Recalculare pensii 2024: Cine sunt românii ale căror pensii vor rămâne nemodificate timp de doi ani. Au ieșit pe minus după recalculare
Recalculare pensii 2024: Cine sunt românii ale căror pensii vor rămâne nemodificate timp de doi ani. Au ieșit pe minus după recalculare
Începând cu luna septembrie 2024, aproape 4 milioane de români vor beneficia de pensii majorate. Există însă și persoane care vor constata o reducere a veniturilor după recalculare. Mai mult de 700.000 de pensii sunt incluse în această categorie.
Scăderi ale pensiilor recalculate vor fi resimțite de cei care au contribuit mai puțin de 25 de ani la sistemul public de pensii, neavând astfel dreptul la punctele de stabilitate, adică bonusuri acordate pentru fiecare an lucrat în plus.
Veniturile curente vor rămâne neschimbate. De exemplu, dacă un pensionar are în prezent un venit de 6.000 de lei, iar în urma recalculării, pensia sa scade la 500 de lei, el va continua să primească venitul actual.
Citește și: VIDEO: Decizii de recalculare a pensiilor greșite, ridicate înapoi de poștași în Alba. Surse – Numărul deciziilor eronate din județ îl depășește chiar și pe cel anunțat oficial la nivel național
Totuși, din anul viitor, pensia indexată cu rata inflației va fi cea recalculată, care va fi de minimum 5.000 de lei. Astfel, acest pensionar ar putea avea venitul înghețat timp de doi ani.
Pe de altă parte, pentru peste 84.000 de pensionari, valoarea pensiei va rămâne neschimbată după recalculare, în timp ce 3,8 milioane de pensionari vor beneficia de creșteri începând cu 1 septembrie. Aproape 2 milioane dintre aceștia vor avea majorări cuprinse între 1 leu și 500 de lei.
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, menționează că pensionarii care consideră că au fost nedreptățiți în urma recalculării pot contesta decizia.
Acesta recomandă ca, înainte de a apela la instanță, persoanele nemulțumite să se adreseze mai întâi caselor teritoriale pentru a primi explicații detaliate cu privire la recalculare.
Baciu a subliniat că cele mai mari creșteri de pensii vor fi observate în cazul persoanelor care au lucrat și au contribuit o perioadă îndelungată de timp și care s-au pensionat înainte de 2019.
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, reiterează că pensionarii nemulțumiți pot contesta decizia de recalculare, recomandând să solicite explicații de la casele teritoriale înainte de a recurge la instanță.
“Noi nu plecăm de la premisa că pensiile au fost recalculate greşit. Eu am încredere în colegii mei că aceste decizii de recalculare sunt corect recalculate, dar dacă avem această eventuală posibilitate, sunt pârghii stabilite foarte clar de lege.
Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată, dar eu consider că acest pas de contestare ar trebui să fie ultima soluţie”, a afirmat, miercuri, Daniel Baciu, într-o conferinţă de presă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]