Raportarea reacţiilor adverse la medicamente se află un trend ascendent în România
Raportarea reacţiilor adverse în cazul medicamentelor se află pe un trend ascendent în România, a declarat Roxana Stroe, de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
„Românii au început să raporteze reacţii adverse, au început să se adreseze atât medicilor, cât şi farmaciştilor şi să sesizeze reacţii adverse. De asemenea, noi primim la agenţie reacţii adverse. (…) Se raportează şi reacţiile adverse cunoscute, care sunt deja menţionate în informaţiile produsului, şi aici mă refer la prospect, cât şi reacţiile adverse care nu sunt cunoscute. Asta ne interesează pe noi în mod special”, a arătat Stroe, care este şef Serviciu farmacovigilenţă şi managementul riscului în cadrul ANMDM.
Potrivit acesteia, din numărul total de reacţii adverse, aproximativ 5% sunt raportate la vaccinuri.
„Un subiect foarte important şi controversat sunt reacţiile adverse la vaccinuri. Noi primim reacţii adverse la vaccinuri şi de la aparţinători, de la pacienţi, primim şi de la medici. Cele mai multe dintre ele, 99%, sunt reacţii cunoscute. (….) Pot să vă spun că din numărul total de reacţii adverse, cam 5% sunt raportate la vaccinuri. De exemplu, din 4.500, două sute şi ceva sunt reacţii adverse raportate la vaccinuri din toate sursele. Sunt puţine grave, în jur de 10%”, a spus Roxana Stroe.
Ea a menţionat că faţă de alte ţări europene, România se situează la mijlocul clasamentului referitor la semnalarea reacţiilor adverse.
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Viza de flotant 2025 – acte necesare, taxe și valabilitate. Ce implică pentru proprietar
Viza de flotant 2025 – acte necesare, taxe și valabilitate. Ce implică pentru proprietar Viza de flotant este înscrierea reşedinţei în actul de identitate, adică în cartea de identitate, în cazul persoanelor care locuiesc la o adresă pentru mai mult de 15 zile. Viza are valabilitate timp de un an, după care ea trebuie reînnoită […]