VIDEO: Referendum pentru „proiectul Roșia Montană”! Asta cer 35 de primari din Apuseni, Consiliului Județean Alba
Consilierii județeni discută în aceste momente solicitarea, printr-un memoriu semnat de 35 de primari din localităție din Apuseni, a organizării în 9 decembrie 2012, odată cu alegerile peralamentare, a unui referendum regional privind exploatarea zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană.
Conținutul Memoriului a fost făcut public în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Alba de astăzi de către Angelica Mocan, ca și reprezentant al comisiei juridice, care a și analizat oportunitatea și legalitatea solicitării celor 35 de primari.
Memoriul întocmit în data de 2.10.2012 și înregistrat la Consiliul Județean Alba la data de 12.102012 cu nr. de înregistrare 13.054, solicită comisiei juridice din cadrul CJ, un punct de vedere consultativ asupra legalității și oportunității organizării acestei consultări populare, care va sta la baza deciziei politice a aleșilor județeni.
Decizia care va fi luată astăzi, va trebui, potrivit propunerii președintelul CJ Alba, Ion Dumitrel, să se concretizeze într-o inițiativă de Proiect de Hotărâre, a cel puțin 2/3 dintre consilierii județeni. Acesta a mai subliniat faptul că referendumul ar privi subiectul mineritului din Apuseni, în general și nu în mod specific proiectul de exploatare a companiei canadiene Gabriel Resources, acționar majoritar al Roșia Montană Gold Corporațion (RMGC).
Cele 35 de primării, dintr-un total de 78 care compun județul Alba, reprezintă peste 150.000 de cetățeni, aproape jumătate din locuitorii județului.
Între consilierii prezenți la ședință s-a iscat o dezbatere aprinsă pe acest subiect, una dintre intervențiile cele mai vocale fiind ale fostului primar a localității Roșia Montană, Virgil Narița. Acesta a pus problema importanței întrebărilor care se vor pune la acest referendum rspectiv: dacă suntețI de acord cu folosirea cianurii sau nu; cu exploatarea de către stat sau firmă privată.
Consilierul județean Ioan Florea a declarat că el vede un consens în ideea de organizare a referendumului dar problema esențială ar fi data solictată de primarii din Apuseni, respectiv 9 decembrie – ziua alegerilor pentru Parlamentul României.
“Dacă ne înțelegem asupra datei, totul este ok”, a precizat social-democratul Ioan Florea.
Preşedintele Consiliului Judeţean Ion Dumitrel a spus că o astfel de consultare publică ar putea fi organizată doar în condiţiile în care s-ar referi la o temă generală, cum este mineritul din această zonă şi nu personalizat pe un proiect al unei firme private. „Sunt împotriva personalizării. Discutăm despre o idee şi nu despre o firmă. Din punctul medu de vedere nu trebuie să afecteze în niciun fel campania pentru alegerile parlamentare”, a afirmat Ion Dumitrel.
UPDATE: În urma discuţiilor purtate astăzi, liderii grupurilor politice din Consiliul Judeţean Alba au luat două decizii:
1. Este oportună oragnizarea referendumului
2. Nu este oportună însă data propusă de cei 35 de primari, respectiv 9 decembrie. Pe lîngă faptul că se suprapune cu data alegerilor parlamentare, un alt motiv ar fi faptul că 9 decembrie ar fi o zi prea apropiată faţă de o viitoare hotărâre a Consiliului Judeţean. Cea mai vehiculată data pentru organizarea referendumului a fost martie 2013.
„Comisia administraţie publică locală, juridică şi de ordine publică, formulează prezentul punct de vedere juridic privind legalitatea demersului înaintat Consiliului Judeţean Alba de către primarii celor 35 de localităţi din Munţii Apuseni, aparţinând judeţului Alba.
Primarii localităţilor Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Râmetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna, solicită iniţierea unui referendum local, în cele 35 de localităţi pe care aceştia le reprezintă, în vederea aflării părerii locuitorilor acestei zone, privind proiectul minier de exploatare a resurselor de aur şi de argint din zona Munţilor Apuseni (…)
Întrucât petenţii sunt îndreptaţiţi din punct de vedere legal să solicite organizarea unui referendum local, privind probleme de interes deosebit din unităţile administrativ- teritoriale, în speţă dezvoltarea sau nu a proiectului minier de exploatare a resurselor de aur şi de argint din zona Munţilor Apuseni, recomandăm iniţierea unui proiect de Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se stabilească organizarea referendumului local”, se arată în analiza comisiei juridice a CJ Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii