Rămâi conectat

Actualitate

Record istoric de decese în 2021, în România: Cel mai ridicat nivel al mortalităţii din ultimii 30 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Record istoric de decese în 2021, în România: Cel mai ridicat nivel al mortalităţii din ultimii 30 de ani

În primele 11 luni din 2021, România a înregistrat un număr record de decese, peste 307.000 de persoane pierzându-și viața, număr în creştere cu 17% faţă de perioada similară din 2020 şi mai mulţi cu 3% decât au murit în întreg anul 2020.

Este cel mai ridicat nivel al mortalităţii din ultimii cel puţin 30 de ani şi sunt mai mulţi decedaţi decât în 1918, când au decedat peste 297.000 de locuitori (la o populaţie de 6,5 milioane de locuitori).

Am avut un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar operabil în 2020, programat pentru intervenţie în martie. Dar s-a dat starea de urgenţă, totul era blocat şi nu s-a mai operat, s-a pierdut momentul operator. A revenit la mine după aproape un an, nu mai era operabil, iar acesta este un exemplu pentru ce s-a întâmplat cu foarte mulţi pacienţi. Pandemia a întârziat foarte mult accesul la servicii medicale mai ales la pacienţii cronici, care nu au mai venit nici la diagnostic, nici la tratament”, a explicat Răzvan Curcă, medic primar oncolog.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a mai spus că, dincolo de această întârziere în diagnostic şi tratament, au fost probleme legate de resursa umană din spitale: o parte dintre angajaţi lipseau pentru că erau bolnavi, iar o parte au fost alocaţi în alte părţi, în special la ATI şi la urgenţe.

”O parte dintre cei care au decedat anul trecut au murit de Covid, iar o parte au întârziat diagnosticul, spitalele nu au avut destulă resursă umane, pacienţii au amânat prezentarea la medic de frică sau din necunoaştere, iar acestea au fost printre cauzele mortalităţii excesive de anul trecut. Pacienţi nu au fost mai puţini, dar s-au diagnosticat mai puţini”.

În opinia lui, noul val al pandemiei ne va afecta, pentru că vor fi multe cazuri de reinfectări şi secţii care se vor închide.

”Mă aştept la mai multe cazuri de infectări la tineri şi la copii şi vom avea o mare problemă cu vârstnicii nevaccinaţi, pentru că la noi, spre deosebire de situaţia din alte ţări, procentul de vaccinare la vârstnici este de sub 30%”, a mai spus medicul Răzvan Curcă.

În România, în condiţii normale, mor anual în jur de 250.000- 260.000 de oameni. Dincolo de nivelul record al deceselor din primele 11 luni ale anului trecut, de peste 307.000 de persoane, numărul de născuţi-vii a scăzut cu 2% faţă de anul anterior, până la 163.304 copii în primele 11 luni din 2021.

Sursa: zf.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Mamele minore, care își continuă studiile, vor beneficia de o bursă 700 de lei, iar copii lor vor avea prioritate pentru locuri la creşă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un nou tip de bursă a apărut în România. Este vorba despre mamele minore care, dacă își continuă studiile, vor beneficia o bursă 700 de lei, iar copii lor vor avea prioritate pentru locuri la creşă. Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a menţionat că prin acordarea bursei se încearcă şi prevenirea separării mamei de copil.

„La Parlament, primul eveniment mi-l aduc aminte cu mare emoţii a fost acel al lansării campaniei ‘Clasa M. Clasa Mamelor Minore’, când am convins foarte mulţi colegi parlamentari, pe care îi salut şi le mulţumesc că sunt astăzi aici prezenţi, să vină cu un punct de vedere şi un semnal de alarmă care să fie transmis apoi în fiecare judeţ. Cristina (Chiriac, preşedinta CONAF n.r.) , alături de doamne extraordinare, au dus apoi acest mesaj în întreaga ţară. Şi da, mamele minore beneficiază de acea bursă de 700 lei pornind de la acea campanie. Şi să ştiţi că nu este o formă de încurajare. Să creştem cumva numărul mamelor minore, pentru că am auzit şi acest aspect, chiar din partea liceenilor ‘sunt unele colege care au spus că o să încerce să fie mame pentru că primesc bursă’. Nu, vor primi bursă doar cele care vor merge la şcoală. De ce? Încercăm să prevenim separarea copilului de mamă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bursă specială

Încercăm să le ajutăm pe aceste minore care au ajuns în această situaţie şi care trebuie de acum să-şi ia viaţa în piept, în mâini, nu doar viaţa lor, ci şi viaţa copilului pe care sau copiilor, poate sunt şi cazuri de gemeni, pe care ele le-au i-au adus pe lume. Deci această bursă se primeşte numai în situaţia în care ele participă la şcoală şi da, au şi prioritate copiii acestora pentru locuri la creşă şi la grădiniţă”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, tinerii pot accesa programe de sprijin şi după împlinirea vârstei de 18 ani în cazul în care aleg să îşi continue studiile sau să se angajeze.

„Şi apoi, mai departe toate celelalte programe de sprijin, şi anume după împlinirea vârstei de 18 ani – şi acesta a fost încă un motiv pentru care noi am demarat în urmă cu aproximativ o lună o campanie la nivel de minister, campania se numeşte 17 plus şi mame minore, încercând să discutăm cu toţi minorii instituţionalizaţi în momentul în care au împlinită vârsta de 17 ani, să ştie că o dată cu împlinirea vârstei de 18 ani ei pot să acceseze nişte drepturi.

În acest an ei au posibilitatea să se gândească ce accesează, să-şi continue studiile superioare şi vor primi în fiecare lună peste 2.800 lei şi posibilitatea să rămână cazaţi în locaţiile unde sunt acum sau să primească la împlinirea vârstei de 18 ani o sumă de 9.000 lei, posibilitatea de a munci în două locuri oferite de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, prin implicarea societăţilor comerciale, inclusiv CONAF, cu locuri de muncă pe ceea ce ei cunosc până acum şi s-au pregătit şi de asemenea şi aducerea la cunoştinţă mamelor minore a acestor forme de sprijin şi spun că este nevoie de informare, pentru că repetiţia este mama învăţăturii”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

Ministrul Natalia Intotero a punctat că pentru reducerea abandonului şcolar, sprijinirea tinerilor şi a familiilor sunt în derulare mai multe programe.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

24 septembrie| O nouă avertizare COD PORTOCALIU de vremea rea în județul Alba: Averse, descărcări electrice și grindină. Mesaj RO-ALERT în zonele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă avertizare COD PORTOCALIU de vremea rea a fost emisă în județul Alba, valabilă până la ora 19.45.  A fost emis un mesaj RO-ALERT în zonele vizate.

Vor fii averse torențiale care vor acumula local peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului de scurtă durată, izolat grindină de mici dimensiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localitățile vizate: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Șibot, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Scărișoara, Almașu Mare, Bucium, Vadu Moților, Ciuruleasa, Mogoș, Poiana Vadului, Blandiana, Ceru-Băcăinți.

A fost emis mesaj RO-ALERT cetățenilor din localitățille vizate de codul portocaliu meteo.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Investitori români la fabrica de zahăr din Luduș! Unitatea își redeschide porțile, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Ziarul Unirea

Publicat

în

Investitori români la fabrica de zahăr din Luduș! Unitatea își redeschide porțile, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Anul acesta, sfecla de zahăr pare să prospere în Mureș, iar fermierii se bucură de perspective îmbucurătoare. Se anunță o creștere a producției de zahăr românesc, o veste bună pentru piața locală, având în vedere reluarea activității fabricii de prelucrare din Luduș.

În trecut, fabrica din Luduș a fost un loc de muncă pentru peste o mie de oameni în anii ’80. Cu toate acestea, după privatizare, a fost închisă de către noii proprietari, un grup de investitori francezi, din cauza problemelor financiare înregistrate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Însă, acum, oamenii de afaceri români au intervenit pentru a salva situația și pentru a reda vieții fabricii. Pe lângă Luduș, România mai are doar o singură fabrică de prelucrare a sfeclei de zahăr, situată la Roman, în județul Neamț.

După o vară generoasă în precipitații, fermierii din Mureș care au ales să investească în sfecla de zahăr se bucură de o producție promițătoare. Ei sunt încântați de rezultatele obținute.

Fulop Zoltan, un fermier local, declară: „Acum doi ani am obținut 60 de tone pe hectar. Sperăm ca și în acest an să reușim să atingem aceeași producție de 60 de tone.”

Alb Liviu, alt fermier, adaugă: „Suntem într-o zonă propice pentru cultura sfeclei de zahăr. Deși această cultură implică costuri ridicate, cu un preț de peste 12.000 de lei pe hectar, subvențiile ne permit totuși să obținem o marjă de profit acceptabilă.”

Peste 100 de fermieri au pus bazele acestui proiect și acum iau în considerare extinderea suprafețelor cultivate, mai ales că o mare parte din producție va fi prelucrată la fabrica din Luduș. Fabrica, care a fost închisă acum doi ani, deși avea o vechime de peste un secol, se pregătește să-și reia activitatea.

Silvia Jude, director executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Mureș, afirmă: „Am înregistrat 116 contracte încheiate între fermieri și fabrica din Luduș și Bacău, cu o producție cuprinsă între 46 și 82 de tone pe hectar.”

Cu toate acestea, reluarea producției vine cu propriile sale provocări, care urmează să fie depășite în timp.

Sergiu Marinescu, consultant în fabrica de zahăr, explică: „Producția de 160-170 de mii de tone ne va asigura funcționarea pentru doar 50 de zile, iar pe viitor vom vedea cum evoluează lucrurile.”

Daniel Preda, reprezentant al sindicatului din fabrica de zahăr, adaugă: „Unii dintre angajații fabricii s-au orientat către alte locuri de muncă, în timp ce alții s-au întors sau au fost angajați ca sezonieri, pentru a lucra în perioada recoltării.”

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut semnificativ în ultimii ani în România. Dacă în 2014 ajungea la aproape 1,4 milioane de tone, în 2020 s-a redus la jumătate. Acest lucru a condus la o creștere semnificativă a importurilor de zahăr, care au atins 140 de milioane de euro doar în 2020, deoarece producția internă acoperă doar 30% din consumul total.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare