Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Politică Administrație

PSD Alba: Măsuri luate de Guvernul Ponta, în domeniul reducerii TVA şi cotele de impozitare

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
  • Comunicat de presă.
USR - Alegeri Parlamentare 2024

România are nevoie de predictibilitate şi de o viziune fiscală unitară, după ieşirea din criza, precum şi de o foarte bună pregătire a economiei pentru momentul intrării in zona euro.

comunicat psdUltimii 3 ani au fost dedicaţi reparării unor decizii gresite şi corectării problemelor generate de criza economica. Acum avem sansa de a defini noi repere pentru o economie care sa fie capabila nu doar sa creasca constant, dar si sa creeze noi locuri de munca si sa distribuie cat mai echitabil aceasta crestere economica pentru toti cetatenii Romaniei.

Beneficiul pentru economie al noului pachet este major – mergand de la cresterea veniturilor clasei de mijloc si la crearea de noi locuri de munca (prin scaderea TVA si reducerea fiscalitatii pentru microintreprinderile active, de exemplu), pana la cresterea veniturilor la bugetul de stat si la cresterea eficientei ANAF,

Deciziile privind noile Coduri Fiscale trebuie sa fie rezultatul unor consultari extinse, care sa permita ca Romania sa isi mentina, şi chiar să îşi întărească, avantajele competitive faţă de alte economii din UE, dar şi să fie aplicate mai intens măsuri de combatere a inegalităţii şi de susţinere pentru cei cu venituri mici si mijlocii.

De asemenea, PSD Alba consideră că noile Coduri pot să devină motorul creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă în România, nu doar în anul 2016, dar şi în următorii 4 ani. Principale propuneri ale Guvernului Ponta sunt :

  • Reducerea TVA pentru toate bunurile şi serviciile de la 24 % în prezent la 20 % începând cu 1 ianuarie 2016 ;
  • Reducerea cotei de TAV pentru produsele de bază : carne, peşte, lapte, legume şi fructe de la 24 % în prezent, la 9 % începând cu 1 ianuarie 2016 ;
  • Scăderea cotei unice la 14 % , de la 1 ianuarie 2019 ,
  • Reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajat de la 10,5 % la 7,5 % de la 1 ianuarie 2017 ;
  • Reducerea contribuţiei de asigurări sociale la angajator de la 15,8 % la 13,5 % de la 1 ianuarie 2017 ;
  • Diminuarea accizelor la principalele produse energetice (motorina, benzina fără plumb şi benzina cu plumb)

Reducerea TVA la 20 % – una dintre cele mai mari promisiuni de campanie a fost respectată de Guvernul condus de Victor Ponta. Asta, după reîntregire, revenire la creşterea economică şi reducerea CAS.

Dincolo de partea liberală a propunerilor (reducere TVA, scăderi accize, fără impozitare la dividende şi la construcţia de locuinţe, etc – astfel, cam cele mai liberale măsuri din ultimii ani), există şi o dimensiune socială importantă :

  • creşterea veniturilor clasei de mijloc (generate de scăderea TVA), care se va duce în creşterea consumului aceleiaşi clase de mijloc ;
  • creşterea limitei de la care nu se iau contribuţii sociale la pensii (de la 1000 ron la 1200 ron);
  • stimularea creării de locuri de muncă pentru microîntreprinderile care nu au nici un angajat (pentru evitarea unei taxări mai mari);
  • deduceri mai mari pentru întreţinătorii de familie;
  • deduceri integrale pentru cheltuielile legale de pregătirea angajaţilor .

 SCHIMBARILE IMPORTANTE PROPUSE DE NOILE CODURI:

  1. Scăderea TVA, pentru a sustine economia si veniturile clasei de mijloc
    1. 20% de la 1 ianuarie 2016; 18% de la 1 ianuarie 2018;
    2. 9% la carne, peste, lapte,legume şi fructe, de la 1 ianuarie 2016;
    3. Introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel (pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare), de la 1 ianuarie 2016

BENEFICII – imbunatatirea ocuparii, stimularea conformarii voluntare, cresterea consumului pentru populatie, tinerea preturilor la un nivel scăzut.

  1. Scăderea cotei unice
    1. 14%, de la 1 ianuarie 2019 (atat pentru impozit pe venit, cat si pentru impozit pe profit);
  2. Reducerea fiscalităţii pentru microintreprinderile active, in paralel cu penalizarea microintreprinderilor fara angajati
    1. 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati
    2. 3% pentru microintreprinderile cu un salariat
    3. 3%+1530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile fără salariaţi
  3. Eliminare impozit pe dividende, incepand cu 1 ianuarie 2016. Masura ajuta la eliminarea dublei impozitari, la creşterea competitivităţii României şi la menţinerea în ţară a capitalului.
  4. Scăderea accizei la mai multe produse, inclusiv benzina si motorina. Scaderea accizei la alcool,  bere si vinuri spumoase (mare parte din consum se realizeaza din productia nationala), în paralel cu creşterea accizei la băuturile fermentate liniştite .
  5. Reducerea cotei contributiilor de asigurari sociale de stat pentru condiții normale de muncă,  din 2017
    1. Reducere contributii la angajat, de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017
    2. Reducere contributii la angajator, de la 15,8% la 13,5%, de la 1 ianuarie 2017
  6. Creșterea sumei neimpozabile pentru veniturile din pensii la determinarea impozitului pe venit– în prezent plafonul neimpozabil este de 1000 lei, iar acesta va crește la 1050 lei în anul 2016 și cu câte 50 lei în fiecare an fiscal până se va ajunge la valoarea de 1200 lei lunar.
  7. Extinderea bazelor impozabileîn cazul contribuțiilor de asigurări sociale și contribuțiilor de asigurări de sănătate și plafonarea acesteia la 5 câștiguri salariale medii brute pe țară.
  8. Eliminarea impozitului pe constructii, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura necesară pentru creşterea investiţiilor şi a competitivitatii interne.
  9. Neimpozitarea totala a cheltuielilor efectuate de angajatori pentru pregatireaprofesională şi perfecţionarea angajaţi.
  10. Mărirea marjelor în care autorităţile locale pot decide cu privire la impozitele si taxele locale(pentru o mai mare descentralizare a deciziei)
  11. Introducere de noi tipuri de venituri neimpozitabile– veniturile din despagubirile primite in baza hotararilor CEDO.
  12. Pentru cei cu venituri reduse din salarii (de pana la 1.000 lei/luna brut) a fostmajorat nivelul deducerilor personaleacordate in functie de numarul persoanelor aflate în întreţinere (de la un maxim de 650 lei/luna la 800 lei/luna).
  13. Reducerea impozitului cu 50% pentru mijloacele de transport hibride.
  14. Se introduce reglementarea principiului “in dubio contra fiscum”(în caz de dubiu cu privire la norma fiscală, interpretarea se face în favoarea contribuabilului).

BENEFICII TOTALE, PENTRU ECONOMIE, IN URMA APLICARII ACESTOR CODURI

Exemplu de calcul, pentru 2016:

  • Costul bugetar net al măsurilor (– 6,81 mld lei in 2016)
  • Impact pozitiv în creşterea economica (+1,7% din PIB)
  • Impact pozitiv in cresterea consumului populatiei (+1,9)
  • Crearea de noi locuri de munca (+ 325 mii de noi locuri de munca)

Alba Iulia, 19.02.2015                                                            Biroul de Presă al PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea