sănătate este îmbunătăţită.
Potrivit unui studiu, România este pe locul 5 în clasamentul european al adormirii la volan şi 270.000 de şoferi suferă de apnee în somn.
Aceştia trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la in-tervale care să nu depăşească 3 ani pentru conducătorii auto din grupa I şi un an pentru conducătorii auto din grupa II, pentru a se stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul şi menţinerea unei vigilenţe adecvate.
„Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a muni-cipiului Bucureşti şi unităţile de asistenţă medicală autorizate pentru examinarea ambulatorie a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere şi a conducătorilor de autovehicule sau tramvaie vor duce la îndeplinire pre-vederile prezentului ordin”, se mai arată în ordin.
Sursa: romaniatv.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând”
Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând” Un marș pro-european este organizat de Comunitatea „Rezistența” vineri, 9 mai 2025, în Capitală, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00. Au fost anunțate manifestații și în alte […]
Economistul Radu Georgescu: „Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele” Într-o postare în mediul online economistul Radu Georgescu oferă un răspuns la o întrebare pe buzele multor români: „Este bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?” Unii spun că este bine. Alții că nu este bine Pe cine să crezi? Citește și: Economistul […]
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI”
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI” Adrian Negrescu a avertizat vineri, 9 mai 2025 pe contul său de Facebook, pe un ton alarmist, cu privire la prăbușirea iminentă a României, cauzată – în viziunea analistului economic – de […]