Raport UNICEF: Sănătatea mintală a copiilor, grav afectată de pandemie. 1 din 7 adolescenți, diagnosticat cu o tulburare mintală
Raport UNICEF: Sănătatea mintală a copiilor, grav afectată de pandemie. 1 din 7 adolescenți, diagnosticat cu o tulburare mintală
Pandemia a agravat sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor din întreaga lume. Acest domeniu necesită investiţii suplimentare, trage un semnal de alarmă UNICEF într-un raport în care arată că peste un adolescent cu vârsta cuprinsă între zece şi 19 ani din şapte este diagnosticat cu o tulburare mentală.
”Consecinţele pandemiei sunt considerabile şi este vorba doar despre partea vizibilă a aisbergului. Înainte ca ea să aibă loc, mulţi copii sufereau deja de probleme de sănătate mintală fără să fie luaţi în grijă”, dă asigurări într-un comunicat directoarea generală a UNICEF Henrietta Fiore.
Agenţia ONU însărcinată cu copiii a publicat marţi un raport despre sănătatea mintală a copiilor în lume, cu ocazia unei conferinţe internaţionale pe teme de sănătate mentală organizate la Paris, ”Mind Our Rights, Now!”.
La nivel mondial, ”peste un adolescent cu vârsta cuprinsă între zece şi 19 ani din şapte trăieşte cu o tulburare mintală diagnosticată”, iar ”aproape 46.000 de adolescenţi se sinucid anual, una dintre principalele cinci cauze de deces la această categorie de vârstă”, precizează UNICEF.
Potrivit acestui raport, ”numai aproximativ 2% din bugetele publice alocate sănătăţii se alocă sănătăţii mintale, în lume”.
”UN SENTIMENT DE FRICĂ, DE FURIE ŞI DE ÎNGRIJORARE FAŢĂ DE VIITOR”
Potrivit UNICEF, situaţia s-a agravat din cauza pandemiei covid-19 şi restricţiilor pe care le-a antrenat.
”Cel puţin un copil din şapte, în lume, a fost afectat în mod direct de măsuri de izolare, iar educaţia a peste 1,6 miliarde de copii a fost afectată în mod negativ”, subliniază organizaţia.
”Perturbarea vieţii de zi cu zi, a educaţiei, a activităţilor recreative şi preocupări legate de venitul şi sănătatea familiei au generat, în rândul multor tineri, un sentiment de frică, de furie şi de îngrijorare faţă de viitor”, precizează ea.
UNICEF îndeamnă în acestraport ”să se investească de urgenţă în sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor”.
”Sănătatea mintală face parte integrantă din sănătatea fizică. Am neglijat prea mult timp, atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace, importanţa înţelegerii acestei mize şi să investim în acest domeniu”, subliniază Henrietta Fiore.
sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]