Record istoric de decese în 2021, în România: Cel mai ridicat nivel al mortalităţii din ultimii 30 de ani
Record istoric de decese în 2021, în România: Cel mai ridicat nivel al mortalităţii din ultimii 30 de ani
În primele 11 luni din 2021, România a înregistrat un număr record de decese, peste 307.000 de persoane pierzându-și viața, număr în creştere cu 17% faţă de perioada similară din 2020 şi mai mulţi cu 3% decât au murit în întreg anul 2020.
Este cel mai ridicat nivel al mortalităţii din ultimii cel puţin 30 de ani şi sunt mai mulţi decedaţi decât în 1918, când au decedat peste 297.000 de locuitori (la o populaţie de 6,5 milioane de locuitori).
Am avut un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar operabil în 2020, programat pentru intervenţie în martie. Dar s-a dat starea de urgenţă, totul era blocat şi nu s-a mai operat, s-a pierdut momentul operator. A revenit la mine după aproape un an, nu mai era operabil, iar acesta este un exemplu pentru ce s-a întâmplat cu foarte mulţi pacienţi. Pandemia a întârziat foarte mult accesul la servicii medicale mai ales la pacienţii cronici, care nu au mai venit nici la diagnostic, nici la tratament”, a explicat Răzvan Curcă, medic primar oncolog.
El a mai spus că, dincolo de această întârziere în diagnostic şi tratament, au fost probleme legate de resursa umană din spitale: o parte dintre angajaţi lipseau pentru că erau bolnavi, iar o parte au fost alocaţi în alte părţi, în special la ATI şi la urgenţe.
”O parte dintre cei care au decedat anul trecut au murit de Covid, iar o parte au întârziat diagnosticul, spitalele nu au avut destulă resursă umane, pacienţii au amânat prezentarea la medic de frică sau din necunoaştere, iar acestea au fost printre cauzele mortalităţii excesive de anul trecut. Pacienţi nu au fost mai puţini, dar s-au diagnosticat mai puţini”.
În opinia lui, noul val al pandemiei ne va afecta, pentru că vor fi multe cazuri de reinfectări şi secţii care se vor închide.
”Mă aştept la mai multe cazuri de infectări la tineri şi la copii şi vom avea o mare problemă cu vârstnicii nevaccinaţi, pentru că la noi, spre deosebire de situaţia din alte ţări, procentul de vaccinare la vârstnici este de sub 30%”, a mai spus medicul Răzvan Curcă.
În România, în condiţii normale, mor anual în jur de 250.000- 260.000 de oameni. Dincolo de nivelul record al deceselor din primele 11 luni ale anului trecut, de peste 307.000 de persoane, numărul de născuţi-vii a scăzut cu 2% faţă de anul anterior, până la 163.304 copii în primele 11 luni din 2021.
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum 2 zile
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci