Rămâi conectat

Actualitate

Refugiații ucrainieni primesc BANI pentru plata chiriilor: Câți primesc în fiecare zi în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Refugiații ucrainieni primesc BANI pentru plata chiriilor: Câți primesc în fiecare zi în România

Programul prin care statul plăteşte cazarea refugiaților ucraineni a influențat piața chiriilor în unele orașe, în dezavantajul chiriașilor români.

Pentru că o familie care cazează 3 ucraineni primește în jur de 900 de euro de la autorități, unii proprietari au mărit tarifele chiar și de 3 ori. Situația se observă cel mai bine pe litoral unde sunt 10 la sută dintre ucrainenii stabiliți temporar la noi, dar și în orașe ca Brașov, Cluj-Napoca și Galați.

Pe faleza din Mamaia Nord, Mitrov – un refugiat din Kiev – își plimbă câinele. În România a ajuns acum cinci luni, după ce înainte a locuit o perioadă în Praga. Dacă în Republica Cehă era nevoit să își plătească din banii lui chiria, la noi i-o achită statul.

Reporter: Cât a costat apartamentul în Republica Cehă pentru o lună?

Mitrov, Refugiat Din Ucraina: ”O mie și ceva de euro pe lună.”

Inspectoratele pentru Situații de Urgență le decontează celor care găzduiesc ucraineni câte 50 de lei pe zi pentru fiecare refugiat. Pe ei nu îi costă nimic cazarea.

Reporter: Plătiți pentru apartamentul în care stați?

Denis, refugiat din Ucraina: ”Nu, nu. Este gratuit.”

Doar în Constanța și Năvodari, 6.500 de ucraineni stau în apartamente pentru care statul român plătește chiria.

Datele oficiale ale Primăriei Năvodari arată că în luna septembrie au fost plătiți aproape un milion de euro pentru 900 de locuințe, cele mai multe aflate, aici, în Mamaia Nord. Cu alte cuvinte, chiria este de peste 1.100 de euro pentru un apartament.

Ajutorul acordat refugiaților ucraineni a influențat piața chiriilor. Economiștii și agenții imobiliari susțin că în Constanța – de pildă – preţul de închiriere al apartamentelor aproape că s-a triplat față de anul trecut.

Dănuț Jugănaru, profesor de Economie: „A venit o cerere suplimentară suficient de mare care să deregleze echilibrul obișnuit”.

Marius Coman, agent imobiliar: „Este o creștere artificială. Dacă nu erau cetățenii ucraineni sigur piața imobiliară nu creștea”.

Situația este similară și în alte orașe unde sunt cazați ucraineni.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Galați, în total, în luna septembrie, ucrainenii au primit un sprijin de peste 250 de mii de euro pentru cele 184 de locuinţe închiriate oficial. Rezultă astfel că prețul real al chiriei a depășit 1.300 de euro pe lună, în Galați.

Și, pentru că statul plătește bani buni pentru cazarea ucrainenilor.

Bicali Robert, agent imobiliar Cluj-Napoca: „Proprietarii se țin de prețuri, nu prea negociază.”

Statisticile oficiale arată că în acest moment, în România, sunt 83 de mii de refugiați ucraineni. Pentru 73 de mii dintre ei statul plăteşte cazarea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea