Rămâi conectat

Actualitate

Regiunea Centru demarează colaborarea cu două regiuni poloneze partenere ale Landului Brandenburg

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Reprezentanții oficiali pentru parteneriate externe ai Landului Brandenburg, respectiv doamna dr. Birgit Schliewenz, de la nivelul Regiunii Centru, doamna Angelika Menze de la nivelul Voievodatului Wielkopolska și domnul Claus J. Goldenstein de la nivelul Voievodatului Dolnoslaskie, s-au întâlnit cu reprezentanții ADR Centru la Alba Iulia.

Reuniunea a vizat demararea colaborării între cele patru regiuni europene, din cele trei țări, pe baza exeprienței acu-mulate deja de reprezentanții de parteneriat, precum și în concordanță cu obiectivele de dezvoltare ale regiunilor din Polonia și al Regiunii Centru.

Vizita delegației germane a fost organizată pentru cunoașterea oportunităților oferite de Regiunea Centru și pentru a sonda posibilitățile de dezvoltare a unor proiecte trilaterale între Landul Brandenburg, Regiunea Centru și regiunile poloneze, finanțate de programele europene. La întâlnirea cu reprezentanții oficiali de parteneriat ai Landului german au participat doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar pentru Programul REGIO în cadrul ADR Centru, domnul Mihai Pocanschi, director Departament Politici Regionale, precum și experți din cadrul Agenției.

Această întâlnire își propune activarea instituției Responsabililor de Parteneriat dintr-o țară dezvoltată (Germania) pentru definirea unor programe și proiecte comune care să ducă la dezvoltarea unor regiuni din țările estice, respectiv a regiunilor Centru, Wielkopolska și Dolnoslaskie. La nivel național un asemenea parteneriat încă nu a fost creat.

În vizita lor de trei zile în România, reprezentanții pentru chestiuni de parteneriat au avut întâlniri cu reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri din județele Sibiu, Brașov, Covasna și Alba, dar le-au fost prezentate și oportunitățile din județele care, din lipsă de timp nu au putut fi vizitate, respectiv Harghita și Mureș. Acordarea de sprijin IMM-urilor pentru internaționalizarea afacerilor, promovarea opor-tunităților de investiții între cele patru regiuni din trei țări și interesul reciproc pentru promovarea utilizării eficiente a surselor de energie regenerabilă, precum și protejarea mediului înconjurător au fost principalele teme dezbătute în discuțiile oaspeților germani cu gazdele lor din România.

La nivelul Regiunii Centru a fost prezentată atât situația implementării Programului Operațional Regional, ca fiind cel mai important program care se derulează în acest moment în regiune, precum și câteva dintre proiectele regionale cele mai relevante, care au dus la dezvoltarea strategică a regiunii.

Punctual, în cadrul discuțiilor de la Alba Iulia, reprezentanții de parteneriat ai landului german au dezbătut cu reprezentanții ADR Centru strategia de dezvoltare regională și modul de pregătire a portofoliului de proiecte pentru noua perioadă de programare 2014-2020.

Principala temă analizată a constat în edificarea unui sistem de colaborare între firmele germane, poloneze și române, astfel încât mediul de afaceri, în special din domeniile IT, automotive, industria de prelucrare a lemnului și industria agroalimentară, să poată identifica cele mai bune posibilități de colaborare. Acest lucru este realizabil și datorită faptului că firmele poloneze colaborează foarte bine și sunt tot mai prezente pe piața germană, precum și faptului că orașele Breslau și Poznan sunt, după capitala Varșovia, cele mai dezvoltate din punct de vedere economico-social din Polonia, iar colaborarea între ele și orașele Regiunii Centru, poate duce la diversificarea afacerilor românești.

Cel mai bun lucru care a rezultat în urma discuțiilor a fost faptul că interlocutorii noștri germani, aflați la prima lor vizită în România, deși au venit cu multe prejudecăți despre țara noastră, au constatat că Regiunea Centru este mult deasupra așteptărilor lor, iar posibilitățile noastre de cooperare sunt foarte numeroa-se. De fapt, am identificat câteva direcții principale de acțiune, respectiv dezvoltarea cooperării între cluste-re, precum și între aceste structuri asociative și mediul universitar, pentru îmbunătățirea transferului tehnologic. De asemenea, am pus bazele colaborării pentru definirea de proiecte de viitor, pentru dezvoltare urbană, precum și pentru identificarea de proiecte care ar putea completa portofoliul de proiecte regionale pentru următoarea perioadă de programare. În plus, urmărim și corelarea strategiilor de dezvoltare cu evoluțiile demografice și vom putea pregăti proiecte pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor, prin calificarea persoanelor și prin identificarea de politici de sprijin local, astfel încât oamenii să nu mai fie ten-tați să părăsească țările lor de origine, unde au fost instruiți, pentru a munci în țările mai dezvoltate. Un alt aspect pe care l-am analizat a fost reprezentat de posibilitatea de a realiza proiecte de turism, sau de pro-movare a produselor tradiționale, pentru fiecare dintre aceste regiuni care vor colabora în viitor”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Principalul rezultat al acestei întâlniri de lucru cu Responsabilii Oficiali pentru Parteneriat ai Landului Brandenburg a constat în informarea reciprocă a tuturor factorilor responsabili despre posibilitățile de parteneriat. Practic, ADR Centru pune bazele primei colaborări transnaționale la nivel regional, prin implicarea unor reprezentanți ai unui stat dezvoltat în state est-europene aflate în plin proces de dezvoltare, pentru eficientizarea atragerii de fonduri europene. Aceste fonduri ar putea fi utilizate la internaționalizarea activității clusterelor românești din domeniul inovării, al industriei agroalimentare și al prelucrării lemnului. În paralel se va facilita cooperarea dintre universitățile românești, precum și cele germane și poloneze, pentru transfer tehnologic, iar la nivel instituțional parteneriatele româno-polono-germane vor beneficia de expertiza ADR Centru pentru dezvoltarea de proiecte comune, la nivel regional, sau la nivelul unui grup de județe. Discuțiile au subliniat posibilitatea concretizării colaborării între regiunile Centru, Brandenburg, Wielkopolska și Dolnoslaskie, printr-un protocol.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensia minimă garantată: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială a explodat

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensia minimă garantată: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială a explodat Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în decembrie 2024, de 923.766 persoane, cu 3.860 mai mare în comparaţie cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 834.665 erau pensionari din sistemul public, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea