Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

Punct de lucru APIA la Abrud în periada 3 martie -15 aprilie. Agricultorii vor puea depune aici cererile de subvenție

Bogdan Presecan

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Începând e luni, 4 martie 2013, la Abrud v-a funcționa un punct de lucru al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), unde locuitorii din zona Munților Apuseni vor putea depune cererile de subvenție și solicita informații, fără să mai fie nevoie să se deplaseze la Alba Iulia, cum se întâmpla până acum. Anunțul a fost făcut duminică de vicepreședintele Consiliului Județean Alba Florin Roman care a subliniat faptul că este o promisiune făcută moților în toamna anului trecut, care s-a materializat. Acesta a precizat că biroul APIA va funcționa la Abrud lângă sediul primăriei până in 15 aprilie, când se va se muta temporar la Baia de Aries până la data de 15 mai.

“Așa cum am discutat, împreuna cu senatorul de Apuseni, Teodor Atanasiu, de luni va funcționa la Abrud lângă sediul primăriei un punct de lucru APIA. El va fi deservit de 5 oameni care vor prelua cererile de subventie pe suprafața din toată zona pana in 15 aprilie. Din 15 aprilie, aceeași echipa se muta temporar la Baia de Aries pana in 15 mai. Practic, motii nu vor mai fi obligați sa bată drumul la Alba Iulia pentru depunerea cererilor. O promisiune onorata pentru moti, după adoptarea proiectului care reduce de la 3 la 1, numărul drumurilor pentru persoanele cu handicap din Apuseni”, a explicat Florin Roman.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)  a anunțat într-un comunicat de presă că “a demarat la data de 1 martie 2013, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 1 martie – 15 mai 2013, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 15 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează

terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Chestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei.

Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt:

1. Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS);

2.Plăţi naţionale directe complementare (PNDC): PNDC 1

– culturi în teren arabil;

PNDC 2 – in pentru fibră;

PNDC 3 – cânepă pentru fibră;

PNDC 4 – tutun;

PNDC 5 – hamei;

PNDC 6 – sfeclă de zahăr.

3.Schema de plată separată pentru zahăr;

4.Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană;

5.Plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală:

Măsura 211

Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate;

Măsura 212

Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural.

Măsura 214

Plăţi de Agro-mediu*:

Pachetul 1 (P1) – Pajişti cu înaltă valoare naturală;

Pachetul 2 (P2) – Practici agricole tradiţionale;

Pachetul 3 (P3) – Pajişti importante pentru păsări;

Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi;

Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologică;

Pachetul 6 (P6) – Pajiști importante pentru fluturi;

Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu.

*Se pot combina pe parcelă: P1 cu P2 sau P4 cu P5. Nu se pot combina pe parcelă P4 cu P7.

Un element important şi în Campania 2013 este aplicaţia IPA Online, prin intermediul căreia fermierii deja înregi straţi la APIA în campanile precedente, şi care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă în anul 2013, prin acces la internet, pot să completeze electronic declaraţia de suprafaţă, să vizualizeze şi, după caz, actualizeze propriile parcele – aşa cum au fost digitizate în campania anterioară.

De asemenea, fermierii îşi pot digitiza parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA.

Schemele măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

18 noiembrie 2024 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: Vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m și GHEȚUȘ. Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Published

on

18 noiembrie 2024 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: Vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m și GHEȚUȘ. Localitățile vizate ANM a emis luni dimineața o avertizare cod galben de ceață valabilă în intervalul 5.30 – 10.00, în mai multe localități din județul Alba. Citește și: Cum va VREMEA de 1 Decembrie […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea