Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Reguli noi pentru conducătorii de trotinete: Viteza maximă 25 de kilometri pe oră, circulaţie permisă numai în localităţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Reguli noi pentru conducătorii de trotinete: Viteza maximă 25 de kilometri pe oră, circulaţie permisă numai în localităţi

În şedinţa de marţi, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia pentru a folosi o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă cel puţin 14 ani.

Aceste mijloace de transport se pot deplasa doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulaţia lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h, deci numai în localităţi şi nu pe toate sectoarele de drum. Circulaţia pe trotuar este interzisă.

În reglementare trotineta electrică este definită ca fiind un vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roţi, articulat cu o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric.

Această viteză maximă este mult mai mică în comparaţie cu cu cea prevăzută într-un alt proiect legislativ, unul semnat de deputatul Sorin Moldovan. În respectivul document se propunea ca aceasta viteză maximă să fie de 40 de kilometri pe oră, considerată de specialişti ca fiind una periculoasă. „O viteză maximă de 40 de kilometri pe oră este mult prea mult. Pot spune că această viteză este chiar periculos de mare, mai ales când acea trotinetă este pe mâna un adolescent de 14 ani, care nu are experienţă.

Chiar dacă nu ar fi obligaţi să aibă carnet de conducere, cei care conduc astfel de vehicule electrice ar trebui să treacă totuşi prin minime cursuri teoretice şi practice aşa cum se întâmplă în multe tări europene chiar şi pentru biciclişti. Oricum, pentru a merge în siguranţă cu o astfel de trotinetă electrică trebuie în primul rând să înveţi cum se face corect frânarea”, explica pentru „Adevărul”, cu ceva timp în urmă, instructorul moto Cristian Anghel.

În noua reglementare se mai arată că trotineta electrică oprită sau staţionată pe partea carosabilă trebuie aşezată lângă şi în paralel cu marginea acesteia. Trotinetele electrice pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.

Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, fiind interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.

Nerespectarea normelor privind circulaţia trotinetelor electrice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă.

Cum este reglementată folosirea ei în Occident

Odată cu înmulţirea numărului trotinete electrice în marile oraşe din Europa, a crescut expenenţial şi numărul accidentelor în care sunt implicaţi utilizatorii acestor mijloace de locomoţie. Acest val de accidente, unele soldate cu decese, a forţat autorităţile din ţările europene să reglementeze circulaţia scuterelor electrice.

Autorităţile din Paris, unde sunt estimate a fi aproximativ 15.000 de astfel de vehicule electrice, au anunţat că de la începutul lunii iulie, va intra în vigoare noua legislaţie prin care este limitată viteza acestora la 20 km/h, fiind interzisă circulaţia pe trotuare sau alte zone destinate pietonilor. Pentru cei ce încalcă aceste prevederi amenzile sunt de 135 de euro.

Autorităţile din Suedia au limitat puterea motoarelor electrice ale scuterelor ce pot circula pe drumurile publice la 250 de watts, ceea ce se traduce la o viteză maximă de 20 de km/h. În plus, trotinetele trebuie să fie dotate cu frâne, claxon, dar şi cu far şi reflectorizante.

În Spania, oraşe precum Madrid sau Barceloan le-au interzis în zonele pentru pietoni, iar la nivel naţional autorităţile urmează să voteze o legislaţie ce propune interzicerea acestora pe trotuare, limitarea vitezei al 25 km/h, dar şi existenţa unei asigurări. Anul trecut, în Spania, cifrele oficiale indicau aproape 300 de accidente, cu 3 decese, însă autorităţile susţin că numărul real este mult mai ridicat.

Germania este ultima ţară care a introdus o legislaţie în privinţa acestora, votată chiar la începutul acestei luni, prevede o limită de viteză de 20 de km/h, interzicerea acestora pe trotuare şi în zonele pietonale, o vârstă minimă de 14 ani, dar şi existenţa unei asigurări speciale pentru utilizatorii acestora. Marea Britanie este singura ţară care a interzis complet aceste scutere electrice.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților Marți, 14 mai 2024, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care revizuiește condițiile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Conform noilor reguli, acest tip de pașaport va putea fi emis doar în situații speciale. În cursul zilei de marți, 14 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea