Reducerea impozitului pe dividende, la 5%, ar putea fi aplicată de anul viitor
Amânată iniţial în Codul Fiscal, pentru 2017, reducerea impozitului pe dividende, de la 16%, la 5%, este discutată acum de coaliţia de guvernare şi ar putea intra în vigoare mai repede printr-o ordonanţă de urgenţă. Prevederea, spun patronii, ar reduce numărul firmelor care declară pierderi la final de an pentru a nu plăti taxe mari la stat.
„S-a discutat şi în coaliţie, şi în fiecare partid în parte, şi în ALDE am discutat, e o măsură de dreapta care ar ajuta mediul economic. Am înţeles şi îngrijorările, dorinţa de precauţie pe care a manifestat-o coaliţia, dar, având în vedere că efectul s-ar vedea în 2017, dacă primul ministru ar lua o astfel de decizie ar fi una înţeleaptă”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Măsura, care are un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei anual, este intens cerută de mediul de afaceri. Patronii consideră scăderea impozitului pe dividende mai eficientă decât reducerea TVA cu patru puncte procentuale. Spun că aşa s-ar descuraja practica prin care multe firme declară pierderi în gestiune pentru a evita plata contribuţiilor mari la stat.
„Scoate la iveală evaziunea fiscală din zeci de mii de firme. Dacă se făcea acest 16% 5%, multă lume lăsa profitul în firmă şi lua sub formă de dividende, nu mai lua bani din firmă sub cheltuieli”, spune Nawaf Salameh, preşedintele unui producător de băuturi alcoolice.
Prima formă a Codului Fiscal prevedea reducerea impozitului pe dividende la 5% de anul viitor. Măsura a fost însă eliminată după ce documentul a trecut de Parlament. Ultima variantă a Codului Fiscal promulgată de preşedintele Klaus Iohannis menţine un impozit de 16% pentru dividende. (Z.U.)
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A
Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER aferentă măsurilor: I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea si modernizarea satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024 Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024. II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan