Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă, propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2023

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Recalculare pensii 2024: Persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă, propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2023

O propunere legislativă care prevede modificarea și completarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, se află în dezbatere publică la comisia de specialitate a Senatului. Modificările vizează inclusiv recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă.

Citește și: VIDEO | Minerii din Apuseni în sediul Prefecturii Alba, după ce pensiile le-au fost tăiate și cu 5.865 de lei: „Suntem batjocoriți”

Reducerea vârstei de pensionare în funcție de locul de muncă

Una dintre cele mai notabile modificări vizează articolul 49 din lege, care reduce vârsta standard de pensionare pentru angajații care au lucrat în condiții speciale de muncă. Astfel, cei care au realizat un stagiu de cotizare de 20 de ani în anumite locuri de muncă periculoase, conform articolului 28, vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 15 ani. În cazul angajaţilor care au acumulat 25 de ani de muncă în alte condiții speciale (articolul 28 literele f, g, i-l), aceștia vor putea ieşi la pensie cu 13 ani mai devreme.

Citește și: Rectificare bugetară 2024 | Bugetul asigurărilor sociale de stat a sistemului public de pensii se majorează cu 1.053 miliarde lei

Pensionarii expuşi la radiații și recalcularea pensiilor

Modificările aduse articolului 50 sunt, de asemenea, importante pentru persoanele expuse la radiații. Cei care au lucrat cel puțin 15 ani în zona I de expunere la radiații sau 17 ani în zona II vor fi exceptați de la anumite condiţii prevăzute anterior în lege şi vor beneficia de drepturi speciale de pensionare. De asemenea, pentru cei care nu au acumulat stagiile complete de cotizare în aceste zone, perioadele de expunere vor fi cumulate proporțional, asigurând astfel o echitate în calcularea pensiilor.

Creșteri ale punctului de pensie pentru angajații din condiții speciale

O altă noutate a acestei legi este reprezentată de modificările aduse articolului 84. Pentru cei care au lucrat în condiţii speciale sau deosebite de muncă, dar şi pentru pensionarii de invaliditate, punctul de referință utilizat pentru calcularea pensiei va fi ajustat astfel încât să reflecte reducerea stagiului de cotizare. Astfel, valoarea punctului de pensie va fi calculată prin raportarea la stagiul de cotizare specific redus pentru acesti beneficiari, ceea ce va duce la cresterea pensiilor pentru aceste categorii.

Citește și: Ce se întâmplă cu indexarea pensiilor din 1 ianuarie 2025. Sunt sau nu bani pentru majorarea lor?

Recunoașterea muncii prestate înainte de 2001

Legea introduce şi clarificări importante pentru persoanele care au lucrat în condiții speciale de muncă înainte de 1 aprilie 2001. Articolul 133 este completat pentru a asigura că aceste perioade de muncă vor fi asimilate stagiului de cotizare în condiții speciale, atât pentru grupa 1, cât și pentru grupa a ll-a de muncă. Aceste prevederi vin în sprijinul angajaţilor care, deşi au muncit în condiții periculoase înainte de această dată, nu au beneficiat pe deplin de avantajele reducerii vârstei de pensionare.

Recalcularea automată a pensiilor în 90 de zile

Un alt aspect important introdus prin această lege este recalcularea automată a pensiilor pentru toţi beneficiarii care au desfăşurat activități în condiții speciale sau deosebite de muncă, precum şi pentru pensionarii de invaliditate. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, pensiile aflate in plată vor fi recalculate, fără a fi necesară depunerea unei cereri din partea beneficiarilor. Acest proces este menit să asigure o aplicare rapidă şi eficientă a noilor prevederi legale.

Citește și: Noua lege a pensiilor. Cumul pensie cu salariu 2024. Situații în care se poate cumula pensia cu alte venituri. Precizări de la Casa Națională de Pensii

Termenul de aplicare și modificările ulterioare

Noua lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, oferind timp autorităților să implementeze noile prevederi. În termen de 30 de zile de la această dată, Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale, va adopta modificările necesare în normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023. Aceste norme vor reglementa detaliile tehnice privind aplicarea noilor condiții de pensionare şi recalculare a pensiilor, asigurând astfel că toate prevederile sunt respectate corespunzător.

Modificările propuse sunt o încercare de a corecta inechitățile și de a oferi un sprijin real pentru angajații care au lucrat în condiții grele sau periculoase. Prin reducerea värstei de pensionare, creşterea valorii punctului de pensie si recalcularea automată a pensiilor, noua lege aduce beneficii considerabile acestor categorii de pensionari. Această iniţiativă legislativă reflectă angajamentul statului român de a îmbunătăți calitatea vieţii pensionarilor şi de a asigura un sistem de pensii mai echitabil şi mai eficient.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO | Accident rutier între Oarda și Limba: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Accident rutier între Oarda și Limba: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile Un accident rutier s-a produs astăzi, 26 septembrie, în jurul orei 21:35, între localitățile Oarda și Limba. Din primele informații transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență “UNIREA” al Judeţului Alba în incident a fost implicat un singur autoturism […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea