Regiunea Centru se pregăteşte pentru demararea POR 2014-2020
*Întâlnire de lucru destinată pregătirii la nivel regional pentru absorbţia fondurilor europene în următorii ani
ADR Centru a reunit la Sibiu principalii reprezentanţi ai Regiunii Centru, pentru discuţii referitoare la principalele proiecte care vor susţine, în perioada 2014-2020, dezvoltarea unitară a celor şase judeţe din Regiunea Centru. Întâlnirea a avut loc în Sala de Conferinţe a Complexului Naţional Muzeal Astra Sibiu, fiind prezidata de către preşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru şi al Consiliului Judeţean Albă, domnul Ion Dumitrel, alături de domnul Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu şi de directorul general al ADR Centru, domnul Simion Creţu.
La întâlnirea tehnică de lucru a reprezentanţilor administraţiei publice locale din Regiunea Centru au participat peste 20 factori de decizie şi experţi tehnici din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, pentru a dezbate punctual rezultatele proiectelor finanţate până în prezent şi stadiul pregătirii Regiunii pentru perioada de programare 2014-2020. Pe baza informaţiilor prezentate de ADR Centru, participanţii au analizat forma oficială a Programului Operaţional Regional 2014-2020 şi oportunităţile de finanţare nerambursabile a unor proiecte regionale, din fondurile alocate Regiunii în următorii ani.
”Dezvoltarea Regiunii Centru depinde de fiecare judeţ în parte, de aceea am demarat acest gen de întâlniri de lucru, între cei ce în ultimii ani au preluat responsabilitatea de dezvoltare a judeţelor pe tot mai multe paliere, şi care, prin bugetul colectat şi implicat, au devenit principalii factori de decizie. Precedentă reuniune de acest gen a loc în primăvară, la Braşov, scopul acestor dezbateri fiind cel de a pregăti deciziile care se vor adopta în cadrul şedinţelor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, ale CRESC Centru, precum şi al altor organisme de lucru, cum ar fi CRP Centru, grupurile de lucru tematice de la nivel regional sau grupurile de lucru judeţene. Vorbind despre resursele nerambursabile pe care le-am avut la dispoziţie, pot spune că alocarea financiară pentru Regiune, prin POR 2007-2013, a fost de 470,81 milioane euro şi, în cei şapte ani s-au depus 1192 proiecte, în valoare totală de peste 1,76 miliarde euro, care solicitau peste 1,22 miliarde euro. ADR Centru a plătit, până la sfârşitul lunii august 2014, peste 247 milioane euro beneficiarilor de proiecte, iar 275 dintre aceste iniţiative sunt deja finalizate cu succes. Dacă ne referim la programul destinat susţinerii investiţiilor firmelor private, POS CCE, preluat de ADR Centru spre implementare în februarie 2013, putem spune că activitatea de la nivel local a fost una bună, fiind deblocate multe proiecte şi plăti către firme”, a declarat la încheierea întrevederii de la Sibiu domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
”Discutăm punctual despre stadiul pregătirii Regiunii pentru atragerea de fonduri nerambursabile, pe baza Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru, dar şi a Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020, documente pregătite de ADR Centru şi aprobate de CDR Centru, ultimul chiar în şedinţă din iulie 2014. Concret, am urmărit armonizarea punctelor de vedere judeţene în privinţa dezvoltării infrastructurii rutiere, un punct foarte important pe agendele noastre de investiţii, deoarece prin noul Program se urmăreşte reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene care asigură conectivitatea cu reţeaua de autostrăzi şi cu reţeaua de drumuri europene din categoria TEN-T. Pe de altă parte, suntem bucuroşi şi onoraţi că putem purta aceste discuţii la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, un ansamblu beneficiar de fonduri europene, aspect care dovedeşte nu numai preocuparea noastră de a înveşti, ci şi complementaritatea proiectelor de dezvoltare regională”, a declarat domnul Ioan Cindrea, preşedintele CJ Sibiu.
”În cadrul întâlnirii de la Sibiu, organizată prin amabilitatea Consiliului Judeţean şi a gazdei noastre, domnul preşedinte Ioan Cindrea, am discutat stadiul implementării celor două importante programe derulate la nivel regional de ADR Centru, respectiv POR 2007-2013 şi POS CCE 2007-2013. Acum ne concentrăm atenţia asupra viitorului Program Operaţional Regional, 2014-2020, a cărui varianta oficială a fost transmisă spre avizare Comisiei Europene în 25 august 2014. Conform acestui document, Regiunii Centru îi este alocată o sumă nerambursabilă de peste 750 milioane euro, inclusiv contribuţia naţională. Pe acest nou Program investiţiile propuse pot fi defalcate pe 12 axe prioritare, iar rolul nostru este cel de a ne asigura că vom pregăti şi depune proiecte care să ducă la o dezvoltare echilibrată şi durabilă”, a declarat preşedintele CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, preşedinte al CJ Alba.
În privinţa implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013 în Regiunea Centru, dintre cele 1192 cereri de finanţare depuse la ADR Centru, sunt contractate 441 proiecte, care solicită circa 550 milioane euro, încă 53 de proiecte, cu o sumă solicitată de circa 35 milioane euro fiind în faza de precontractare. Concret, asta înseamnă că gradul de atragere a fondurilor europene disponibile pe acest program, prin contracte de finanţare nerambursabilă, este de peste 117%. În privinţa absorbţiei efective, este de subliniat faptul că Gradul de absorbţie a fondurilor POR la nivelul Regiunii Centru este printre cele mai mari din ţară, depăşind valoarea de 53%. Vorbind de programul POSCCE, participanţii au aflat că în Regiunea noastră, la ADR Centru s-au semnat 413 noi contracte de finanţare într-un an şi jumătate şi au fost preluate încă 322 proiecte gestionate de MFE. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 1,14 miliarde lei, fiind atrase în regiune resurse financiare nerambursabile în valoare de peste 580 milioane lei, concretizate în investiţii în tehnologie şi echipamente pentru creşterea productivităţii întreprinderilor.
În cadrul dezbaterilor de la Sibiu, ţinând cont de faptul că nouă perioadă de finanţare este considerată de UE ca fiind dedicată şi valorificării optime a rezultatelor cercetării, s-a discutat şi despre Strategia de specializare inteligentă a Regiunii Centru, document care va fi propus spre aprobare membrilor CDR Centru în proxima şedinţă a acestor for decizional, deoarece, pe baza acestui nou concept promovat de CE regiunile europene vor putea beneficia de fonduri pentru investiţii în cercetare, dezvoltare şi inovare, resurse de care şi Regiunea Centru are mare nevoie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP
Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Citește și: Școlile și liceele din Ocna Mureș vor fi dotate cu echipamente digitale și software. […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport5 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată