Rămâi conectat

Ştirea zilei

Recensământ 2022 în Alba: 86% din populația județului a fost recenzată. În ce localități s-a finalizat recenzarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recensământ 2022 în Alba: 86% din populația județului a fost recenzată. În ce localități s-a finalizat recenzarea

La nivelul județului Alba, la sfârșitul zilei de 12 iulie 2022, au fost recenzate un număr de 125150 persoane, dintr-un total de 169948 persoane rămase de recenzat în etapa de colectare a datelor din teren (73,6%).

Împreună cu persoanele care s-au auto-recenzat în prima etapă, aduc județul Alba la totalul de 86% (271941) populație recenzată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele 44798 persoane rămase de recenzat (26,4% din populația rămasă de recenzat ), ar trebui recenzate până în data de 24 iulie 2022, conform Hotărârii nr.12 a CCRPL2021 de revizuire a termenului de finalizare a recensământului. La nivel național au fost recenzate un număr de 6651494 persoane, dintr-un total de 10121938, (34,3% fiind ponderea persoanelor ce ar trebui recenzate).

Până la acest moment mai multe localități din județ (17), au reușit să termine de recenzat întreaga populație și fondul de locuințe, rămânând (la nivelul UJIR Alba) de verificat și validat formularele completate. Aceste localități sunt: orașul Baia de Arieș, comunele Bistra, Cenade, Ciuruleasa, Crăciunelu de Jos, Cricău, Daia Romînă, Întregalde, Livezile, Mihalț, Pianu, Poiana Vadului, Poșaga, Rădești, Rîmetea, Sălciua, Scărișoara.

Alte localități sunt foarte aproape de a finaliza activitatea de colectare a datelor din teren: Ocna Mureș (97,5%), Blandiana (95,18%), Bucium(95,3%), Ceru Băcăinți (95,6%),Galda de Jos (98,3%), Gîrda de Sus (96,3%), Ighiu (92,2%), Lupșa (92%), Mogoș (94%), Sibot (99%), Stremț (93%), Șugag (95,3%), Unirea (99,6%), Valea Lungă (92,5%).

La polul opus sunt localitățile unde ritmul de recenzare este mult încetinit, și unde măsura de prelungire cu o săptămână a recensământului este bine-venită. Este cazul Municipiului Alba Iulia (59,17%), Municipiului Sebeș (55,7%), Municipiului Blaj (61,27%), Orașului Cîmpeni (56,89%), dar și a unor localități din mediul rural: Albac (55,7%), Avram Iancu (55,11%), Ciugud (55,9%), Fărău (53,91%), Horea (55,0%), Meteș (44,95%), Ponor (18,92%), Săsciori (35,82%), Vidra (48,18%).

Trebuie avut în vedere faptul că recensământul este o cercetare statistică de amploare (exhaustivă), care se desfășoară la nivelul populației care trăiește efectiv pe teritoriul tării (populație rezidentă) și oferă informații despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Efectele unui recensământ de succes vor avea implicații benefice majore pentru noi și generațiile următoare, in ceea ce priveste distribuirea fondurile bugetare elaborarea de proiecte relevante la nivelul comunitatilor locale.

Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, care vor beneficia de pe urma rezultatelor recensamantului. Acestea pot fi, de exemplu: politicile sociale (educația, sănătatea populației, îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare și reducere a șomajului și, implicit, a sărăciei), politicile familiale, politicile privind migrația, politicile de dezvoltare a mediului rural, politicile economice (fondul de locuințe, accesul la rețeaua de apă, la energie electrică, îmbunătățirea rețelelor de transport intra- și inter-urban) ori politicile privind sprijinul statului pentru minoritățile etnice și cultele religioase.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete sunt obligatorii. De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

România, în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, trebuie să efectueze recensământul populației și locuințelor (RPL2021) conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populației și al locuințelor și a cerințelor regulamentelor de implementare a acestuia. În consecință, colectarea datelor RPL 2021 trebuie să se realizeze în cursul anului 2022, cu data de referință 1 Decembrie 2021, în caz contrar existând riscul demarării de către Comisia Europeană a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) stabilite României prin regulamentele europene.

Deși apreciem efortul dumneavoastră de a completa chestionarele în scris, aceasta nu este o metodă de participare la recensământul populației și locuințelor – runda 2021 permisă de legislația în vigoare.

În ceea ce privește variabilele de recensământ al populației și locuințelor 2021, așa cum sunt acestea stabilite de O.U.G. nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, acestea corespund tematicilor prevăzute în Regulamentul (UE) 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008, privind recensământul populației și al locuințelor, care trebuie aplicat în întregime și în mod obligatoriu.

Cu privire la încălcarea art. 26 – Viața intimă, familială și privată, din Constituția României, republicată, nu se poate considera că prevederile OUG nr. 19/2020 afectează dreptul la viață privată, recensământul populației și locuințelor constituind o cercetare statistică, deosebit de complexă, obiectul acestuia reprezentându-l toate persoanele și clădirile prevăzute de art. 5 din O.U.G. nr.19/2020. În consecință, colectarea datelor referitoare la persoane nu poate fi interpretată ca o imixtiune arbitrară și ilegitimă în viața privată a persoanei.

În conformitate cu dispozițiile art.25 alin.(3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.178/2020, cu modificările și completările ulterioare, toate întrebările incluse în chestionare au caracter obligatoriu.

Legalitatea prelucrării este reglementată de art.6, alin.(1) din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD):
(1) Prelucrarea este legală numai dacă și în măsura în care se aplică cel puțin una dintre următoarele condiții:
(a) persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice;
(b) prelucrarea este necesară pentru executarea unui contract la care persoana vizată este parte sau pentru a face demersuri la cererea persoanei vizate înainte de încheierea unui contract;
(c) prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligații legale care îi revine operatorului;
(d) prelucrarea este necesară pentru a proteja interesele vitale ale persoanei vizate sau ale altei persoane fizice;
(e) prelucrarea este necesară pentru îndeplinirea unei sarcini care servește unui interes public sau care rezultă din exercitarea autorității publice cu care este învestit operatorul;
(f) prelucrarea este necesară în scopul intereselor legitime urmărite de operator sau de o parte terță, cu excepția cazului în care prevalează interesele sau drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei vizate, care necesită protejarea datelor cu caracter personal, în special atunci când persoana vizată este un copil. Institutul Național de Statistică prelucrează date cu caracter personal, strict în scop statistic, în temeiul prevederilor de la literele (c) și (e) de mai sus. Categoriile speciale de date cu caracter personal, INS le prelucrează în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. (j) din Regulamentul (UE) 2016/679. Prin urmare nu este necesară obținerea consimțământului persoanelor vizate.

Institutul Național de Statistică, în calitate de OPERATOR de date cu caracter personal, protejează și respectă cu strictețe prevederile RGPD. Toate informațiile primite de la dvs. sunt confidențiale, scopul prelucrării este exclusiv statistic, datele cu caracter personal cu care operează INS nu sunt divulgate sau transmise nimănui. Imediat după colectare, datele sunt anonimizate, identificarea ulterioară a persoanelor fiind imposibilă.

Menționăm că forma şi conţinutul instrumentarului recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 a fost aprobat prin HG nr.143/2022.

Precizăm că O.U.G. nr.19/2020 a fost adoptată de un guvern în funcție și cu puteri depline, conform competențelor sale, și după solicitarea în prealabil a avizului Consiliului Legislativ.

O.U.G. nr.19/2022 a fost aprobată prin Legea nr. 178/2020, lege promulgată prin Decretul Președintelui României nr.463/2020.

În speranța că aceste informații v-au fost utile pentru lămurirea aspectelor legate de procedurile de recenzare în cadrul Recensământului populației și locuințelor runda 2021, vă mulțumim pentru interesul acordat acestei acțiuni de o deosebită importanță pentru România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Accident rutier în Blaj: Un bărbat de 47 de ani, RĂNIT, după ce a fost lovit de o mașină, pe trecerea de pietoni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident rutier în Blaj: Un bărbat de 47 de ani, RĂNIT, după ce a fost lovit de o mașină, pe trecerea de pietoni

La data de 30 martie 2023, în jurul orei 22,30, un tânăr de 19 ani, din municipiul Blaj, în timp ce conducea un autoturism pe strada Gheorghe Doja din municipiu, ar fi acroșat un bărbat de 47 de ani, din Blaj, care era angajat în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale ușoare și a primit îngrijiri medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doi tineri din județul ALBA, reținuți de polițiști după ce ar fi tâlhărit o femeie pe stradă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Doi tineri din județul ALBA, reținuți de polițiști după ce ar fi tâlhărit o femeie pe stradă

Un tânăr din comuna Ighiu va fi cercetat, în stare de arest preventiv, pentru tâlhărie. Împreună cu un al tânăr, din Alba Iulia, ar fi sustras, prin violență, poșeta unei femei.

La data de 21 martie 2023, în jurul orei 21,30, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către un bărbat din Alba Iulia, cu privire la faptul că ar fi observat două persoane care ar fi sustras sau ar fi încercat să sustragă poșeta unei femei în vârstă, în timp ce aceasta se afla în apropierea unuia dintre blocurile de locuințe de pe B-dul Revoluției din Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma cercetărilor efectuate de polițiști, a fost identificată victima, o femeie de 71 de ani, din Alba Iulia, iar ulterior au fost identificați doi tineri, de 17 și 18 ani, primul din comuna Ighiu, iar cel de-al doilea din Alba Iulia, ca persoane bănuite de săvârșirea faptei.

Se pare că cei doi ar fi imobilizat-o pe femeie și i-ar fi sustras poșeta, după care ar fi fugit în direcții diferite.

Aceștia au fost, ulterior, depistați și reținuți de către polițiști, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, fiind prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Față de tânărul de 18 ani a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, iar cel de 17 ani a fost prezentat instanței de judecată, pe numele său fiind emis, la data de 30 martie 2023, mandat de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă

Ziarul Unirea

Publicat

în

De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă

Un bărbat din Constanța s-a trezit cu o amendă pentru lipsa rovinietei, în timp ce se deplasa la o cursă în Alba Iulia, deși avea masina tractata pe platformă.

S.T., un șofer pasionat de raliuri, a plecat pe 19 noiembrie, spre Alba Iulia, unde trebuia să concureze. Mașina de raliu a transportat-o pe o platformă, scoțându-i în prealabil plăcuțele de înmatriculare însă doar din spate.

La ora 5:30, parcă bănuind ce avea să se întâmple, a făcut o poză autoturismului, chiar pe platformă, scrie Replica de Constanța.

Elit - Gustul Desăvârșit

Șoferul urmează să conteste această amendă în instanță având în vedere că legea este de partea lui, până acum nici o mașină aflată pe platformă netrebuind să plătească rovinietă.

Totodată, acesta nu își explică cum de agentul constatator nu a observat că mașina era pe platformă.

”Amenda nu a fost corect aplicată însă nu poate fi anulată. Persoana amendată poate depune contestație, în termenul legal”, au declarat reprezentanții CNAIR pentru Replica de Constanța


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare