„Purtata”- Jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave va fi promovat printr-un proiect finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național
„Purtata” – Jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave va fi conservat, promovat și valorificat printr-un proiect al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, care este finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul, care a fost scris de specialiștii instituției de cultură, presupune o cercetare etnografică a jocului de femei și fete de pe Valea Târnavelor, din județul Alba, conștientizându-se astfel rolul și importanța moștenirii culturale a satului tradițional românesc.
„Proiectul reprezintă una dintre acțiunile specialiștilor Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru păstrarea și promovarea zestrei de tradiții și obiceiuri specifice satului românesc. Astfel, proiectul se va axa, atât pe aducerea în actualitate a jocului de femei și fete, printr-o abordare alternativă: spectacol și expoziții de fotografie în spatii convenționale și neconvenționale, editare de carte, realizare de film documentar și ilustrare în mediile virtuale, cât și conservarea acestui valoros material coregrafic specific zonei Târnavelor. Credem că este o ocazie deosebită de a cerceta amănunțit un obicei cu valoare de tezaur etnofolcloric, pe care îl putem păstra apoi în zestrea de tradiții a județului Alba”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Membrii echipei Centrului de Cultura „Augustin Bena Alba” vor derula în următoarele luni o cercetare coregrafică în zona Târnavelor în vederea identificării și culegerii purtatelor păstrate în memoria colectivă. Activitatea de culegere și cercetare a proiectului se va organiza în localitățile Căpâlna, Feisa, Biia, Cetatea de Balta, Crăciunelu de Sus, Sâncel, Pănade, Iclod, Crăciunelu de Jos, Tăuni, Lunca, Lupu – vetre folclorice unde s-au practicat aceste jocuri de femei și fete.
Prin intermediul proiectului, specialiștii au șansa de a studia aprofundat jocurile de femei și fete ale acestei zone, din păcate, până acum, puse prea puțin în valoare.
Ulterior, purtatele culese pe parcursul mai multor luni vor fi transcrise melodic și coregrafic, urmând a fi tipărită o carte. Concomitent, se vor realiza expoziția fotografică și filmul documentar cu purtatele de pe Târnave. Suitele coregrafice din zona Târnavelor și produsele proiectului (carte, film) vor fi promovate printr-un spectacol muzical-coregrafic în aer liber organizat la Alba Iulia. Interpreți de marca ai folclorului românesc din zona Târnavelor și din țară, alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, vor susține recitaluri pentru publicul albaiulian.
Vor fi sărbătoriți și promovați instructorii și purtătorii de folclor coregrafic din localitățile cercetate, astfel încât activitatea lor să beneficieze de recunoaștere și vizibilitate în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.
„Purtata” – Jocul fetelor și nevestelor este un dans popular interpretat numai de femei și este specific satelor de pe Valea Târnavei. Originea acestui obicei coregrafic se pierde în timp, undeva la mijlocul Evului Mediu. Versurile rostite de femeile, care participă la „Purtată”, s-au transmis oral, din generație în generație, iar pașii de dans au fost învățați de fetele din zonă de la mamele lor.
Coregrafia presupune un dans realizat de un șir de femei, care pășesc în ritm cadențat, una în spatele celeilalte, cu opriri și retrageri pe pas. În tot acest timp, fetele și nevestele interpretează un cântec specific, fără însă a fi acompaniate muzical.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 5 NOIEMBRIE 2024: 427 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 5 NOIEMBRIE 2024: 427 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba