Realitatea virtuală. Cum este creată și la ce folosește ea? Ce este de fapt realitatea virtuală?
Realitatea virtuală nu este o tehnologie nouă, ea existând încă dinaintea anilor ’50. De atunci, tehnologia VR a progresat foarte mult. Conceptul de Virtual Reality își propune un singur lucru: să ne punem ochelarii virtuali și să uităm că ne aflăm într-o lume complet digitalizată.
Ce este de fapt realitatea virtuală?
Conceptul de realitate virtuală derivă din termenii de realitate și virtual. Virtualul presupune absența unor limite vizuale, palpabile. Practic este legat de imaginație și minte. Astfel, realitatea virtuală ar putea fi tradusă prin realitatea imaginativă, a viselor. Asta poate presupune multe opțiuni dar și o emulare specifică a realității.
Ființele cunosc lumea prin intermediul simțurilor și a percepției. Am învățat de mici că avem 5 simțuri: gustul, atingerea, mirosul, vederea și auzul. Adevărul este că oamenii au cu mult mai multe simțuri decât atât: exemple ar putea fi echilibrul sau intuiția. Creierul este ajutat de sistemul senzorial in a primi un flux bogat de informații ce pornesc din mediu și ajung în minte.
Tot ceea ce știm despre realitatea noastră derivă din ceea ce percepem prin simțuri. Cu alte cuvinte, întreaga noastră percepție legată de realitate este o combinație între informații senzoriale și mecanismele cerebrale care le procesează. Dacă vei prezenta simțurilor tale informații fabricate vei altera și felul în care este percepută acea realitate. Vei primi o realitate care nu se află de fapt acolo, dar pe care o vei percepe ca fiind reală, exact ceea ce am putea numi realitate virtuală.
Pe scurt, realitatea virtuală presupune a prezenta simțurilor noastre un mediu înconjurător generat virtual; un mediu pe care îl putem explora în diferite feluri.
În termeni mai tehnici…
Răspunsul la întrebarea “Ce este realitatea virtuală?” în termeni tehnici este mult mai direct: realitatea virtuală este termenul ce descrie un mediu tridimensional generat de un computer, un mediu de interacțiune și explorare pentru ființele umane. Acea persoană devine o parte a lumii virtuale sau este “scufundat” în acest mediu, iar cât timp este acolo are puterea de a manipula obiecte sau de a acționa conform unei palete specifice.
Cum este creată această realitate virtuală?
Istoric punând problema, deși realitatea virtuală a avut mai multe forme, astăzi aceasta este implementată și creată cu ajutorul tehnologiei computerizate. Există o sferă de sisteme care deservesc acestui scop: căști, benzi de alergat omni direcționale și mănuși speciale. Toate acestea au scopul de a stimula simțurile și de a crea iluzia realității.
Este mult mai complicat decât pare, din moment ce toate simțurile și creierul au evoluat pentru a ne oferi o experiență bine sincronizată și mediată. De obicei, ne dăm seama când ceva nu funcționează așa cum ar trebui. Ne confruntăm cu termeni precum imersiune și realism. Aici se diferențiază experiențele convingătoare și agreabile de cele deranjate, iar motivele sunt în mare parte tehnice sau conceptuale.
Tehnologia realității virtuale trebuie să ia în calcul psihologia umană. De exemplu, câmpul vizual uman nu arată precum un cadru video. Avem mai mult sau mai puțin de 180 grade de vizibilitate și deși nu suntem mereu conștienți de vederea periferică, dacă aceasta ar dispărea cu siguranțăam observa. De exemplu, atunci când există un conflict între ochi și urechea internă apare răul de mișcare. Este similar cu răul de mașină sau cel de mare.
Dacă un mod de a implementa realitatea virtuală reușește să găsească o combinație potrivită de hardware, soft și de sincronizare senzorială, aceasta ajunge la ceea ce putem numi un simț al prezenței, când subiectul chiar simte că face parte din acel mediu înconjurător.
De ce să avem realitate virtuală?
Ce face ca dezvoltarea realității virtuale să merite cu adevărat? Potențialul de distracție este evident. Filmele sau jocurile video de tip imersiv sunt niște exemple bunicele. Însă realitatea virtuală are o serie de moduri de aplicare mult mai variate și serioase:
- Arhitectură
- Sport
- Medicină
- Artă
- Entertainment
Realitatea virtuală poate conduce la descoperiri noi și captivante în domenii care au un impact direct asupra vieților noastre de zi cu zi.
Poate fi transpus în realitatea virtuală orice poate fi considerat prea periculos, costisitor sau nepractic în realitatea actuală. De la antrenamentul piloților, la aplicații medicale pentru studenții la chirurgie, realitatea virtuală ne permite să ne asumăm niște riscuri pentru a câștiga experiență folositoare în lumea reală. Odată cu scăderea costurilor realității virtuale și cu cât aceasta va deveni mai comercială ne putem aștepta la mai multe moduri mai serioase de a o folosi, cum ar fi, de exemplu, educația. Realitatea virtuală împreună cu verișoara sa, realitatea augmentată, ar putea schimba substanțial interfața pe care o avem cu tehnologiile digitale.
Caracteristici ale sistemelor de realitate virtuală
Există multe tipuri de sisteme de realitate virtuală, dar toate au aceleași caracteristici, precum abilitatea de a permite persoanei să vadă imagini tridimensionale. Aceste imagini sunt în mărimea naturală și se schimbă atunci când persoana se plimbă prin mediul ce corespunde schimbăroo câmpului vizual. Scopul este să existe o îmbinare perfectă între cap și mișcările ochilor și percepția a ceea ce se petrece în acel mediu. Asta întărește ideea că mediul virtual trebuie să fie atât realistic cât și agreabil.
Un mediu virtual ar trebui să genereze răspunsurile potrivite – în timp real – cât timp persoana explorează împrejurimile. Problemele apar atunci când există o întârziere între acțiunea participantului și răspunsul sistemului. Acestea conduc la o experiență perturbată. Este momentul în care îți dai seama că te afli într-un mediu artificial și îți modifici comportamentul în concordanță cu asta. Ideal este existe o interacțiune naturală care să devină o experiență memorabilă.
Pe scurt.
Realitatea virtuală este crearea unui mediu virtual ce este prezentat simțurilor noastre într-un fel pe care îl percepem a fi real. Folosește o serie de tehnologii pentru a își atinge scopul și face apel la percepția și cunoașterea umane.
Are folos de tip distractiv cât și utilizări mai serioase. Tehnologia se ieftinește și este din ce în ce mai des întâlnită. Ne putem aștepta la din ce în ce mai multe inovații din sfera aceasta și de ce nu, un mod nou în care vom comunica și lucra.
Sursa: vrstudio.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia
1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia Deși au trecut mai bine de patru secole de când Alba Iulia a fost pentru prima dată capitala țărilor române unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul, înainte de îndeplinirea idealului românesc, de unire a teritoriilor de la […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 13 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999