Reducerea deficitului de colectare a TVA se va face doar prin finalizarea digitalizării ANAF. Ce spune Ministrul Finanțelor
Reducerea deficitului de colectare a TVA se va face doar prin finalizarea digitalizării ANAF. Ce spune Ministrul Finanțelor
Deficitul de colectare TVA, în prezent de 30%, nu se va reduce decât prin digitalizarea completă a ANAF. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a afirmat că procesul de digitalizare trebuie urgentat pentru ca în România, deficitul în colectare să scadă.
România nu va reduce deficitul de colectare a TVA până când procesul de digitalizare al ANAF nu va fi finalizat
Întrebat de ce România are decalaj uriaș de încasare la TVA, Alexandru Nazare a spus că în 2021 deficitul (decalajul) era de 34%, iar introducerea caselor de marcat a dus la o ușoară scădere spre 30%. El a subliniat că reducerea semnificativă a acestui decalaj nu va fi posibilă fără finalizarea digitalizării integrale.
Deși s-a discutat public despre mai multe proiecte, ministrul a precizat că un instrument eficient pentru combaterea acestui fenomen nu va exista până când aceste proiecte nu vor fi duse la bun sfârșit.
Citește și: Avertismentul unui consultant fiscal, despre greșeala pe care o face Guvernul Bolojan: „Orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut de stagnare economică”
„În 2021 era 34%. Am introdus casele de marcat, a mai scăzut, acum e spre 30%. Vă spun foarte sincer, până când nu reuşim să finalizăm digitalizarea integrală nu o să reuşim să diminuăm acest gap. Până în momentul de faţă noi am tot discutat, public, de diverse proiecte, dar până la finalizarea proiectelor, nu o să avem un instrument serios, un instrument care să funcţioneze eficient împotriva tuturor zonelor care fac obiectul acestui decalaj, fie că sunt fiscale, fie că sunt de politici”, a declarat el la Antena 3 CNN.
Oficialul a menționat că hubul digital integrat, pe care Ministerul Finanțelor trebuie să îl realizeze cu finanțare din PNRR, se află în prezent abia în a doua etapă dintr-un total de nouă.
Potrivit lui Alexandru Nazare, obiectivul este ca toate jaloanele să fie finalizate până în iunie anul viitor, iar proiectele conexe să fie încheiate complet până la sfârșitul anului viitor. El a subliniat că recuperarea decalajului în digitalizare este posibilă doar prin muncă intensă și o schimbare radicală de atitudine, fără blocaje, întârzieri sau lipsă de transparență, și cu un dialog interinstituțional real.
Acesta a atras atenția că procesele birocratice lente și lipsa de colaborare între instituții nu sunt compatibile cu un angajament real față de digitalizarea ANAF.
”Aici discutăm despre sistemul integrat, de hub-ul integrat digital pe care Ministerul Finanţelor s-a angajat în 2021 să-l facă cu banii din PNRR. Astăzi, după patru ani, suntem în etapa a doua din nouă a acestui proiect. Targetul este următorul, să finalizăm jaloanele până în iunie anul viitor şi să finalizăm complet toate proiectele conexe până la finalul anului viitor.
Deci cu foarte multă muncă şi efort, putem să recuperăm acest decalaj de digitalizare, dar cu o cu totul altă atitudine, fără blocaje, fără piedici, fără întârzieri, fără hârtii ţinute ascunse sau netransmise, cu un dialog interinstituţional serios. Că altfel luni de zile să dureze o adresă între o instituţie sau alta pentru fixarea unor jaloane sau unor ţinte sau unor indicatori aşa ceva nu poate să indice că vrem cu adevărat să digitalizăm ANAF”, a spus acesta.
Sistemul e-Factura și evaziunea fiscală
Ministrul Finanțelor a fost întrebat și dacă implementarea sistemului e-Factura a dus la o reducere a evaziunii fiscale, așa cum promiseseră reprezentanții guvernului la momentul lansării acestuia.
Nazare a constatat că măsurile luate până acum nu au avut un impact semnificativ și a subliniat necesitatea unor reforme mai ample. Printre priorități a menționat îmbunătățirea procedurilor de eșalonare, corectarea lacunelor din legislația privind insolvența și combaterea abuzurilor prin care firmele intră în insolvență pentru a scăpa de responsabilitate.
De asemenea, el a evidențiat că ANAF trebuie să investigheze beneficiarii reali ai firmelor problematice, nu doar firmele în sine, subliniind inadmisibilitatea situațiilor în care firmele sunt declarate „sărace”, în timp ce patronii lor sunt foarte bogați.
”După cum vedeţi din această diagnoză e clar că nu a avut un efect major. Trebuie să lucrăm la multe alte lucruri. Trebuie să lucrăm la modul în care se fac eşalonările, la modul în care tratăm insolvenţa în general, acele breşe din actuala legislaţie privind insolvenţa, care permit firmelor să facă operaţiuni după care să treacă în insolvenţă şi să fie absolvite. (…)
ANAF are temă să se ocupe de toate aceste cuiburi de firme care stau acolo şi să se uite după beneficiarii reali, nu după firmele care stau acolo. După beneficiarii reali care au fost în spatele lor că nu se poate să avem firmă săracă, patron bogat”, a spus ministrul.
Nazare a mai spus că, în urmă cu patru ani, nu a observat un interes sau un entuziasm prea mare din partea ANAF în ceea ce privește procesul de digitalizare.
”Nu am văzut în 2021 un entuziasm foarte mare în privinţa ANAF de a face digitalizarea. Rezistenţa din sistem a fost foarte mare şi rămâne în continuare mare şi e o rezistenţă pe care trebuie să o înlăturăm”, a afirmat ministrul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară, rămâne sub control judiciar. Decizia este definitivă
Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară, rămâne sub control judiciar. Decizia este definitivă Călin Georgescu, trimis în judecată pentru propagandă legionară de procurorii Parchetului General, rămâne sub control judiciar. Decizia luată marți, 15 iulie 2025, de Tribunalul București, este definitivă. „În temeiul art. 425/1 alin. (7) pct. 1 lit. b) rap. la art. […]
Guvernul Bolojan pregătit să revizuiască regimul financiar a Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase
Guvernul Bolojan pregătit să revizuiască regimul financiar a Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase O posibilă măsură fiscală ar putea avea impact direct asupra Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte religioase. Autoritățile guvernamentale se gândesc la o eventuală taxare suplimentară a veniturilor preoților, precum și la revizuirea regimului financiar al unităților de […]
Atragerea de fonduri UE, o adevărată misiune imposibilă în România. Analist economic: Funcționarii amână plățile, blochează procedurile special pentru a-și asigura prezența în proiect pe o perioadă cât mai lungă de timp
Atragerea de fonduri UE, o adevărată misiune imposibilă în România. Analist economic: Funcționarii amână plățile, blochează procedurile special pentru a-și asigura prezența în proiect pe o perioadă cât mai lungă de timp Atragerea de fonduri UEm este o adevărată misiune imposibilă în România, spune analistul economic Adrian Negrescu. Acesta spune că funcționarii amână plățile, blochează […]