Rămâi conectat

Ştirea zilei

Recensământ 2022 în Alba: 86% din populația județului a fost recenzată. În ce localități s-a finalizat recenzarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recensământ 2022 în Alba: 86% din populația județului a fost recenzată. În ce localități s-a finalizat recenzarea

La nivelul județului Alba, la sfârșitul zilei de 12 iulie 2022, au fost recenzate un număr de 125150 persoane, dintr-un total de 169948 persoane rămase de recenzat în etapa de colectare a datelor din teren (73,6%).

Împreună cu persoanele care s-au auto-recenzat în prima etapă, aduc județul Alba la totalul de 86% (271941) populație recenzată.

Cele 44798 persoane rămase de recenzat (26,4% din populația rămasă de recenzat ), ar trebui recenzate până în data de 24 iulie 2022, conform Hotărârii nr.12 a CCRPL2021 de revizuire a termenului de finalizare a recensământului. La nivel național au fost recenzate un număr de 6651494 persoane, dintr-un total de 10121938, (34,3% fiind ponderea persoanelor ce ar trebui recenzate).

Până la acest moment mai multe localități din județ (17), au reușit să termine de recenzat întreaga populație și fondul de locuințe, rămânând (la nivelul UJIR Alba) de verificat și validat formularele completate. Aceste localități sunt: orașul Baia de Arieș, comunele Bistra, Cenade, Ciuruleasa, Crăciunelu de Jos, Cricău, Daia Romînă, Întregalde, Livezile, Mihalț, Pianu, Poiana Vadului, Poșaga, Rădești, Rîmetea, Sălciua, Scărișoara.

Alte localități sunt foarte aproape de a finaliza activitatea de colectare a datelor din teren: Ocna Mureș (97,5%), Blandiana (95,18%), Bucium(95,3%), Ceru Băcăinți (95,6%),Galda de Jos (98,3%), Gîrda de Sus (96,3%), Ighiu (92,2%), Lupșa (92%), Mogoș (94%), Sibot (99%), Stremț (93%), Șugag (95,3%), Unirea (99,6%), Valea Lungă (92,5%).

La polul opus sunt localitățile unde ritmul de recenzare este mult încetinit, și unde măsura de prelungire cu o săptămână a recensământului este bine-venită. Este cazul Municipiului Alba Iulia (59,17%), Municipiului Sebeș (55,7%), Municipiului Blaj (61,27%), Orașului Cîmpeni (56,89%), dar și a unor localități din mediul rural: Albac (55,7%), Avram Iancu (55,11%), Ciugud (55,9%), Fărău (53,91%), Horea (55,0%), Meteș (44,95%), Ponor (18,92%), Săsciori (35,82%), Vidra (48,18%).

Trebuie avut în vedere faptul că recensământul este o cercetare statistică de amploare (exhaustivă), care se desfășoară la nivelul populației care trăiește efectiv pe teritoriul tării (populație rezidentă) și oferă informații despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Efectele unui recensământ de succes vor avea implicații benefice majore pentru noi și generațiile următoare, in ceea ce priveste distribuirea fondurile bugetare elaborarea de proiecte relevante la nivelul comunitatilor locale.

Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, care vor beneficia de pe urma rezultatelor recensamantului. Acestea pot fi, de exemplu: politicile sociale (educația, sănătatea populației, îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare și reducere a șomajului și, implicit, a sărăciei), politicile familiale, politicile privind migrația, politicile de dezvoltare a mediului rural, politicile economice (fondul de locuințe, accesul la rețeaua de apă, la energie electrică, îmbunătățirea rețelelor de transport intra- și inter-urban) ori politicile privind sprijinul statului pentru minoritățile etnice și cultele religioase.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete sunt obligatorii. De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

România, în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, trebuie să efectueze recensământul populației și locuințelor (RPL2021) conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populației și al locuințelor și a cerințelor regulamentelor de implementare a acestuia. În consecință, colectarea datelor RPL 2021 trebuie să se realizeze în cursul anului 2022, cu data de referință 1 Decembrie 2021, în caz contrar existând riscul demarării de către Comisia Europeană a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) stabilite României prin regulamentele europene.

Deși apreciem efortul dumneavoastră de a completa chestionarele în scris, aceasta nu este o metodă de participare la recensământul populației și locuințelor – runda 2021 permisă de legislația în vigoare.

În ceea ce privește variabilele de recensământ al populației și locuințelor 2021, așa cum sunt acestea stabilite de O.U.G. nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, acestea corespund tematicilor prevăzute în Regulamentul (UE) 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008, privind recensământul populației și al locuințelor, care trebuie aplicat în întregime și în mod obligatoriu.

Cu privire la încălcarea art. 26 – Viața intimă, familială și privată, din Constituția României, republicată, nu se poate considera că prevederile OUG nr. 19/2020 afectează dreptul la viață privată, recensământul populației și locuințelor constituind o cercetare statistică, deosebit de complexă, obiectul acestuia reprezentându-l toate persoanele și clădirile prevăzute de art. 5 din O.U.G. nr.19/2020. În consecință, colectarea datelor referitoare la persoane nu poate fi interpretată ca o imixtiune arbitrară și ilegitimă în viața privată a persoanei.

În conformitate cu dispozițiile art.25 alin.(3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.178/2020, cu modificările și completările ulterioare, toate întrebările incluse în chestionare au caracter obligatoriu.

Legalitatea prelucrării este reglementată de art.6, alin.(1) din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD):
(1) Prelucrarea este legală numai dacă și în măsura în care se aplică cel puțin una dintre următoarele condiții:
(a) persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice;
(b) prelucrarea este necesară pentru executarea unui contract la care persoana vizată este parte sau pentru a face demersuri la cererea persoanei vizate înainte de încheierea unui contract;
(c) prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi revine operatorului;
(d) prelucrarea este necesară pentru a proteja interesele vitale ale persoanei vizate sau ale altei persoane fizice;
(e) prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este învestit operatorul;
(f) prelucrarea este necesară în scopul intereselor legitime urmărite de operator sau de o parte terță, cu excepția cazului în care prevalează interesele sau drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei vizate, care necesită protejarea datelor cu caracter personal, în special atunci când persoana vizată este un copil. Institutul Național de Statistică prelucrează date cu caracter personal, strict în scop statistic, în temeiul prevederilor de la literele (c) și (e) de mai sus. Categoriile speciale de date cu caracter personal, INS le prelucrează în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. (j) din Regulamentul (UE) 2016/679. Prin urmare nu este necesară obținerea consimțământului persoanelor vizate.

Institutul Național de Statistică, în calitate de OPERATOR de date cu caracter personal, protejează și respectă cu strictețe prevederile RGPD. Toate informațiile primite de la dvs. sunt confidențiale, scopul prelucrării este exclusiv statistic, datele cu caracter personal cu care operează INS nu sunt divulgate sau transmise nimănui. Imediat după colectare, datele sunt anonimizate, identificarea ulterioară a persoanelor fiind imposibilă.

Menționăm că forma şi conţinutul instrumentarului recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 a fost aprobat prin HG nr.143/2022.

Precizăm că O.U.G. nr.19/2020 a fost adoptată de un guvern în funcție și cu puteri depline, conform competențelor sale, și după solicitarea în prealabil a avizului Consiliului Legislativ.

O.U.G. nr.19/2022 a fost aprobată prin Legea nr. 178/2020, lege promulgată prin Decretul Președintelui României nr.463/2020.

În speranța că aceste informații v-au fost utile pentru lămurirea aspectelor legate de procedurile de recenzare în cadrul Recensământului populației și locuințelor runda 2021, vă mulțumim pentru interesul acordat acestei acțiuni de o deosebită importanță pentru România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Cum a fost prins de polițiști, un bărbat de 58 de ani, care deținea ilegal o armă. Acesta s-a ales cu dosar penal

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Cum a fost prins de polițiști, un bărbat de 58 de ani, care deținea ilegal o armă. Acesta s-a ales cu dosar penal Ieri, 16 august 2024, în jurul orei 12.50, polițiștii din cadrul Biroului Poliție Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea- Deva au fost sesizați de către un bărbat de 53 de ani, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea