Reducerea impozitului pe dividende, la 5%, ar putea fi aplicată de anul viitor
Amânată iniţial în Codul Fiscal, pentru 2017, reducerea impozitului pe dividende, de la 16%, la 5%, este discutată acum de coaliţia de guvernare şi ar putea intra în vigoare mai repede printr-o ordonanţă de urgenţă. Prevederea, spun patronii, ar reduce numărul firmelor care declară pierderi la final de an pentru a nu plăti taxe mari la stat.
„S-a discutat şi în coaliţie, şi în fiecare partid în parte, şi în ALDE am discutat, e o măsură de dreapta care ar ajuta mediul economic. Am înţeles şi îngrijorările, dorinţa de precauţie pe care a manifestat-o coaliţia, dar, având în vedere că efectul s-ar vedea în 2017, dacă primul ministru ar lua o astfel de decizie ar fi una înţeleaptă”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Măsura, care are un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei anual, este intens cerută de mediul de afaceri. Patronii consideră scăderea impozitului pe dividende mai eficientă decât reducerea TVA cu patru puncte procentuale. Spun că aşa s-ar descuraja practica prin care multe firme declară pierderi în gestiune pentru a evita plata contribuţiilor mari la stat.
„Scoate la iveală evaziunea fiscală din zeci de mii de firme. Dacă se făcea acest 16% 5%, multă lume lăsa profitul în firmă şi lua sub formă de dividende, nu mai lua bani din firmă sub cheltuieli”, spune Nawaf Salameh, preşedintele unui producător de băuturi alcoolice.
Prima formă a Codului Fiscal prevedea reducerea impozitului pe dividende la 5% de anul viitor. Măsura a fost însă eliminată după ce documentul a trecut de Parlament. Ultima variantă a Codului Fiscal promulgată de preşedintele Klaus Iohannis menţine un impozit de 16% pentru dividende. (Z.U.)
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Economie
Comunicat de presă pentru începerea proiectului – „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic”
Comunicat de presă Comunicat de presă pentru începerea proiectului Denumirea proiectului: „Producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum la nivelul Municipiului Blaj prin intermediul unui parc fotovoltaic” Valoarea totală a proiectului: 6.429.513,58 lei cu TVA Valoarea finanțată prin Fondul pentru Modernizare: 5.850.741,92 lei cu TVA Valoarea contribuției proprii: 578.771,66 lei cu TVA Numele […]
Comunicat de presă – Stadiul lucrărilor pentru extinderea și reabilitarea Aducțiunilor SZA Apuseni
Comunicat de presă ContractuI de lucrări AB3 – CL3 – „Extindere si reabilitare aductiuni SZA Apuseni” face parte din proiectul regional „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzată în judetul Alba, 2014-2020″, SMIS 319094, cofinantat prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020 si Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Contractul are o valoare de 73.794.644,04 leí […]
Contribuția ADR Centru la dezvoltarea județului Alba: Fonduri nerambursabile de aproape 3 miliarde de lei au susținut creșterea calității vieții cetățenilor
Contribuția ADR Centru la dezvoltarea județului Alba: Fonduri nerambursabile de aproape 3 miliarde de lei au susținut creșterea calității vieții cetățenilor – Interviu cu domnul Simion Crețu, Director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru – – Stimate domnule director general, știm că în această perioadă implementați un foarte important Program pentru dezvoltare regională. Care […]