RALIUL GUVERNĂRII LUI PONTA
A trecut o lună de la instalarea Guvernului său la Palatul Victoria şi singurul lucru incontestabil este faptul că Victor Ponta a reuşit de la bun început să ţină întreaga societate românească cu sufletul la gură. Toată lumea aştepta ca el să pună rapid în practică – în felul său agresiv – toate măsurile de creştere economică şi a nivelului de trai promise când se afla în opoziţie. Numai că, rapid, a lăsat impresia că este un soi de copil mare, care a primit din întâmplare o jucărie nepotrivită. Guvernul Ponta a demonstrat că rezultatul alegerilor se poate schimba nu prin voinţa electoratului ci prin migraţie politică, prin trădare. Lista miniştrilor propusă spre aprobare Parlamentului a semănat atât de mult a improvizaţie încât scandalurile în cascadă legate de CV-urile unor executivi, cosmetizate disperat pentru a crea impresia de profesionişti în domeniu, nu a mai surprins pe nimeni. Corina Dumitrescu avea studii închipuite la „Standford”, Ioan Mang, înlocuitorul ei la Educaţie, era „doctor” în plagiat, Rovana Plumb de la Mediu şi-a transformat diploma de participare la un banal program în ditamai certificatul de absolvire a „George Washington University” iar Daniel Constantin, pupilul lui Voiculescu, şi-a inventat o diplomă de absolvire a The Agriculture Scottish School pentru a ocupa fotoliul de ministru al Agriculturii. Tipul acesta de neruşinare a guvernanţilor a amuzat şi a indignat în egală măsură opinia publică. Ca şi ieşirile necontrolate ale prof. Andrei Marga, numit cu sfidătoare nonşalanţă la Externe. Gafeurul Marga, afişând o ostilitate revanşardă faţă de preşedintele Băsescu, e mai mult un jucător de politică internă decât externă.
Când s-a văzut, ca prim-ministru, cu socotelile privind veniturile şi cheltuielile bugetare pe masă şi cu delegaţia FMI la uşă, Victor Ponta a descoperit cu adâncă suferinţă cât de confortabil este să fii în opoziţie şi să critici orice iniţiativă a Puterii şi ce înseamnă cu adevărat să ai responsabilitatea guvernării. Cei 16% care trebuie returnaţi bugetarilor au devenit „8% în iunie iar diferenţa în septembrie”; septembrie a devenit după o săptămână „sigur în decembrie” iar de câteva zile „în decembrie, dar numai dacă situaţia economică o va permite”. Presa a remarcat pe de altă parte rapiditatea feroce – inegalată în nicio guvernare anterioară – cu care s-a mişcat premierul în schimbările administrative. Încă din prima şedinţă de Guvern a decis schimbarea prefecţilor şi subprefecţilor pedelişti; au urmat secretarii de stat şi şefii agenţiilor guvernamentale, apoi şefii deconcentratelor şi se pregătesc probabil (vorba unui membru marcant al USL) femeile de serviciu ale acestora. Asta după ce a susţinut cu îndârjire depolitizarea şi profesionalizarea aparatului administrativ de stat şi respectarea legii funcţionarului public. Guvernul Ponta a devenit un uriaş minister al instabilităţii. Un post de televiziune comenta crâncen că unele numiri, făcute în pripă, au un parfum extrem de neplăcut. „Nu poţi cere unui Guvern să construiască ceva într-o lună, dar îi poţi cere să nu distrugă” – afirma cătrănit, la postul respectiv, Grigore Cartianu, redactor şef la Adevărul.
În acelaşi timp, România parcă a devenit o ţară a procurorilor. Ne amintim replica dură dată de preşedintele PSD, când a fost întrebat ce va face cu pedeliştii când va ajunge la guvernare: „Îi băgăm în puşcării!”. Şi se pregăteşte…în timp ce Adrian Năstase este pe cale să scape de cei doi ani de închisoare primiţi în Dosarul „Trofeul calităţii”. A încercat să-i dea o mână de ajutor proaspăt-numitul preşedinte al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Constantin Grăjdan. N-a fost să fie. Hidra cu o mie de ochi care este opinia publică, a aflat imediat şi Ponta, prins într-un adevărat carusel al belelelor ministeriale, a trebuit să îl dea afară. Foştii miniştri Vasile Blaga, Ion Olteanu, Marko Bela şi Adrian Videanu dau din greu cu subsemnatul pe marginea privatizărilor „strategice” iar Codruţ Şereş şi Szolt Naghy, foşti miniştri ai comunicaţiilor, sunt cercetaţi „pentru aderarea la un grup infracţional”. Se rostesc cuvinte grele ca „trădare de ţară”…Abia întors din Afganistan, unde a ţinut o uluitoare conferinţă de presă, cu încălcarea tuturor regulilor de securitate, Victor Ponta a început un periplu decorativ prin ţară. L-a luat cu el şi pe tânărul Daniel Constantin care, dus de val într-un discurs, uitând că acum se află la putere şi nu în opoziţie, a strigat cutremurat de adevărul său, pe cale să devină antologic: „Să terminăm cu guvernarea asta mincinoasă!”.
Mihai Babiţchi
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Editorial
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului
FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 11 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 16 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 3 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri