Rămâi conectat

Ştirea zilei

Refuzat la liberarea condiţionată chiar dacă și Penitenciarul, și Parchetul au fost de acord

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Refuzat la liberarea condiţionată chiar dacă și Penitenciarul, și Parchetul au fost de acord • Deținutul de la Penitenciarul Aiud este închis din 2002 pentru omor deosebit de grav

Un deținut de la Penitenciarul Aiud, condamnat la 22 de ani de închisoare pentru omor, a fost refuzat pentru eliberare condiționată de instața de judecată, chiar dacă comisia specializată din cadrul instituției de detenție și Parchetul au fost de acord cu acest lucru. F. Albert are 39 de ani și se află în executarea pedepsei din anul 2002. Reprezentantul Ministerului Public a solicitat admiterea propunerii de liberare condiționată formulată de către deținut cât și de către Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate susținând că acesta beneficiază de 135 zile considerate ca executate din pedeapsă ca urmare a muncii prestate, a fost recompensat de 11 ori și sancționat de 9 ori, a finalizat 5 programe educative și 2 programe de asistență psiholgică și nu are antecedente penale.

”Executarea pedepsei a început la data de 02.06.2002 și urmează să expire la data de 01.02.2023. Conform procesului verbal încheiat de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud, petentul este la a treia analiză și se află în executarea pedepsei în regim de maximă siguranță. Din analiza situației disciplinare a condamnatului, instanța constată că în perioada 2010 – 2016 acesta a comis 9 abateri disciplinare și a fost recompensat de 11 ori.

Or, această atitudine oscilantă a condamnatului raportată la normele carcerale nu poate conduce decât la respingerea cererii de liberare condiționată”, a susținut Judecătoria Aiud, care a judecat pe fond propunerea de liberare condiționată. Potrivit instanței, propunerea formulată de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate este neîntemeiată, câtă vreme persoana condamnată a comis un număr de abateri disciplinare apropiat de cel al recompenselor acordate.

”Această situație nu se poate circumscrie, în nici un caz, termenului de «disciplină» menționat de art. 59 din Codul penal de la 1968. De asemenea, propunerea comisiei este și nemotivată, rezumându-se la a prezenta situația juridică a persoanei condamnate. În plus, nici faptul că aceasta se află la a treia analiză nu poate fi suficient pentru dispunerea liberării condiționate.

Petentul condamnat a refuzat să participe la programul de pregătire pentru liberare condiționată, este caracterizat ca impulsiv cu o toleranță scăzută la frustrare și oscilant în ceea ce privește complianța la normele instituționale”, se mai susține în hotărârea instanței. Judecătoria a decis și un nou termen la care deținutul poate solicita liberarea din închisoare, respectiv 1 februarie 2020. F. Albert a contestat soluția la Tribunalul Alba, unde cauza va fi judecată în perioada următoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Sublocotenent Oana Pușcaș, absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, ȘEF DE PROMOȚIE la Academia din Brașov, specialitatea Meteorolog aeronautic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sublocotenent Oana Pușcaș, absolventă a Colegiului Militar din Alba Iulia, ȘEF DE PROMOȚIE la Academia din Brașov, specialitatea Meteorolog aeronautic Sublocotenent Oana Pușcaș, absolventă a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Promoția 2021, a fost admisă prima în urmă cu trei ani la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, specialitatea militară Meteorolog aeronautic. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea