Recepţia lucrărilor la Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia
Marţi, 17 ianuarie, a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor de restaurare a faţadelor la Palatul Arhiepiscopal Romano-Catolic Alba Iulia şi de reabilitare generală a Sanctuarului şi Corului la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, în deschiderea evenimentului ÎPS György Jakubinyi, arhiepiscopul romano-catolic binecuvântând investiţia.
Au participat membrii comisiei de recepţie, formate din reprezentanţii fimelor de proiectare, antreprenorului general, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional şi ai Primăriei Alba Iulia, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia fiind reprezentată în comisie de directorul economic, Janos Szasz.
Reabilitarea în parte a acestor două însemnate monumente istorice a fost posibilă prin finanţarea Ministerului Culturii, prin programul naţional de restaurare. Consiliul de artă bisericească al arhidiecezei a avut un rol semnificativ atât la elaborarea concepţiei lucrărilor de reabilitare, precum şi în realizarea lor, coordonatorul lucrărilor de reabilitare fiind ing. Judit Marton, specialist în reabilitarea monumentelor. Execuţia lucrărilor de restaurare a faţadelor Palatului Arhiepiscopal Romano-Catolic Alba Iulia, în baza proiectului tehnic realizat de Arh Service Guttman&Co Sibiu, avându-l ca şef de proiect pe arh. Istvan Szabolcs Guttman, a fost atribuită firmei Harbau Miercurea Ciuc, valoarea totală a acestor lucrări fiind de 1383687 lei (peste 320000 de euro). Aceeaşi firmă a executat şi lucrările de reabilitare generală a Sanctuarului şi Corului la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” în baza proiectului elaborat de Atelier FKM Cluj-Napoca, valoarea acestora, incluzând şi iluminatul interior, ajungând la 4333800 lei (circa 1 milion de euro).
*Descoperiri importante pe timpul execuţiei lucrărilor
Ing. Gabriel Teleki a declarat că s-a încercat păstrarea formelor şi arhitecturii iniţiale, iar pe parcursul lucrărilor, care au durat 2 ani de zile, s-au făcut descoperiri arhitectonice importante pentru istoria clădirilor arhiepiscopiei. Pe faţada uneia dintre imobilele din curtea interioară s-au găsit arcadele geamurilor din perioada Renaşterii, sec. XVI. La restaurare au fost folosite materiale de construcţii speciale, aduse din Ungaria, Italia etc.
La rândul său, arh. Arnold Macalik a spus că cercetările efectuate în incinta catedralei au arătat că absida principală a Sanctuarului fusese dărâmată şi reconstruită în anii 1753 – 1754, în stil gotic timpuriu, din materialele originale rezultate de la demolarea acesteia. El este de părere că, deşi construirea unor noi obiective, inclusiv a unor biserici era „în floare” după 150 de ani de dominaţie a Bisericii Protestante, catolicii au preferat reconstruirea acestei părţi a catedralei, pentru a recupera moşternirea culturală dinaintea confiscării patrimoniului avut. „În ultimul secol, aici nu au mai fost efectuate intervenţii de asemenea anvergură. Cred că este prima intervenţie de amploare cu intenţia de restaurare a unei biserici din România”, a declarat pentru ziarul „Unirea” arhitectul clujean.
Matei Drâmbărean, directorul DJCPN Alba, a declarat că lucrările au fost executate „ca la carte”, subliniind grija catolicilor pentru păstrarea patrimoniului lor cultural şi spiritual.
Monsenoirul Janos Szasz a spus că următorii paşi sunt realizarea accesului spre turnul de sud şi a boltei de intrare în clădirea princiară, actualmente zidite, fapt ce ar permite atragerea unui număr mai mare de turişti şi vizitarea lăcaşului de cult de către persoanele cu handicap.
Catedrala Romano – Catolică „Sf. Mihail” din Alba Iulia este cea mai veche catedrală din ţară, fiind construită în sec. XI – XII; a fost distrusă parţial de marea invazie tătară din 1242, iar apoi a fost reconstruită.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii