Rămâi conectat

Politică Administrație

Publicitate electorală| Dorin Petruţiu, un albaiulian reîntors din Noua Zeelandă, se implică în administraţia locală

Publicat

în

Publicitate electorală| Echipa A.N.A. se extinde! Dorin Petruţiu, un albaiulian reîntors din Noua Zeelandă, se implică în administraţia locală

• Există lucruri care ştim că sunt imposibil de realizat, până când vine cineva care nu ştie acest lucru şi le realizează (Albert Einstein)

M-am născut în Alba Iulia şi am locuit pe Str. Gheorghe Doja, “jos în oraş”. Liceul l-am făcut la HCC la secţia Informatică, după care am stat 6 ani în Cluj pentru pentru a deveni inginer în mecanică fină şi mecatronică şi apoi pentru a-mi lua şi diploma de studii aprofundate.

După facultate am încercat să-mi găsesc de lucru în România, dar salariile se învârteau în jurul sumei de 50 de dolari, mult prea puţin pentru planul meu de a întreţine o familie. Aşa că am decis să emigrez în Noua Zeelandă în 2001, unde am început de la munca de jos: spălat vase, întins cabluri de telefon şi mutat mobila, ca în scurt timp să ajung tehnician şi asistent universitar la secţia de Mecatronică a Massey University. Noua Zeelandă m-a învăţat o grămadă de lucruri extraodinare despre muncă, etică, oameni,  dar şi despre cum trebuie să se administreze şi dezvolte un oraş, pur şi simplu pentru că trăieşti într-un loc cu dezvoltare sănătoasă şi observi zilnic ce se face şi cum se face. În 2005 am luat cetăţenia şi, cu toate că îmi imaginam că voi ieşi la pensie în acea ţară minunată, am simţit de la un moment dat chemarea către casă. Am revenit în 2008, spunând că doar pentru o perioadă, dar m-am simţit bine şi am rămas acasă. Şi sunt fericit aici.

Electrica Furnizare Discount

Am început o afacere care merge foarte bine, zic eu cu multă inspiraţie din modul neozeelandez de a rezolva lucrurile şi de a trata clienţii şi angajaţii.

Alba Iulia arată bine după întoarcerea în ţară şi timp de câţiva ani am fost păcălit şi eu de strategia populistă a conducerii oraşului, vopsită în culoarea care era la modă – de la roşu spre portocaliu şi apoi galben. Am crezut că e fantastic ce se întâmplă în oraş. Până când am realizat că în afară de Cetate şi multele concerte gratuite… oraşul nostru va rămâne mult în urmă. Şi aşa a şi fost, din păcate… Sper ca tot mai multă lume să realizeze că nu e normal să cheltuim banii care ar putea fi folosiţi pentru asfaltarea unei străzi pe un concert gratuit cu Ina sau Smiley. Din punctul meu de vedere, e de preferat să plăteşti un bilet de câţiva lei, dar să nu mai mergi acasă în noroi sau praf.

Tot timpul am făcut comparaţie cu evoluţia pe care o vedeam în Noua Zeelandă, unde cu trecerea timpului străzile noi erau tot mai late, nu mai înguste; vizibilitatea pe drumuri era tot mai bună, nu cum s-a făcut în ultimii ani în oraş, de s-au “strangulat” artere importante sau cartiere întregi cu trotuare exagerat de late, garduri vii interpuse între aceste trotuare şi drum, cu sălcii pitice, tuia, tufe, garduri de plastic şi metal, care au limitat foarte mult vizibilitatea şi au produs nenumărate accidente. Am asistat în ultimii doi ani la tăierea drastică a numărului de locuri de parcare prin plasarea multor semne de oprire sau staţionare interzisă, dar fără a se găsi soluţii simple de creare a unor trotuare mai “deştepte”, plantarea unor arbori care să dea mai mult oxigen decât un petec de iarbă călcat de roţile maşinilor. Să nu mai vorbesc de demolarea unor centrale termice sau folosirea unor terenuri lăsate în paragină pentru a permite crearea de locuri de parcare.

Şocul cel mai mare este că, exact în perioada în care eu estimez că au dispărut poate înspre 20% din locurile de parcare, s-a introdus o taxă de parcare exagerat de mare iniţial şi s-a pus la punct ridicarea maşinilor din tot felul de zone care nu prezentau pericol de obstrucţionare a vizibilităţii, nici pe departe cât o fac gardurile de pe drumul către Cluj şi Miceşti, unde au şi fost nenumărate accidente. În mod normal nu trebuia introdusă taxa în cea mai mare parte a oraşului, ci eşalonat, în zona turistică sau în jurul unor instituţii.

O administraţie mândră de rolul pe care îl are nu văd doar în Noua Zeelandă, ci şi în oraşele din Ardeal – Oradea, Cluj, Sibiu şi chiar şi comuna Ciugud. Unde nu găseşti obiective importante lăsate în paragină – case istorice, cinematografe, centrale termice, parcuri, locuri de joacă pentru copii, ştranduri, stadioane etc. Copiii ştiu deja din jocurile pe care le joacă pe calculator că dezvolţi un oraş prin crearea unor zone industriale care creează locuri de muncă, taxe şi impozite. Legea trebuie aplicată pentru a steriliza câinii din gospodăriile oamenilor, de unde provin de peste 30 de ani câinii abandonaţi, pentru care se cheltuie sume colosale anual pentru capturare şi întreţinere în adăposturi. În 2019 nu mai poţi să te numeşti primar sau viceprimar şi să vii cu atitudini din anii ’50 şi să interzici oamenilor din oraş să crească porumbei, iepuri sau găini sau să aplici amenzi de 40.000 de lei unor cetăţeni care locuiesc în noroi şi care îţi cer să nu mai cheltui banii publici pe spectacole electorale şi să mai asfaltezi câte o stradă măcar, din cei 150 de km de drumuri de pământ din oraş.

Pentru toate aceste lucruri am făcut nenumărate petiţii, am mers în Consiliul Local cu alte sute de albaiulieni şi o parte din obiective am reuşit să le realizăm împreună: putem creşte în continuare animale, anul trecut s-au sterilizat gratuit 300 de câini din gospodăriille oamenilor, s-au pus oglinzi în anumite locuri cu vizibilitate obstrucţionată, limitatoare de viteză, sensuri giratorii etc.

 A fost foarte încurajator să vezi că după începerea activităţii prietenului meu, Mircea Trifu, în consiliul local, foarte mulţi albaiulieni, ca mine, au realizat mult mai mult decât cei aproximativ 20 de consilieri de la putere şi din opoziţie care au avut exact ZERO proiecte în 4 ani de mandat şi se hlizeau şi făceau mişto de problemele serioase prezentate de albaiulieni.

De aceea, ştiu că noi, cei care nu am fost membri în consiliu, dar totuşi am reuşit prin implicare civică să rezolvăm atâtea lucruri importante pentru oraş, am face o treabă extraordinară când vom fi consilieri, iar cei care doar au ocupat acele scaune şi votat la comandă politică, nu vor mai avea loc acolo.

Dorin PETRUŢIU

Comandat de Partidul Acțiunea Națională Alba, realizat de SC UNIREA PRES SRL, publicat pe portalul https://ziarulunirea.ro/, cod unic mandatar financiar 21200094

Publicitate

Politică Administrație

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Publicat

în

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Situația în PSD este neclară după desemnarea generalului (r) Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Mai mulți social-democrați din țară au primit mesaje în care erau întrebați dacă și-ar dori ca PSD să intre la guvernare alături de PNL.

„Credeți că PSD ar trebui să formeze un guvern împreună cu PNL, cu premier Nicolae Ciucă?

Electrica Furnizare Discount

1 – da

2 – nu

3 – nu știu

(răspunde cu 1, 2 sau 3)”, este sms-ul primit de unii membri ai PSD.”

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a confirmat pentru ziarulunirea.ro informația. Astfel, acesta, împreună cu mai mulți membrii ai partidului, ar fi fost consultați prin intermediul acestui sondaj prin telefon.

Nu este clar la acest moment dacă este vorba despre un demers la nivel național sau doar unele filiale județene au ales să își consulte liderii locali în acest fel.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că social-democrații nu susțin un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă și nici nu renunță la ideea anticipatelor, însă acestea nu se pot ține în acest moment. Totuși, Ciolacu nu a exclus discuții cu Ciucă pentru un guvern de largă majoritate parlamentară.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, intervenția Uniunii Europene în România pentru a gestiona criza medicală

Publicat

în

Europarlamentarul Victor Negrescu a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a prezenta situația medicală dezastruoasă din România și a solicitat Uniunii Europene să intervină pentru a ajuta țara noastră în a gestiona criza medicală.

“Pandemia nu a trecut. Mai sunt multe state membre care întâmpină probleme în a gestiona criza din domeniul sănătății. De aceea, acest subiect trebuie să fie primordial pe agenda Consiliului European.

În România, din cauza incompetenței partidelor de dreapta, avem astăzi peste 500 de decese pe zi. La fiecare 2 minute moare o persoană, iar acest lucru riscă să readucă întreaga Europă în zona roșie.

Electrica Furnizare Discount

Uniunea Europeană trebuie să intervină. Nu poate să lase lucrurile la voia întâmplării, mai ales că executivul din România a ratat atât campania de vaccinare cât și achiziția de teste din bani europeni”, a precizat eurodeputatul Victor Negrescu.

Europarlamentarul român a solicitat o decizie în cadrul Consiliului European privind criza prețurilor din domeniul energiei și o implicare mai amplă în gestionarea efectelor negative generate de pandemie.

“Efectele negative ale pandemiei asupra economiei și societății sunt doar la început. Consiliul trebuie să fie mai activ în a reacționa. Este valabil și pentru criza prețurilor din domeniul energiei.

Profiturile cresc, iar populația europeană sărăcește. Dincolo de cinismul unor lideri politici, este nevoie de măsuri active și de acțiuni europene care să ofere soluții la provocările și greutățile întâmpinate de cetățeni. Mă aștept de la Consiliul European viitor să vină cu soluții și decizii clare. Indecizia costă vieți”, a adăugat europarlamentarul social democrat, Victor Negrescu.

Citește mai mult

Politică Administrație

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

Publicat

în

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor în Municipiul Alba Iulia.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104610/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Electrica Furnizare Discount

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104620/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare