18 august | Sărbătoare de Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, izbăvitoarea de cancer
18 august | Sărbătoare de Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, izbăvitoarea de cancer
Icoana Maicii Domnului Pantanassa este cunoscută pentru multele minuni săvârșite, mai ales pentru vindecarea persoanelor care suferă de cancer.
În fiecare an, pe 18 august, Biserica Ortodoxă cinsteşte Icoană Maicii Domnului cea numită „Pantanassa”, adică ” Împărăteasa tuturor”, una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu, prezentă la Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos.
Prin rugăciunile săvârșite înaintea acestei icoane, mulți credincioși s-au vindecat de cancer și de alte boli incurabile.
Pentru minunile săvârșite de Maică Domnului, icoanele ei, păstrate în bisericile mănăstirilor, sunt ferecate în aur și împodobite cu pietre și bijuterii.
Numele ei provine din greacă, care se traduce prin sintagma Împărăteasa tuturor.
Icoana Maicii Domnului Pantanassa este una dintre cele șapte icoane făcătoare de minuni care se află la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped, așezământul monahal în care sunt păstrate cele mai multe icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos.
Icoana o înfățișează pe Maica Domnului așezată pe un tron împărătesc, ținându-l pe pruncul Hristos în brațe, iar de o parte și de alta, în spatele lor, se află cei doi arhangheli, Mihail și Gavriil, cu mâinile întinse în rugăciune.
Conform documentelor aflate în arhiva Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped, icoana „Pantanassa” a fost zugrăvită în jurul secolului al XVII-lea și a fost adusă de către obştea lui Gheron Iosif Vatopedinul, atunci când s-au mutat cu toții de la Nea Skiti la Vatoped.
Rugăciune făcătoare de minuni către Icoana Maicii Domnului Pantanassa
O, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, Împărăteasă a toate, auzi suspinurile noastre cele pline de durere, înaintea icoanei tale celei făcătoare de minuni. Întoarce-ţi privirea spre copiii tăi bolnavi de boli netămăduite, care cad cu credinţă înaintea sfintei tale icoane.
Şi precum pasărea îşi acoperă cuibul de pui cu aripile, aşa acoperă-ne şi tu, Fecioară, cu omoforul tău cel vindecător. În acest loc, în care nădejdea se subţiază, mila ta să fie nădejde neîndoielnică. Aici, unde grijile amare ne copleşesc, dă-ne răbdare şi odihnă; unde chinul şi deznădejdea se cuibăresc în suflet, fă să răsară lumina necreată a lui Dumnezeu.
Mângâie-i pe cei fricoşi, întăreşte-i pe cei slabi, varsă blândeţe şi lumină peste inimile amărâte. Vindecă poporul tău cel bolnav, atotmilostivă Stăpână, binecuvântează minţile şi inimile doctorilor, ca să fie instrumentele Atotputernicului Doctor Iisus Hristos, Mântuitorul. Ne rugăm înaintea icoanei tale, ca puterea ta să trăiască în noi, Stăpână şi Doamnă.
Întinde mâinile tale pline de vindecări, bucuria celor întristaţi, mângâierea celor îndureraţi, ca degrab primind ajutorul tău cel minunat, să lăudăm Treimea cea de viaţă Făcătoare şi nedespărţită, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Vacanța de REVELION 2025 și Anul NOU ar putea fi mărită. Zile libere 1-7 ianuarie 2025
Vacanța de REVELION 2025 și Anul NOU 2025 ar putea fi mărită. Zile libere 1-7 ianuarie 2025 Românii ar putea avea parte de o vacanță prelungită în 2025, de Revelion. Asta pentru că, spre deosebire de anii trecuți, noul an începe în mijlocul săptămânii. Începutul Anului Nou 2025 pică în cursul săptămânii, iar zilele de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
18 septembrie – Ziua Mondială a Geologilor. Rezultatele cercetărilor geologiei românești, remarcate pe plan mondial
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
20 septembrie 1866: S-a născut marele poet transilvănean George Coșbuc
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi