Rămâi conectat

Politică Administrație

Publicitate electorală | Sondaj CURS în Alba: Declin major al PNL la CJ. Corneliu Mureșan (PSD), umăr la umăr cu Ion Dumitrel. AUR, în scădere!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sondaj CURS în Alba: Declin major al PNL la CJ. Corneliu Mureșan (PSD), umăr la umăr cu Ion Dumitrel. AUR, în scădere!

Un sondaj realizat recent de CURS – Centrul de Sociologie Urbană și Regională, unul din cele mai prestigioase institute din România, arată un adevărat declin major al PNL în județul Alba și anunță o posibilă surpriză la Consiliul Județean, unde Corneliu Mureșan (PSD) este umăr la umăr cu Ion Dumitrel (PNL), cel care conduce județul de peste 20 de ani.

Citește și: Publicitate electorală | 10 măsuri din Programul PSD pentru Consiliul Județean Alba – „Administrăm județul cu tenacitate, viziune și bună credință, pentru oamenii din Alba! (Restart administrativ 2024 -2028)”

Studiul sociologic arată și că 75% dintre cetățeni cred că județul Alba merge într-o direcție greșită. Cercetarea a fost realizată prin chestionare care au fost aplicate față în față cu cetățenii incluși în sondajul sociologic.

La întrebarea „Care este partidul politic /alianța cu care ați vota pentru Consiliul Județean Alba?”, 34% au spus că vor vota cu PSD, 37% dintre respondenți au indicat PNL, doar 11% – AUR, în timp ce Alianța Dreapta Unită cu 10% (USR – PMP – Forța Dreptei) și SOS România cu 5% au șanse reale de a intra în Consiliul Județean Alba.

Rezultatele arată că în viitorul Consiliu Județean Alba, majoritatea va trebui creată între două sau mai multe partide. De asemenea, sondajul relevă faptul că așa-zisul „val extremist” nu s-a propagat și în Alba, iar AUR este într-o degringoladă, fiind sub scorul național al partidului. În același timp, Alianța Dreapta Unită este la limita pragului impus alianțelor electorale și va intra în Consiliul Județean.

Surpriza vine la președinția Consiliului Județean Alba, unde actualul președinte, Ion Dumitrel (PNL), a scăzut mult față de alegerile de acum 4 ani. Astfel, la întrebarea „Dumneavoastră cu ce candidat ați vota pentru postul de Președinte CJ al Județului Alba?”, doar 39% dintre respondenți l-au indicat pe Ion Dumitrel (PNL), 34% au spus că vor vota cu Corneliu Mureșan (PSD), 12% – Corneliu Dan Olar (AUR), 8% Marius Nicolae Rof (Alianța Dreapta Unită) și 2% Constantin Talpaș (PUSL).

Rezultatele anunță o schimbare importantă și de generații prin faptul că pentru prima dată în ultimii 20 de ani, reprezentantul PNL nu mai este susținut de populație, iar acest lucru se bazează pe faptul că încrederea cetățenilor în activitatea administrației județene este în declin. La întrebarea privind direcția în care se îndreaptă județul Alba, 75% dintre cei chestionați au răspuns că se îndreaptă mai degrabă într-o direcție greșită.

Studiul a urmărit și identificarea principalelor probleme pe care cetățenii cred că ar trebui abordate cu prioritate de viitorul președinte al Consiliului Județean Alba și au indicat: locurile de muncă, drumurile/ infrastructura dar și investițiile și atragerea de fonduri europene. Pe locul 4 între problemele indicate de cetățeni se regăsește prețul apei, fiind o dovadă că oamenii doresc ca tarifele la serviciile de apă și canalizare să fie reduse. De altfel, Corneliu Mureșan și PSD Alba au fost singurii care am venit cu soluții la problema prețurilor enorme la utilități din județul Alba. Printre lucrurile pe care le cetățenii le vor abordate cu prioritate se află și sănătatea, școlile și grădinițele sau transportul județean.

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, victoria va fi zdrobitoare a Alianței PSD – PNL, cu aproape trei sferturi dintre voturi. Astfel, la întrebarea „Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie 2024. Care este partidul politic / alianța cu care ați vota?”, 72% au răspuns Alianța PSD – PNL, 12% AUR și 10% Alianța Dreapta Unită.

De asemenea, 80% dintre cei chestionați au o părere bună și foarte bună despre Uniunea Europeană și doar 11% au o părere proastă, respectiv 2% foarte proastă. La întrebarea „Considerați că viitorul României este în interiorul sau în afara UE?”, 76 dintre respondenți au răspuns afirmativ și doar 14% au spus că ar dori ca țara să fie în afara Uniunii Europene.

Cercetarea sociologică a fost realizată de CURS – Centrul de Sociologie Urbană și Regională, în perioada 14 – 23 mai 2024, pe un eșantion de 1067 respondenți, respectiv cetățeni cu vârsta de peste 18 ani și cu drept de vot din județul Alba. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% . Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față cu fiecare respondent, iar validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS este unul dintre cele mai importante institute de sondare a opiniei publice din România, având una dintre cele mai profesioniste echipe de cercetare sociologică și de interpretare a datelor.

Comandat de Partidul Social Democrat- Organizatia Județeană Alba / Executat de UNIREA PRES SRL – portal online: https:\\ziarulunirea.ro / CUI mandatar financiar coordonator: 21240002.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european

Ziarul Unirea

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european O nouă recunoaștere europeană pentru Alba Iulia: Consiliul Europei ne-a oferit Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa! Citește și: FOTO | Lucrările pentru o nouă parcare în municipiul Alba Iulia, aproape finalizate. Câte locuri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea