Rămâi conectat

Politică Administrație

PUZ pentru extinderea cimitirului Maieri din Alba Iulia, aflat în consultare publică: Ce modificări sunt propuse

Bera Larisa

Publicat

în

PUZ pentru extinderea cimitirului Maieri din Alba Iulia, aflat în consultare publică: Ce modificări sunt propuse

Primăria Municipiului Alba Iulia a anunțat deschiderea unei consultări publice pentru noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) destinat extinderii cimitirului municipal Maieri. Este vorba de o retragere de limită de 6 m, față de 10 m cât era propus în PUZ-ul anterior. Amplasamentul propus, situat în partea de sud a orașului între strada Bulevardul Încoronării și strada Dealul Furcilor, a fost identificat ca având nevoie urgentă de extindere din cauza saturației actuale. În ultimii zece ani, zona cimitirului a ajuns la capacitatea maximă, ceea ce a condus la necesitatea revizuirii PUZ-ului aprobat anterior prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) 492 din 2021.

Citește și: Centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități în Alba Iulia: Primăria lansează în consultare publică noul PUD

Amplasamentul situat se află în perimetrul intravilan al municipiului Alba Iulia în partea de Sud cuprins între strada Bulevardul Încoronării și strada Dealul Furcilor. Zona studiată (Cimitirul Municipal) în actualul PUZ a suferit în ultimii 10 ani o saturație, ceea ce a dus la propunerea de extindere a cimitirului prin PUZ aprobat anterior cu HCL 492 din 2021 și modificările reglementărilor acestuia propuse prin prezentul PUZ, în acest sens Primăria Alba Iulia a achiziționat mai multe terenuri, aflate în vecinătatea cimitirului, cu intenția de extindere a cimitirului.

Modificarea reglementărilor urbanistice ale PUZ aprobat prin HCL 492 din 2021 cu o suprafață de 5771 mp (terenuri achiziționate de către primăria Mun. Alba Iulia și care se află în UTR G subzona G2), în acest sens se propune:

– modificarea aliniamentului dintre strada Dealul Furcilor și zona de înhumare a extinderii aprobate prin PUZ cu HCL 492/2021 a cimitirului de la 10.00 m la 6.50 m;
– modificarea distanței dintre zona de înhumare și limita de proprietate vestică a zonei extinse aprobată prin PUZ cu HCL 492/2021 a cimitirului municipal de la 10.00 m la 6.50 m respectiv 4.50 m.

Cimitirul existent riscă să fie închis din cauza lipsei spațiului de înhumare și de aceea s-a extins suprafața terenului prin PUZ apronat cu HCL 492 din 2021, deasemenea, prin prezentul PUZ se propune modificarea reglementărilor aprobate anterior pentru a acomoda necesitățile măririi suprafeței de înhumare.

Având în vedere prevederile art. 5 al Legii 102/ 2014, ce specifică faptul că autoritățile administrației publice locale au obligația de a înființa cimitire publice în fiecare localitate și de a le organiza astfel încât să aibă sectoare corespunzătoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor sau a unităților locale de cult ce funcționează în localitatea respectivă.

Calitatea de administrator al cimitirului o are proprietarul acestuia sau cel care de ține dreptul de administrare.

Prin prezentul PUZ se propune:

Modificarea reglementarilor urbanistice ale PUZ aprobat prin HCL 429 din 2021 a terenurilor în suprafață totală de 5771mp.

Înființarea, extinderea, întreținerea și funcționarea cimitirelor se realizează în condițiile Legii 102/ 2014 privind cimitirele si completata prin legea 216/2019 (pentru art. 7 aliniatele 2 si 3 si art.10 din legea 102/2014), crematoriile umane și serviciile funerare, completata de H.G.741/ 2016 și în conformitate cu prevederile hotărârii Guvernului adoptate potrivit prevederilor art. 40 și ale regulamentului de organizare și funcționare aprobat prin hotărâre a consiliului local, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare proprii cultelor, prin care se instituie reguli generale pentru serviciile de înhumare și de incinerare.

Ca urmare, conform art. 8 al Legii 102/ 2014, din faza de urbanism este necesar să se asigure drumuri sau alei interioare, sala de ceremonii și spațiul tehnic premergător ceremoni funerare, sursa de apă, w.c.-uri, spațiu pentru depozitarea gunoiului, spații verzi, arbuști, copaci pe marginea aleilor. În cazul prezentei documentații pentru zona propusa inspre schimbare reglementarilor urbanistice aprobate anterior prin PUZ aprobat prin HCL 492 din 2021 se va folosi sala de ceremonii (capela) aferentă cimitirului Municipal, inclusiv spațiul tehnic cu temperatura de până la 15o care sunt asigurate în cadrul constructiilor care deservesc cimitirul municipal.

Obligația întreținerii spațiilor în stare funcțională, a zonelor verzi, a mormintelor revine administratorului cimitirului, iar calitatea de administrator al cimitirului o are proprietarul acestuia sau cel care deține dreptul de administrare.

Pentru zona unde se propune modificarea reglementarilor aprobate anterior se va asigura o zona de protecție cimitir conf. Legii 102/2014, art. 7 punctul 6, (între morminte și gardul cimitirului se va asigura o zona liberă de cel putin 3.00m).
Distanțe între clădirile existente și limitele de proprietate extinse ale cimitirului după extinderea realizată prin PUZ anterior va fi:
– 6.25 m între locuința și limita de proprietate vestică a cimitirului adică 12.77 m între locuința și zona înhumare (include 3 metrii zona protecție perdea verde realizată conform Legii 102/2014, art. 7 punctul 6).

Aleile pietonale propuse vor fi pavate cu pietriș – spărtură de basalt sau pavaje.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Achiziție pentru modernizarea liniei de producție la Uzina Mecanica Cugir S.A.: Licitația de 5 milioane de lei lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Achiziție pentru modernizarea liniei de producție la Uzina Mecanica Cugir S.A.: Licitația de 5 milioane de lei lansată pe SEAP C.N. ROMARM S.A., filiala Societatea Uzina Mecanică Cugir S.A., a lansat recent licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice care prevedere demararea unei achiziții pentru îmbunătățirea capacității de producție și modernizarea tehnologică. Citește și: Unitățile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea